U mnie przepis na ciasto marchewkowe bardziej skomplikowany jak dla mnie
Składniki:
2/3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka sody
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczka zmielonych goździków
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki ziela angielskiego
1/4 łyżeczki soli
1/3 szklanki oleju rzepakowego lub z orzechów włoskich
2 jajka (jajka roztrzepać)
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
1/2 szklanka odsączonych i posiekanych ananasów
1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki
W jednym naczyniu należy wymieszać składniki suche (mąka, cukier, sodę, proszek do pieczenia, sól, przyprawy.
W drugim naczyniu należy roztrzepać jajka z olejem.
Następnie należy połączyć suche składniki z mokrymi oraz dodać marchew, orzechy, ananasy i wymieszać.
Forma do pieczenia (20 cm średnicy). Uzyskane ciasto wkładamy do formy i pieczemy w temperaturze 175*C przez około 40- 45 min (do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto po wystygnięciu należy przekroić i połową wcześniej przygotowanego kremu o którego przygotowaniu zaraz napiszę. Drugą połowę kremu rozsmarujemy w górnej części ciasta, a także po bokach. Boki obsypujemy cynamonem, a górę posypujemy orzechami.
Krem do tego ciasta należy przygotować z serka philadelphia.
Składniki:
300 g serka
6 łyżek masła
0,5 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Składniki należy wymieszać mikserem i utrzeć na gładką masę.
U mnie było robione raz bez goździków, gałki oraz cynamonu i raz z cynamonem. Dla mnie pierwsza wersja była smaczniejsza, ale to kwestia tego, kto co lubi.
Ogólnie ciasto jak dla mnie jest bardzo pyszne
_________________
"Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury"
Pozdrawiam