|
Dzisiaj jest 23.04.2024 11:46
|
Posty bez odpowiedzi | Aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
niunia28krk
|
: 15.08.2012 00:43 |
|
Rejestracja: 12.05.2012 17:12 Posty: 291 Lokalizacja: małopolska
Pochwały: 2
|
Ogórki po meksykańsku (naprawdę ostre)
2,5 kg ogórków 1 główka czosnku 4 łyżki soli 3 łyżeczki chilii 1/2 kg cukru 8 łyżek oleju 1,5 szkl octu 10% Można podwoić lub potroić proporcje bo z tego przepisu wychodzi mało słoiczków. Ogórki można obrać ale mogą być ze skórką,pokroić w słupki zasypać sola i odstawić na 6-8 godzin.Powstały sok odlać i posypać ogórki przyprawą chilli oraz rozgniecionym czosnkiem. Następnie trzeba zagotować olej i polać nim ogórki. Osobno zagotować ocet,cukier,gorczycę zalać zalewa ogórki oraz odstawic na 12 godzin (dokładnie wymieszać. Po 12 godzinach przełożyć do słoików i zalać zalewą która nie wchłonęła się w ogórki. Pasteryzować 15 min od zagotowania.
_________________ niunia28krk
|
|
Na górę |
|
|
niunia28krk
|
: 15.08.2012 00:56 |
|
Rejestracja: 12.05.2012 17:12 Posty: 291 Lokalizacja: małopolska
Pochwały: 2
|
Koreczki ogórkowe z Kolendrą 2 kg średnich ogórków 2 średnie papryki czerwone 2-3 cebule Do namoczenia: 4,5 szkl wody przegotowanej 0,5 szkl soli Zalewa: 3 szkl wody 3 szkl octu 10% 4 szkl cukru 1 łyżeczka kolendry Ogórki oczyścić,pokroić ze skórką na grube plastry(koreczki) Cebule pokroić w krążki.Ogórki i cebulę wymieszać i zalać przegotowana wodą i rozpuszczona solą.Odstawić na 3 godz. Paprykę oczyścić,pokroić w paski lub kostkę.Odcisnąć ogórki z cebula i wymieszać z papryką.Nakładać do słoików.Zagotować zalewę i ostudzoną wypełnić słoiki,zakręcić i pasteryzować przez ok 10 min od zagotowania. Palce lizać...
_________________ niunia28krk
|
|
Na górę |
|
|
niunia28krk
|
: 15.08.2012 01:07 |
|
Rejestracja: 12.05.2012 17:12 Posty: 291 Lokalizacja: małopolska
Pochwały: 2
|
Koreczki ogórkowe z nacią selera
2 kg średnich ogórków 2-3 cebule gałązki selera naciowego Do namoczenia: 4 szkl wody 0,5 szkl soli Zalewa: 3 szkl wody 1 szkl octu 10% 1,5 szkl cukru kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren gorczycy kilka listków laurowych 1 łyżeczka przyprawy do szaszłyków Ogórki dokładnie oczyścić, pokroić ze skórką w grube plastry (koreczki). cebulę pokroić w krążki.Wymieszać i zalać przegotowaną wodą z rozpuszczona solą.Odstawić na ok 3 godziny. Następnie gotujemy zalewę i doprawiamy do smaku przyprawa do szaszłyków. Do każdego słoika wkładamy 1 gałązkę selera naciowego i napełniamy je odciśniętymi ogórkami z cebulą.Słoiki zalewamy gorącą zalewą,zakręcamy i pasteryzujemy ok 10 min od zagotowania.
_________________ niunia28krk
|
|
Na górę |
|
|
irlandia
|
: 22.08.2012 20:26 |
|
Rejestracja: 10.02.2012 08:10 Posty: 1386 Lokalizacja: Giżycko -Mazury
Pochwały: 5
|
z musztardą. Dziewczynki kochane proszę o przepisy na sałatkę z ogórasków. Jutro dotrą do mnie ogóraski wiejskie, chcę zrobić kilka słoików na ostro, nigdy nie robiłam z musztardą, a jadłam i były rewelacyjne
_________________ Irena z Giżycka (Mazury) _____________________ domowy zestawnamiastka ogrodowychRhododendrony
|
|
Na górę |
|
|
piwonia20
|
: 22.08.2012 20:44 |
|
Rejestracja: 22.06.2012 12:30 Posty: 55 Lokalizacja: Mazury
Pochwały: 0
|
Witaj ! Ja robię sałatkę musztardową tak : składniki: 1 l wody 3 płaskie łyżki soli 1 szk. cukru 5 łyżek musztardy 1 szkl.octu 10% 3 liście laurowe ziele angielskie pieprz w ziarenkach Robię zalewę z powyższych składników poza musztardą, zagotowuje i zdejmuje z ognia. Daje musztardę i mieszam trzepaczką, tak aby musztarda połączyła się z zalewą. Obrane i pokrojone w plastry ogórki wkładam do słoi i zimną zalewą zalewam ogórki. Pasteryzuje 10 minut. I już U mnie tuż po w wystygnięciu znika pierwszy słoik Może nie jest, aż tak ostra, ale i tak każdemu smakuje Ps: czasem dodaje też inne warzywa np: marchew,cebulę:)
_________________ "Nie przystawaj dla zbierania kwiatów, by je zachować, ale idź naprzód, a kwiaty będą ciągle kwitnąć na twojej drodze"
|
|
Na górę |
|
|
piwonia20
|
: 22.08.2012 20:58 |
|
Rejestracja: 22.06.2012 12:30 Posty: 55 Lokalizacja: Mazury
Pochwały: 0
|
Mogę ci dać jeszcze jeden przepis na pyszną sałatkę - ta już jest bardziej ostra składniki: 4 kg ogórków, 5 łyżek cukru, 2 łyżki soli, 1 szklanka octu, 1 szklanka oleju, 2 łyżeczki mielonego pieprzu, pęczek pietruszki, pęczek koperku Robię zalewę, bez gotowania. Tylko mieszam składniki(w większej misce). Ogórki ze skórką kroję w plasterki, wrzucam do miski z zalewą. Pietruszkę i koperek drobno siekam, dodaje do zalewy. Mieszamy wszystko razem i pozostawiamy na 2,5 godziny, od czasu do czasu mieszam. Po upływie danego czasu ogórkową sałatkę, wkładam do słoików, dolewam płynu, który powstał. Dobrze jest jak ogórki są w miarę przykryte w słoikach. Pasteryzuje 10 minut. I gotowe Może kiedyś skorzystasz Pozdrawiam !
_________________ "Nie przystawaj dla zbierania kwiatów, by je zachować, ale idź naprzód, a kwiaty będą ciągle kwitnąć na twojej drodze"
|
|
Na górę |
|
|
niunia28krk
|
: 23.08.2012 23:35 |
|
Rejestracja: 12.05.2012 17:12 Posty: 291 Lokalizacja: małopolska
Pochwały: 2
|
Ogórki w zalewie musztardowej
1 l wody 3/4 szkl octu 10% 2 łyżki soli (płaskie) 1 szkl cukru To jest zalewa którą trzeba zagotować,gdy przestygnie dodajemy 5 łyżek musztardy,najlepiej rosyjskiej lub tej z gorczycą i dobrze roztrzepać. Ogórki obrać,pokroic w słupki. Do wyparzonego słoika wkładamy 1 ziele angielskie 1-2 ząbki czosnku koper liść laurowy Ogórki układamy w słoiku zalewamy zalewą i odstawiamy na pół godziny później zakręcamy i pasteryzujemy 2-5 min od zagotowania Porcja zalewy na 7-9 słoiczków mniejszych niz pół litra.
_________________
_________________ niunia28krk
|
|
Na górę |
|
|
gregorius
|
: 24.08.2012 14:06 |
|
Rejestracja: 10.10.2007 22:30 Posty: 17136 Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
|
Z tych przepisów, to i moja żona skorzysta. Wielkie dzięki
_________________ "Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury" Pozdrawiam
|
|
Na górę |
|
|
iskra_86
|
: 14.09.2012 21:01 |
|
Rejestracja: 31.08.2012 16:53 Posty: 1617 Lokalizacja: Zabrze
Pochwały: 12
|
Może to nie sałatka ale myślę że warto wypróbować Ogórki w słodko-kwaśnej marynacie Polecam bo naprawdę w smaku są wyśmienite.
ilość sztuk: 8 litrowych słoików
* 25 ogórków pokrojonych w cienkie plasterki * 6 cebul pokrojonych w cienkie krążki * 2 zielone papryki pokrojone w kostkę * 3 ząbki czosnku * 145 g (0,5 szklanki) soli * 700 ml (3 szklanki) octu jabłkowego * 1 kg (5 szklanek) cukru * 2 łyżki gorczycy * 1,5 łyżeczki nasion selera * 0,5 łyżeczki całych goździków * 1 łyżka mielonej kurkumy
Przygotowanie: 1 godz | Gotowanie: 30 min | Czas dodatkowy: 3 godz, odstawienie
1. W dużej misce wymieszać ogórki z cebulą, zieloną papryką, czosnkiem i solą. Pozostawić na około 3 godziny. 2. W dużym rondlu wymieszać ocet jabłkowy z cukrem, nasionami gorczycy, nasionami selera, goździkami i kurkumą. Doprowadzić do wrzenia. 3. Z miski z ogórkami odlać powstały tam płyn i wlać go do wrzącego octu. Zdjąć zalewę z ognia tuż zanim zacznie się ponownie gotować. 4. Przełożyć ogórki do czystych słoików i zalać zalewą. Starannie zakręcić wieczka i ustawić słoiki do góry dnem na 5 minut, aby się uszczelniły. Po ostygnięciu wstawić do lodówki i trzymać w chłodzie aż do czasu podania.
Smacznego.
|
|
Na górę |
|
|
elzbieta49
|
: 26.09.2012 14:49 |
|
|
Ogrodnik stażysta |
|
Rejestracja: 19.10.2010 18:18 Posty: 43 Lokalizacja: warszawa
Pochwały: 0
|
Ogórki w zalewie musztardowej - pyszne. 3 kg ogórków 1 l. wody 1 szklanka octu 10% 1 szklanka cukru 3 niepełne łyżki soli 5 łyżek musztardy Przyprawy: ziele, gorczyca,pieprz, liść laurowy,czosnek,chrzan,koperek
ogórki pokroić i włożyć do słoików dodać przyprawy
Zalewa: woda,ocet,cukier, sól i musztarda- zagotować i zalać ogórki i pasteryzować ok. 20 min.
Polecam , pyszne. Pozdrawiam Ela.
|
|
Na górę |
|
|
Kto jest online |
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości |
|
Nie możesz tworzyć nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz dodawać załączników
|
|
|