Dzisiaj jest 23.04.2024 11:46

Strefa czasowa UTC+1godz.





Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
Post: 15.08.2012 00:43 
Offline
Ogrodnik
Ogrodnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12.05.2012 17:12
Posty: 291
Lokalizacja: małopolska
Pochwały: 2
Ogórki po meksykańsku (naprawdę ostre)

2,5 kg ogórków
1 główka czosnku
4 łyżki soli
3 łyżeczki chilii
1/2 kg cukru
8 łyżek oleju
1,5 szkl octu 10%
Można podwoić lub potroić proporcje bo z tego przepisu wychodzi mało słoiczków.
Ogórki można obrać ale mogą być ze skórką,pokroić w słupki zasypać sola i odstawić na 6-8 godzin.Powstały sok odlać i posypać ogórki przyprawą chilli oraz rozgniecionym czosnkiem.
Następnie trzeba zagotować olej i polać nim ogórki.
Osobno zagotować ocet,cukier,gorczycę zalać zalewa ogórki oraz odstawic na 12 godzin (dokładnie wymieszać.
Po 12 godzinach przełożyć do słoików i zalać zalewą która nie wchłonęła się w ogórki.
Pasteryzować 15 min od zagotowania.

_________________
niunia28krk


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 15.08.2012 00:56 
Offline
Ogrodnik
Ogrodnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12.05.2012 17:12
Posty: 291
Lokalizacja: małopolska
Pochwały: 2
Koreczki ogórkowe z Kolendrą

2 kg średnich ogórków
2 średnie papryki czerwone
2-3 cebule
Do namoczenia:
4,5 szkl wody przegotowanej
0,5 szkl soli
Zalewa:
3 szkl wody
3 szkl octu 10%
4 szkl cukru
1 łyżeczka kolendry
Ogórki oczyścić,pokroić ze skórką na grube plastry(koreczki)
Cebule pokroić w krążki.Ogórki i cebulę wymieszać i zalać przegotowana wodą i rozpuszczona solą.Odstawić na 3 godz.
Paprykę oczyścić,pokroić w paski lub kostkę.Odcisnąć ogórki z cebula i wymieszać z papryką.Nakładać do słoików.Zagotować zalewę i ostudzoną wypełnić słoiki,zakręcić i pasteryzować przez ok 10 min od zagotowania.
Palce lizać...

_________________
niunia28krk


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 15.08.2012 01:07 
Offline
Ogrodnik
Ogrodnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12.05.2012 17:12
Posty: 291
Lokalizacja: małopolska
Pochwały: 2
Koreczki ogórkowe z nacią selera

2 kg średnich ogórków
2-3 cebule
gałązki selera naciowego
Do namoczenia:
4 szkl wody
0,5 szkl soli
Zalewa:
3 szkl wody
1 szkl octu 10%
1,5 szkl cukru
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren gorczycy
kilka listków laurowych
1 łyżeczka przyprawy do szaszłyków
Ogórki dokładnie oczyścić, pokroić ze skórką w grube plastry (koreczki). cebulę pokroić w krążki.Wymieszać i zalać przegotowaną wodą z rozpuszczona solą.Odstawić na ok 3 godziny.
Następnie gotujemy zalewę i doprawiamy do smaku przyprawa do szaszłyków. Do każdego słoika wkładamy 1 gałązkę selera naciowego i napełniamy je odciśniętymi ogórkami z cebulą.Słoiki zalewamy gorącą zalewą,zakręcamy i pasteryzujemy ok 10 min od zagotowania.

_________________
niunia28krk


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 22.08.2012 20:26 
Offline
Super ogrodnik
Super ogrodnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10.02.2012 08:10
Posty: 1386
Lokalizacja: Giżycko -Mazury
Pochwały: 5
z musztardą. Dziewczynki kochane proszę o przepisy na sałatkę z ogórasków. Jutro dotrą do mnie ogóraski wiejskie, chcę zrobić kilka słoików na ostro, nigdy nie robiłam z musztardą, a jadłam i były rewelacyjne :?:

_________________
Irena z Giżycka (Mazury)

_____________________
domowy zestaw
namiastka ogrodowych
Rhododendrony


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 22.08.2012 20:44 
Offline
Ogrodnik stażysta
Ogrodnik stażysta
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22.06.2012 12:30
Posty: 55
Lokalizacja: Mazury
Pochwały: 0
Witaj ! :)

Ja robię sałatkę musztardową tak :
składniki:
1 l wody
3 płaskie łyżki soli
1 szk. cukru
5 łyżek musztardy
1 szkl.octu 10%
3 liście laurowe
ziele angielskie
pieprz w ziarenkach

Robię zalewę z powyższych składników poza musztardą, zagotowuje i zdejmuje z ognia. Daje musztardę i mieszam trzepaczką, tak aby musztarda połączyła się z zalewą. Obrane i pokrojone w plastry ogórki wkładam do słoi i zimną zalewą zalewam ogórki. Pasteryzuje 10 minut.

I już :) U mnie tuż po w wystygnięciu znika pierwszy słoik ;)
Może nie jest, aż tak ostra, ale i tak każdemu smakuje :)

Ps: czasem dodaje też inne warzywa np: marchew,cebulę:)

_________________
"Nie przystawaj dla zbierania kwiatów, by je zachować,
ale idź naprzód, a kwiaty będą ciągle kwitnąć na twojej drodze"


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 22.08.2012 20:58 
Offline
Ogrodnik stażysta
Ogrodnik stażysta
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22.06.2012 12:30
Posty: 55
Lokalizacja: Mazury
Pochwały: 0
Mogę ci dać jeszcze jeden przepis na pyszną sałatkę - ta już jest bardziej ostra ;)
składniki:
4 kg ogórków,
5 łyżek cukru,
2 łyżki soli,
1 szklanka octu,
1 szklanka oleju,
2 łyżeczki mielonego pieprzu,
pęczek pietruszki,
pęczek koperku

Robię zalewę, bez gotowania. Tylko mieszam składniki(w większej misce). Ogórki ze skórką kroję w plasterki, wrzucam do miski z zalewą. Pietruszkę i koperek drobno siekam, dodaje do zalewy. Mieszamy wszystko razem i pozostawiamy na 2,5 godziny, od czasu do czasu mieszam. Po upływie danego czasu ogórkową sałatkę, wkładam do słoików, dolewam płynu, który powstał. Dobrze jest jak ogórki są w miarę przykryte w słoikach. Pasteryzuje 10 minut.

I gotowe ;)

Może kiedyś skorzystasz :)
Pozdrawiam !

_________________
"Nie przystawaj dla zbierania kwiatów, by je zachować,
ale idź naprzód, a kwiaty będą ciągle kwitnąć na twojej drodze"


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 23.08.2012 23:35 
Offline
Ogrodnik
Ogrodnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12.05.2012 17:12
Posty: 291
Lokalizacja: małopolska
Pochwały: 2
Ogórki w zalewie musztardowej

1 l wody
3/4 szkl octu 10%
2 łyżki soli (płaskie)
1 szkl cukru
To jest zalewa którą trzeba zagotować,gdy przestygnie dodajemy 5 łyżek musztardy,najlepiej rosyjskiej lub tej z gorczycą i dobrze roztrzepać.
Ogórki obrać,pokroic w słupki.
Do wyparzonego słoika wkładamy
1 ziele angielskie
1-2 ząbki czosnku
koper
liść laurowy
Ogórki układamy w słoiku zalewamy zalewą i odstawiamy na pół godziny później zakręcamy i pasteryzujemy 2-5 min od zagotowania
Porcja zalewy na 7-9 słoiczków mniejszych niz pół litra.

_________________

_________________
niunia28krk


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 24.08.2012 14:06 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10.10.2007 22:30
Posty: 17136
Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
Z tych przepisów, to i moja żona skorzysta. Wielkie dzięki ;)

_________________
"Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury"
Pozdrawiam :bye:


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 14.09.2012 21:01 
Offline
Super ogrodnik
Super ogrodnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31.08.2012 16:53
Posty: 1617
Lokalizacja: Zabrze
Pochwały: 12
Może to nie sałatka ale myślę że warto wypróbować Ogórki w słodko-kwaśnej marynacie Polecam bo naprawdę w smaku są wyśmienite.

ilość sztuk: 8 litrowych słoików

* 25 ogórków pokrojonych w cienkie plasterki
* 6 cebul pokrojonych w cienkie krążki
* 2 zielone papryki pokrojone w kostkę
* 3 ząbki czosnku
* 145 g (0,5 szklanki) soli
* 700 ml (3 szklanki) octu jabłkowego
* 1 kg (5 szklanek) cukru
* 2 łyżki gorczycy
* 1,5 łyżeczki nasion selera
* 0,5 łyżeczki całych goździków
* 1 łyżka mielonej kurkumy

Przygotowanie: 1 godz | Gotowanie: 30 min | Czas dodatkowy: 3 godz, odstawienie

1. W dużej misce wymieszać ogórki z cebulą, zieloną papryką, czosnkiem i solą. Pozostawić na około 3 godziny.
2. W dużym rondlu wymieszać ocet jabłkowy z cukrem, nasionami gorczycy, nasionami selera, goździkami i kurkumą. Doprowadzić do wrzenia.
3. Z miski z ogórkami odlać powstały tam płyn i wlać go do wrzącego octu. Zdjąć zalewę z ognia tuż zanim zacznie się ponownie gotować.
4. Przełożyć ogórki do czystych słoików i zalać zalewą. Starannie zakręcić wieczka i ustawić słoiki do góry dnem na 5 minut, aby się uszczelniły. Po ostygnięciu wstawić do lodówki i trzymać w chłodzie aż do czasu podania.

Smacznego.

_________________
Pozdrawiam, Ola

"Nie bójmy się eksperymentowania" Piotr Piesik

Zieloni współlokatorzy
Ogródek IsKiErKi
Podział dendrobium - krok po kroku
Nadwyżki IsKrY


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 26.09.2012 14:49 
Offline
Ogrodnik stażysta
Ogrodnik stażysta

Rejestracja: 19.10.2010 18:18
Posty: 43
Lokalizacja: warszawa
Pochwały: 0
Ogórki w zalewie musztardowej - pyszne.
3 kg ogórków
1 l. wody
1 szklanka octu 10%
1 szklanka cukru
3 niepełne łyżki soli
5 łyżek musztardy
Przyprawy: ziele, gorczyca,pieprz, liść laurowy,czosnek,chrzan,koperek

ogórki pokroić i włożyć do słoików dodać przyprawy

Zalewa: woda,ocet,cukier, sól i musztarda- zagotować i zalać ogórki i pasteryzować ok. 20 min.

Polecam , pyszne.
Pozdrawiam Ela.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Zdjęcia kwiatów | Powered by phpBB ® Forum Software © phpBB Group

Jaka to roślina


Bezpłatny biuletyn o kwiatach

Co to jest newsletter ?

Kontakt z redakcją serwisu

Copyright ® 2005-2012 SwiatKwiatow.pl