aniula89 pisze:
A jak robicie karpatkę ?
Już dawno nie robiłam
Zazwyczaj z tego przepisu robiłam ptysie.
Ciasto:
kostka margaryny
szklanka wody,
szczypta soli
szklanka mąki
4-5 jajek
Margarynę zagotowuję z mąką i solą, do gotującej wsypuję szklankę przesianej mąki i zdejmuję z ognia. Mieszam drewnianą łyżką aż zrobi się jednolita masa. Po przestygnięciu wbijam po jednym całe jajka, za każdym razem dokładnie mieszając.
Piekę w temperaturze ok 200 stopni na złoty kolor.
Masa:
szklanka cukru,
cukier waniliowy (z prawdziwej wanilii)
kostka masła
budyń w 1/2 l mleka
Budyń gotuję wg przepisu i odstawiam do ochłodzenia.
Masło ucieram z cukrem i wanilią. Gdy jest już puszyste, dodaję po łyżce budyń dalej ucierając.
Zamiast cukru waniliowego można użyć rozciętą laskę wanilii zgotowaną razem z mlekiem na budyń.
Jeżeli mają to być ptysie, przecinam je zaraz po wyjęciu z piekarnika.