Dzisiaj jest 26.04.2024 10:38

Strefa czasowa UTC+1godz.





Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
Post: 07.05.2014 12:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16.06.2012 09:39
Posty: 1591
Lokalizacja: Warminsko - Mazurskie
Pochwały: 12
Foremka super. Zapach ma byc octowy (czytaj smierdzacy). Pamietaj o karmieniu tj dodawaniu takiej samej ilosci wody i maki co dzien. Za kilka dni zacznie bablowac. Wyglada dobrze, jak nie ma plesni to wszystko z nim ok.

_________________
Moj domowy komputer nie ma polskiego oprogramowania.
moje-zielone-dzieciaczki-t8798.html
taras-oli-2012-t8814.html
moj-nie-moj-ogrod-t9298.html


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 07.05.2014 13:11 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10.10.2007 22:30
Posty: 17136
Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
Czyli zrobiłem źle :whistling: Dla mnie jest zepsuty. Nie dodawałem mąki ani wody tylko mieszałem ;/ Czyli muszę zacząć od nowa... Zaczątkiem zakwasu są 4 łyżki wody i 4 łyżki mąki żytniej. Przez kolejne 6 dni dodaję w takich samych dawkach mąkę i wodę i mieszam. Czy dobrze zrozumiałem?

_________________
"Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury"
Pozdrawiam :bye:


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 07.05.2014 18:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16.06.2012 09:39
Posty: 1591
Lokalizacja: Warminsko - Mazurskie
Pochwały: 12
Tak Grzesiu, może źle to wyjaśniłam w przepisie. Twój zakwas umarł z głodu :wallbash:

_________________
Moj domowy komputer nie ma polskiego oprogramowania.
moje-zielone-dzieciaczki-t8798.html
taras-oli-2012-t8814.html
moj-nie-moj-ogrod-t9298.html


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 07.05.2014 19:40 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10.10.2007 22:30
Posty: 17136
Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
Tym razem będzie lepiej :sun:

_________________
"Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury"
Pozdrawiam :bye:


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 08.05.2014 11:44 
Offline
Super ogrodnik
Super ogrodnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31.08.2012 16:53
Posty: 1617
Lokalizacja: Zabrze
Pochwały: 12
Jakiś czas temu też piekłam domowej roboty chlebek znaleziony w internecie a przepis na niego poniżej:

„Chleb dla opornych”

Przepis na dużą keksówkę - Składniki:

500 g mąki pszennej (za jednym razem zmieszałem też mąkę pszenną z mąką żytnią w stosunku mniej więcej 3 do 1 i też wyszło super)
14 g drożdży suchych (dwie torebki po 7 g)
dwie łyżeczki cukru
dwie płaskie łyżeczki soli
4 łyżki otrębów owsianych (w oryginalnym przepisie są to płatki owsiane – mi wyszło super i z jednym i z drugim składnikiem)
400 ml (dwie szklanki) ciepłej wody
opcjonalnie przyprawy do smaku – raz użyłem dwóch łyżek oregano, dwa razy zrobiłem chleb bez dodatków – z przyprawami radzę eksperymentować wedle własnego uznania
nieco tłuszczu i bułki tartej do wysmarowania formy

Przygotowanie chleba

Drożdże wsypuję do ciepłej wody, dokładnie mieszam i odstawiam na kilka minut na bok.

Pozostałe sypkie składniki (poza bułką tartą) mieszam w dużej misce i wlewam do nich wodę z drożdżami

Wszystko dokładnie mieszam łyżką aż do uzyskania zwartej masy, a następnie odstawiam ciasto w przykrytej misce na 30 minut, aby w tym czasie mogło wyrosnąć.

Wyrośnięte ciasto mieszam jeszcze delikatnie i przekładam do natłuszczonej i oprószonej niezbyt obficie bułką tartą formy.

Tak przygotowane ciasto odstawiam jeszcze na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i wstawiam na jedną godzinę do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C.

Najlepiej smakuje na drugi dzień.

Przepis ze strony http://www.zajadam.pl/dobre-przepisy/chleb-prosty-przepis

_________________
Pozdrawiam, Ola

"Nie bójmy się eksperymentowania" Piotr Piesik

Zieloni współlokatorzy
Ogródek IsKiErKi
Podział dendrobium - krok po kroku
Nadwyżki IsKrY


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 12.05.2014 13:39 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10.10.2007 22:30
Posty: 17136
Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
A ja jeszcze walczę z chlebem według przepisu Oli :rotfl2: Tak więc na dzień dzisiejszy zakwas już jest, jutro będę chyba próbował zrobić ciasto :whistling:

Słój z zakwasem owinięty w kocu :)

Załącznik:
P1420668.JPG
P1420668.JPG [ 101.44 KiB | Przeglądany 847 razy ]


Jak się otworzy słój, to czuć octowy zapach :)

Załącznik:
P1420667.JPG
P1420667.JPG [ 93.83 KiB | Przeglądany 847 razy ]


Przez te kilka dni zakwas trochę przybrał na wadze :)

Załącznik:
P1420666.JPG
P1420666.JPG [ 152.48 KiB | Przeglądany 847 razy ]


A konsystencja jest chyba ok :)

Załącznik:
P1420671.JPG
P1420671.JPG [ 115.44 KiB | Przeglądany 847 razy ]


Do ciasta należy wykorzystać połowę zakwasu, a co z resztą?

_________________
"Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury"
Pozdrawiam :bye:


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 13.05.2014 17:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16.06.2012 09:39
Posty: 1591
Lokalizacja: Warminsko - Mazurskie
Pochwały: 12
Grześ przy następnym karmieniu daj troszkę więcej wody, bo trochę za gęsty wygląda. Jak chcesz mieć efekt gwarantowany to daj do pieczenia pół na pół mąkę żytnią z pszenną. Ja uparłam się na sam żytni i powiem, że nie zawsze kończy się sukcesem to pieczenie. Sama żytnia jest za ciężka.. Jak będziesz kupował mąkę to wróć uwagę czy nie ma czasem proszku do pieczenia już w sobie. Nie wiem jak w Anglii, ale w Irlandii ciężko było kupić zwykłą pszenną bez dodatku proszku.
Połowę zakwasu wykorzystaj do pieczenia, a następny albo przełóż do mniejszego słoiczka i do lodówki albo karm go dalej i będzie na następny chlebek. Ja nadmiar wykorzystuję również do gotowania pysznego żurku. Robię tak aby te dwie łyżki zakwasu zawsze gdzieś mieć i wtedy już szybciej wszystko się dzieję. Mocny zakwas może przefermentować większą ilość mąki tak że broń Boże reszty nie wyrzucaj. Mój ma już kilka miesięcy :whistling:
P.S. Śpiworek ma zawodowy :thumbsup:

_________________
Moj domowy komputer nie ma polskiego oprogramowania.
moje-zielone-dzieciaczki-t8798.html
taras-oli-2012-t8814.html
moj-nie-moj-ogrod-t9298.html


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 20.05.2014 00:10 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10.10.2007 22:30
Posty: 17136
Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
I nie udało się :wallbash: Chleb był hmm kwaśny :wallbash: Na jakiś czas dałem sobie spokój. Najpierw muszę więcej poczytać o tym zakwasie, bo może miałem jakiś felerny :whistling:

Ciasto wykonałem z mąki żytniej razowej i pszennej (50/50). Leżakowało w lodówce całą noc.


Załączniki:
P1420682.JPG
P1420682.JPG [ 107.98 KiB | Przeglądany 832 razy ]
P1420683.JPG
P1420683.JPG [ 135.13 KiB | Przeglądany 832 razy ]

_________________
"Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury"
Pozdrawiam :bye:
Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 20.05.2014 22:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16.06.2012 09:39
Posty: 1591
Lokalizacja: Warminsko - Mazurskie
Pochwały: 12
Wyglada niezle...czemu wyszedl kwasny?

_________________
Moj domowy komputer nie ma polskiego oprogramowania.
moje-zielone-dzieciaczki-t8798.html
taras-oli-2012-t8814.html
moj-nie-moj-ogrod-t9298.html


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 20.05.2014 23:22 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10.10.2007 22:30
Posty: 17136
Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
Nie mam pojęcia :sorry: Może zakwas był jednak nie taki jak powinien. Wszystko według przepisu, myślałem że będzie ok, a jednak się nie udało :wallbash:

_________________
"Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury"
Pozdrawiam :bye:


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 14 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Zdjęcia kwiatów | Powered by phpBB ® Forum Software © phpBB Group

Jaka to roślina


Bezpłatny biuletyn o kwiatach

Co to jest newsletter ?

Kontakt z redakcją serwisu

Copyright ® 2005-2012 SwiatKwiatow.pl