Witam!!!
Ja duże , przerośnięte ogórki przerabiam na zimową zupę ogórkową.
A oto przepis na 1kg ogórków:
* ogórki, mogą być miękkie, przerośnięte, żółte
* 2 dag soli
* 2 ząbki czosnku
* kilka gałązek kopru
* ziarna gorczycy
* kilka łyżek oleju
Ogórki umyj, obierz, zetrzyj na tarce.
Dodaj do nich sól, drobno posiekany koper
i rozdrobniony czosnek oraz kilka ziaren gorczycy, wymieszaj.
Słoiki umyj, wyparz i osusz. Napełnij je masą ogórkową, potrząśnij,
aby równo się ułożyły i nie pozostały puste przestrzenie z powietrzem.
Zamknij słoiki. Po dwóch dniach odkręć słoiki, zdejmij powstałą pianę.
Na wierzch ogórków w każdym słoiku wlej po łyżce oleju, zakręć słoiki
i wynieś do piwnicy.
Z tak ukiszonych ogórków zupa ogórkowa smakuje wyśmienicie.
Życzę smacznego i pozdrawiam