|
Dzisiaj jest 19.04.2024 17:27
|
Posty bez odpowiedzi | Aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
maagda13
|
: 12.10.2015 09:50 |
|
|
Ogrodnik |
|
Rejestracja: 03.03.2015 14:10 Posty: 178
Pochwały: 0
|
Mniam, pysznie wyglądają Twoje wypieki Muszę wyprobować, ostatnio zdarza mi sie piec coś słodkiego ze dwa razy w tygodniu Ostatnio zakochana jestem we wszelkich przepisach 'bez miksera'. Szybkie i ciche (i bardzo praktyczne przy niemowlaku w domu ). Babke piekłaś w tortownicy? Jak duża była forma?
|
|
Na górę |
|
|
gregorius
|
: 29.10.2015 17:50 |
|
Rejestracja: 10.10.2007 22:30 Posty: 17136 Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
|
Można prosić o przepis? Mam nadzieję, że składniki są do zdobycia w UK
_________________ "Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury" Pozdrawiam
|
|
Na górę |
|
|
aniula89
|
: 29.10.2015 19:37 |
|
Rejestracja: 09.02.2014 19:14 Posty: 10873 Lokalizacja: Anglia
Pochwały: 10
|
maagda13 pisze: Ostatnio zakochana jestem we wszelkich przepisach 'bez miksera'. Szybkie i ciche (i bardzo praktyczne przy niemowlaku w domu ). Babke piekłaś w tortownicy? Jak duża była forma? I co wypróbowane ? Tak babka była pieczona w tortownicy myślę że około 23 cm ale sprawdzę później. Ty podaj jakiś przepis bez pieczenia !
|
|
Na górę |
|
|
aniula89
|
: 31.10.2015 17:44 |
|
Rejestracja: 09.02.2014 19:14 Posty: 10873 Lokalizacja: Anglia
Pochwały: 10
|
Krem catalana chętnie
|
|
Na górę |
|
|
maagda13
|
: 03.11.2015 12:47 |
|
|
Ogrodnik |
|
Rejestracja: 03.03.2015 14:10 Posty: 178
Pochwały: 0
|
CREMA CATALANA 500 ml mleka 1 cytryna 4 żółtka laska cynamonu 100 g cukru 25 g skrobii kukurydzianej (podobno do zagęszczania można tez używac skrobii ziemniaczanej zamiast, ale ja nigdy nie używałam tej drugiej, natomiast wszystkie przepisy, gdzie jest ziemniaczana, robię z kukurydzianą)
1. Na tarce o drobnych oczkach zetrzec skórkę z cytryny. W małej ilości mlaka odjętego z przepisu rozmieszać skrobię. Resztę mleka przelać do garnka, gotowac na wolnym ogniu. 2. Do mleka w garnku dodac połowę cukru i skórkę z cytryny i cynamon, po chwili zdjąć z ognia. 3. W osobnej misce utrzeć żółtka z cukrem. Dodac do żółtek skrobię rozpuszczoną w mleku. Wymieszać rózgą/łyżką (nie polecam miksera na tym etapie, raz się zapędziłam i niezbyt mi to wyszło). Następnie przez sitko przelać do miski z żołtkami gorace mleko, mieszając. Wszystko to przelać z miski do garnka i chwilę gotować (około 2 min), mieszająć, az masa uzyska mniej więcej konsystencję budyniu. 4. Przelać masę do ramekinów/małych miseczek (4 porcje z tego wychodzą, ja czesto przelewam do dwóch większych). Jak ostygnie, włożyc krem do lodówki na kilka godzin. 5. Przed podaniem posypać gałką muszkatołową i cukrem trzcinowym, opalić płomieniem (ja wkładam na minutę na grill w piekarniku, albo posypuję tylko gałką muszkatołową).
|
|
Na górę |
|
|
aniula89
|
: 03.11.2015 20:41 |
|
Rejestracja: 09.02.2014 19:14 Posty: 10873 Lokalizacja: Anglia
Pochwały: 10
|
dziękuję a można bez cynamonu czy straci smak?
|
|
Na górę |
|
|
Kto jest online |
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości |
|
Nie możesz tworzyć nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz dodawać załączników
|
|
|