|
Dzisiaj jest 20.04.2024 06:17
|
Posty bez odpowiedzi | Aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
aniula89
|
: 08.07.2017 22:48 |
|
Rejestracja: 09.02.2014 19:14 Posty: 10873 Lokalizacja: Anglia
Pochwały: 10
|
Sałatka bez gotowania z ogórków gruntowych.
W razie śmiecenia na forum proszę przerzucić do innego wątku.
Uwagi: tak 0.7kg cukru sama nie dowierzałam:) Smak taki słodko-kwaśny ale pyszny !
Załączniki: |
19875789_1329916537105527_360753893_o.jpg [ 126.94 KiB | Przeglądany 1603 razy ]
|
|
|
Na górę |
|
|
elka
|
: 09.07.2017 09:27 |
|
Rejestracja: 24.03.2010 15:41 Posty: 33394 Lokalizacja: Wrocław
Pochwały: 61
|
Na pewno wypróbuję. Już nie daję rady zjadać, trzeba zabrać się za przetwory. Aniu, po ilu dniach jest dobra? Czy zaraz ma właściwy smak?
|
|
Na górę |
|
|
Zdenerwowana
|
: 14.07.2017 21:28 |
|
Rejestracja: 18.05.2014 12:57 Posty: 5956
Pochwały: 32
|
aniula89 pisze: Sałatka bez gotowania z ogórków gruntowych. Proszę o szybką odpowiedź (już wkładam do słoików): Tego nie trzeba pasteryzować?
_________________ Wiedźmowata
|
|
Na górę |
|
|
aniula89
|
: 14.07.2017 21:39 |
|
Rejestracja: 09.02.2014 19:14 Posty: 10873 Lokalizacja: Anglia
Pochwały: 10
|
nie trzeba Dobra hmm ja jadłam po tygodniu i była już smaczna. Dajcie znać jak wyszły.
|
|
Na górę |
|
|
aniula89
|
: 14.07.2017 21:40 |
|
Rejestracja: 09.02.2014 19:14 Posty: 10873 Lokalizacja: Anglia
Pochwały: 10
|
Chyba troszkę za późno ale chili radze kroić w rękawiczkach !
|
|
Na górę |
|
|
elka
|
: 14.07.2017 21:45 |
|
Rejestracja: 24.03.2010 15:41 Posty: 33394 Lokalizacja: Wrocław
Pochwały: 61
|
Albo przez dłuższy czas nie dotykać wrażliwych miejsc.... Ja będę robić po niedzieli. Teraz były konserwowe z miodem i musztardą.
|
|
Na górę |
|
|
Zdenerwowana
|
: 14.07.2017 22:04 |
|
Rejestracja: 18.05.2014 12:57 Posty: 5956
Pochwały: 32
|
aniula89 pisze: Chyba troszkę za późno ale chili radze kroić w rękawiczkach ! Miałam chili ze słoiczka (już zrobione w oliwie). aniula89 pisze: Dajcie znać jak wyszły. Wkładałam do słoiczków i trochę spróbowałam - bardzo dobre!
_________________ Wiedźmowata
|
|
Na górę |
|
|
aniula89
|
: 15.07.2017 09:38 |
|
Rejestracja: 09.02.2014 19:14 Posty: 10873 Lokalizacja: Anglia
Pochwały: 10
|
Cieszę się mi bardzo smakowały
|
|
Na górę |
|
|
aniula89
|
: 15.07.2017 09:39 |
|
Rejestracja: 09.02.2014 19:14 Posty: 10873 Lokalizacja: Anglia
Pochwały: 10
|
elka pisze: :rotfl2: Albo przez dłuższy czas nie dotykać wrażliwych miejsc.... Ja będę robić po niedzieli. Teraz były konserwowe z miodem i musztardą. Elu podawałaś przepis?
|
|
Na górę |
|
|
elka
|
: 15.07.2017 21:24 |
|
Rejestracja: 24.03.2010 15:41 Posty: 33394 Lokalizacja: Wrocław
Pochwały: 61
|
Aniu, chyba nie podawałam. Miałam go na pikle, ale ja robię zazwyczaj ze zwykłymi całymi ogórkami. Podaję oryginalny:
Pikle w zalewie musztardowo miodowej 1 l wody 1 szkl.octu (10%) 1,2 szkl. cukru (ja daję mniej ok. szklanki) 2 łyżki soli 5 płaskich łyżek musztardy (ja daję więcej) 3 łyżki miodu wielokwiatowego (ja daję trochę więcej) pieprz, ziele angielskie, gorczyca,
Przygotować słoiki, do każdego włożyć po 2-3 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego oraz po 1/2 łyżeczki gorczycy. Ogórki umyć, obrać, przekroić wzdłuż na 4 części, usunąć pestki, ułożyć w słoikach.
Składniki zalewy (woda, ocet, cukier, sól) zagotować, przestudzić, następnie dodać musztardę i miód. Tak przygotowaną zalewą wypełnić słoiki z ogórkami. Pasteryzować 10 minut od momentu zagotowania. Następnie słoiki wciągnąć z garnka, odwrócić do góry dnem i tak zostawić do wystygnięcia.
Jeżeli robię konserwowe ogórki, czasem dodają pokrojoną w plasterki marchewkę i pasteryzuję ok. 15 min. (słoiki 3/4l). Dodawałam też czosnek i koper, ale nie zawsze...
|
|
Na górę |
|
|
Kto jest online |
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości |
|
Nie możesz tworzyć nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz dodawać załączników
|
|
|