Dzisiaj jest 20.04.2024 17:26

Strefa czasowa UTC+1godz.





Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 303 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 31  Następna
Autor Wiadomość
Post: 21.04.2016 18:37 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy

Rejestracja: 08.12.2013 10:47
Posty: 11310
Lokalizacja: Górny Śląsk
Pochwały: 43
Może kogoś zainteresuje przepis na ciasteczka zwane przeze mnie podróżnymi (są energetyczne i dość suche, stąd ich przydatność w podróży).

125 g margaryny np. "Kasia"
200-250 g cukru (w zależności od upodobań), może być biały lub brązowy
120 g sezamu
100 g płatków owsianych, dość grubych
225 g mąki z pełnego przemiału. Może być orkiszowa, może być np. żytnia 175 g i 50 g krupczatki - trzeba wypraktykować
2 łyżki mleka
100 g rodzynek drobnych (można też dać np. rodzynki zmieszane z kandyzowanym imbirem albo innymi bakaliami, podprażone pestki słonecznika, co kto lubi)
1 jajko
1 lyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej (KONIECZNIE)

Wszystko razem wyrobić na dość lepiącą się masę, odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego, formować kulki, lekko spłaszczać i na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 15 minut w temp. 180-190 st. C, z termoobiegiem.

Najlepsze są jeszcze ciepłe, potem twardnieją i trzeba się nieco natrudzić, by je pogryźć. Jakichś wytwornych gości lepiej nimi nie częstować, ale w warunkach podróżnych naprawdę świetnie się sprawdzają :)

B.

_________________
Moje domowe rośliny cz.1 , cz.2 i cz.3


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 15.07.2016 22:27 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09.02.2014 19:14
Posty: 10873
Lokalizacja: Anglia
Pochwały: 10
twarde dobre do ciepłej herbatki !

_________________
pozdrawiam
Ania :flower2:

moje zielone królestwo II
[Tajemniczy ogród Ani cz. II
Anglia moimi oczami


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 17.10.2016 12:03 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy

Rejestracja: 08.12.2013 10:47
Posty: 11310
Lokalizacja: Górny Śląsk
Pochwały: 43
Ciastka bardzo niezdrowe (półfrancuskie), ale za to niezwykle proste w przygotowaniu :)

250 g twarogu - zmielić (ten twaróg w wiaderkach zawiera pół tablicy Mendelejewa, zrezygnowałam z niego. Wprawdzie osełki też zawierają konserwanty, ale pocieszam się, że mniej). Uwaga - dobry nie całkiem świeży.
250 g mąki, może być krupczatka
250 g masła, zimnego, posiekanego

Zagnieść wszystko razem, uformować dość gruby wałek i dać do lodówki. Można na godzinę, ale można nawet zrobić ciasto jednego dnia, a piec drugiego.

Po wyciągnięciu podzielić masę na jakieś 16 równych części (dlatego wałek, żeby można było dzielić nożem), każdą następnie w rękach spłaszczyć do jakichś 5-6 mm, ma wyjść okrągły placuszek. Alternatywnie można po prostu całe ciasto rozwałkować i powycinać kwadraty. Można też w czasie wałkowania ciasto jeszcze składać i wałkować składane, powtarzać parę razy.

W środek każdego kwadratu (lub placuszka) nałozyć trochę słodkiego dżemu albo musu z jabłek, brzegi starannie zlepić. Piec ok.20 minut (do zrumienienia) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, temp. 200 st.C. Po wyjęciu popudrować cukrem pudrem albo polukrować gorące.

Lukier: parę łyżek cukru pudru rozkręcić albo z wodą, albo z sokiem cytrynowym, albo z odrobiną nalewki z ciemnych owoców (lukier kolorowy), konsystencja masy powinna być gęsta, ciągliwa.

Te ciastka listkują się jak ciasto francuskie, ale są proste w przygotowaniu. Można je też nadziewać wytrawnie, czyli np. masą szpinakową lub czymś podobnym.

B.

_________________
Moje domowe rośliny cz.1 , cz.2 i cz.3


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 17.10.2016 14:57 
Offline
Super ogrodnik
Super ogrodnik

Rejestracja: 26.12.2011 10:30
Posty: 3847
Pochwały: 8
Ciekawy przepis, zabieram i szybko wypróbuje. Zdrowe czy niezdrowe najważniejsze, że smaczne ;)

_________________
Pozdrawiam serdecznie Ola :)

Rośliny domowe u anturium87

Rośliny domowe u anturium87 cz. 2


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 30.10.2016 19:46 
Offline
Super ogrodnik
Super ogrodnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28.08.2013 23:02
Posty: 3137
Pochwały: 6
Przepis na bardzo zdrowe i zawsze wychodzące babeczki. Choć nie jestem wielką fanką takich zdrowych wymysłów to bardzo mi smakują.

Podam przepis na 4 babeczki bo tak najłatwiej zapamiętać, ale zawsze robię na 12.
1 banan - potraktować blenderem
3 łyżki białego sera - najlepiej też do blendera to nie będzie grudek
1 jajko
1 łyżka mąki ryżowej - jak jest za rzadkie można dodać więcej
1 łyżka cukru lub miodu
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
do środka można dać trochę dżemu choć ja nie przepadam
dobre też są ze sporą ilością wiórków kokosowych
nie trzeba się ściśle trzymać proporcji
wszystko wymieszać, rozłożyć do foremek do mufinek i piec 180st aż będą rumiane na górze
można jeść na ciepło lub zimo, mi najbardziej smakują zaraz po zrobieniu

_________________
Efekt forumowej zarazy, czyli wszystko co mam w doniczkach 2

Kaktusowe parapety.

Drzewa, krzaki i reszta zbieraniny.

Sprzedam nadwyżki, zamienię.

Pozdrawiam Agnieszka


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 31.10.2016 07:28 
Offline
Super ogrodnik
Super ogrodnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09.09.2013 13:51
Posty: 2977
Lokalizacja: okolice Lipska woj. mazowieckie
Pochwały: 2
A zna ktoś jakiś przepis na ciasto dyniowe :sun:

_________________
Pozdrawiam Magda
remanent w moim ogródeczku cz.II
remanent w moim ogródeczku
pomysl na zielnik
zwyczajne rosliny Magdy

"(...) rośliny robią wszystko, żeby przeżyć, niezależnie od tego, gdzie się je posadzi. Tak samo jak ludzie."


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 04.12.2016 16:47 
Offline
Super ogrodnik
Super ogrodnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20.08.2010 16:38
Posty: 3722
Lokalizacja: kujawsko - pomorskie
Pochwały: 12
Na ciasto dyniowe nie znam.

Ale ostatnio zrobiłam przepyszny placek dla łasuchów na herbatnikowym spodzie. Uwielbiam słodkie ciasta, a ten do takich należy. Jak dla mnie pychotka i co ważne bardzo prosty:

Łatwe, przepyszne ciasto cytrynowe z bezą

Produkty:
1 mleko skondensowane słodkie
2 cytryny
4 -6 opakowania herbatników (można więcej zależy jaki gruby chcesz mieć spód, a że ten spód jest pyszny to tylko wasza wola)
3 jajka
15 dkg margaryny lub 4 łyżki nutelli
18dkg cukru




Wykonanie:
Ja robię na blaszce do tarty o średnicy 28cm.
W miseczce pokruszyć herbatniki, rozpuścić margarynę lub nutellę i dodać do herbatników - chodzi o to, żeby te pokruszone herbatniki trochę się skleiły i jak wysypiemy na blaszkę, żeby nie były takie sypkie tylko takie trochę sklejone - ja używam nutelli. Blaszkę wykładamy tymi pokruszonymi herbatnikami i robimy tak, żeby był też brzeg trochę wyżej jak na tartę.
Teraz masa: do miseczki wlewamy mleko skondensowane, żółtka i wyciskamy sok z cytryn i startą skórkę z tych cytryn. Mieszamy, masa pięknie się zagęszcza. Wylewamy masę na herbatnikowy spód i wkładamy do lodówki na 1/2h.
Ubijamy białka i stopniowo dodajemy cukier. Pianę ubijamy na sztywno.
Wyciągamy placek z lodówki i wykładamy na niego ubitą pianę - bezę.
Pieczemy 25 min w temp 190 stopni z termoobiegiem.

Smacznego :flower2: :flower2: :flower2:

Obrazek

_________________
Pozdrawiam - Anka
Mój jest ten kawałek podłogi cz.I
Moj jest ten kawalek podlogi cz.II

Mój jest ten kawałek podłogi cz. III
Moj jest ten kawalekk podlogi cz.IV - aktualny


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 06.01.2017 20:40 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09.02.2014 19:14
Posty: 10873
Lokalizacja: Anglia
Pochwały: 10
Piwoszki
tak tak piwoszki ciasteczka na piwie :) Są pyszne !

https://www.youtube.com/watch?v=fwiikVt2uGE
11 minuta :) bardzo prosty i pyszny przepis :)


Załączniki:
DSC_0039.JPG
DSC_0039.JPG [ 199.72 KiB | Przeglądany 774 razy ]

_________________
pozdrawiam
Ania :flower2:

moje zielone królestwo II
[Tajemniczy ogród Ani cz. II
Anglia moimi oczami
Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 08.01.2017 18:08 
Offline
Super ogrodnik
Super ogrodnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06.09.2011 08:21
Posty: 1844
Lokalizacja: Austria
Pochwały: 4
Ania super !!! Dziekuje, fajny przepis i jeszcze do tego poznalam kucharza ktory jak widze fajnie gotuje :thumbsup: O moczce slyszalam wiele razy i nigdy nie moglam sobie tego dania wyobrazic.
O istnieniu takiego kucharza tez nie wiedzialam :lol: :thankyou:

_________________
Moja klawiatura nie posiada polskich znakow.
Moje roślinki
W moim ogrodzie


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 08.01.2017 20:15 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09.02.2014 19:14
Posty: 10873
Lokalizacja: Anglia
Pochwały: 10
u mnie znikły w mgnieniu oka :) a kucharz świetny :)
taki czysty ślonzok !
kiedyś robiłam szynkę po austro-węgiersku (czy coś podobnego dawno więc nie pamiętam nazwy) od niego też dobra :)

_________________
pozdrawiam
Ania :flower2:

moje zielone królestwo II
[Tajemniczy ogród Ani cz. II
Anglia moimi oczami


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 303 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 31  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Zdjęcia kwiatów | Powered by phpBB ® Forum Software © phpBB Group

Jaka to roślina


Bezpłatny biuletyn o kwiatach

Co to jest newsletter ?

Kontakt z redakcją serwisu

Copyright ® 2005-2012 SwiatKwiatow.pl