|
Dzisiaj jest 24.04.2024 18:49
|
Posty bez odpowiedzi | Aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
gregorius
|
: 15.11.2013 12:15 |
|
Rejestracja: 10.10.2007 22:30 Posty: 17136 Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
|
Witajcie Czy piecze ktoś z Was chleb razowy ? Chciałbym zajadać się smacznym, zdrowym pieczywem, jednak na angielskiej ziemi, to chyba niemożliwe. Pomyślałem, że sam mogę sobie upiec, tylko jak
_________________ "Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury" Pozdrawiam
|
|
Na górę |
|
|
eDorka
|
: 15.11.2013 13:30 |
|
Rejestracja: 05.04.2013 11:41 Posty: 10937 Lokalizacja: Wrocław
Pochwały: 10
|
Rozejrzyj się za polskimi sklepami - w Anglii jest ich trochę i kupisz tam prawdziwy polski chlebek. Natomiast jak chcesz sam piec to też nie ma problemu - potrzebujesz tak naprawdę dobrą mąkę. Masz możliwość dostania dobrej mąki? U nas s ą mieszanki od razu z przepisem na opakowaniu. Ja piekę czasami chleb, ale nie na zakwasie (ponieważ moja alergia nie znosi zakwasu ) tylko na drożdżach. No i niestety, na oko . Ale koleżanka piekła kiedyś takie chlebki, zapytam, może uda mi się dostać jej przepisy
_________________ Czy nie starczy, że ogród jest piękny? Czy muszą w nim jeszcze mieszkać wróżki? - Douglas Adams Byłoby miło Ciasny, ale własny: część IVMoje doniczkowce: część 2
|
|
Na górę |
|
|
elka
|
: 15.11.2013 15:32 |
|
Rejestracja: 24.03.2010 15:41 Posty: 33394 Lokalizacja: Wrocław
Pochwały: 61
|
Mój nie jest typowo razowy. Piekę na drożdżach. Od pewnego czasu mam zamiar spróbować na zakwasie, ale na razie tylko planuję Robię na oko: mąka pszenna graham 1850 mąka żytnia razowa mąka pełnoziarnista 3 zboża mąka tortowa otręby Mieszam wszystkie mąki, przy czym najwięcej jest mąki graham, dodaję łyżeczkę soli, zioła (czarnuszka, kminek, koper włoski, rozmaryn), łyżke oleju. Czasem zamiast ziół dodaję suszone żurawiny, pomidory czy pokrojone oliwki. Do kubka wkruszam drożdże (4 dag), dodaję płaską łyżeczkę cukru i chłodną wodę (ok. 2 szklanki). Mieszam i czekam aż na wierzchu zrobi się "pianka". Wtedy dodaję do mąki i wyrabiam ciasto w razie potrzeby dodając wody lub mąki. Po ok 15 min wyrabiania wkładam do miski, przykrywam ściereczką i czekam aż podwoi swoją objętość. Potem jeszcze raz krótko wyrabiam, formuję bochenek, nacinam, daje na blachę i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Potem do pieca. Można posmarować delikatnie wodą, ale zazwyczaj nie chce mi się tego robić. Gdyby ktoś był zainteresowany, mogę zmierzyć ilość mąki - myślę, że łącznie ok 60 dag
|
|
Na górę |
|
|
wawik
|
: 15.11.2013 15:50 |
|
Rejestracja: 10.04.2011 17:17 Posty: 11248 Lokalizacja: Rybnik
Pochwały: 19
|
Mój rocznik, jak by co to chleba nie je, ale polecam chlebek na zakwasie. Społeczność tej grupy bazuje na swojskich wyrobach.
|
|
Na górę |
|
|
Mira
|
: 17.11.2013 21:35 |
|
Rejestracja: 29.03.2012 20:54 Posty: 1954
Pochwały: 9
|
Polecam Ci blog www.mojewypieki.com. Znajdziesz tam wiele przepisów na chleb na zakwasie oraz na drożdżach. Chleba nie piekłam, ale przepisy na ciasta są tam doskonałe. Wszystko się udaje i jest pyszne.
|
|
Na górę |
|
|
gregorius
|
: 18.11.2013 14:41 |
|
Rejestracja: 10.10.2007 22:30 Posty: 17136 Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
|
Dziękuję za przepisy, linki i wszelkie uwagi W wolnej chwili zapoznam się z tematyką wypieku chleba razowego. Akurat zależy mi na razowym chlebie, białe pieczywo odpada. Rozglądałem się za chlebem razowym w polskich sklepach bez żadnych efektów. Teraz zajadam się lidlowym czymś tam, bo jeść coś trzeba, ale w pamięci mam polski chleb razowy i jakoś nie mogę się przekonać do nowej rzeczywistości Dobry chleb razowy ciężko było znaleźć i w Polsce, a co dopiero tutaj Zobaczymy co z tego wyniknie
_________________ "Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury" Pozdrawiam
|
|
Na górę |
|
|
Mira
|
: 18.11.2013 20:56 |
|
Rejestracja: 29.03.2012 20:54 Posty: 1954
Pochwały: 9
|
Zainspirowaliście mnie i po raz pierwszy w życiu upiekłam chleb. Był to równocześnie mój pierwszy wypiek na drożdżach, więc eksperyment podwójny. Chleb wieloziarnisty: otręby, siemię lniane, słonecznik, pestki dyni, sezam. Chleb jest pyszny a chrupiąca skórka fantastyczna. Po tej pierwszej próbie mam zamiar nie być już klientką a przynajmniej niezbyt częstą, sklepów z pieczywem, zawierającym konserwanty, polepszacze i wszelkie E - dodatki. Poza tym, skoro mi się udało, do następnego chleba mam zamiar dodać zioła i nieco poeksperymentować. Załącznik:
5.jpg [ 138.04 KiB | Przeglądany 1089 razy ]
Elu, w przepisach pani Doroty Świątkowskiej drożdże wrzuca się do całej mieszaniny z dodatkiem cukru, bez robienia rozczynu. Jest to bardzo szybki i prosty sposób. Tak zrobiłam i ciasto bez problemów wyrosło.
|
|
Na górę |
|
|
elka
|
: 18.11.2013 21:05 |
|
Rejestracja: 24.03.2010 15:41 Posty: 33394 Lokalizacja: Wrocław
Pochwały: 61
|
Miro, ja też mam taki przepis, ale gdzieś czytałam, że prawidłowo powinny rosnąć 3 razy. Ciasto jest równomiernie napowietrzone i mniej kwaśny chleb otrzymujemy (gdy leży kilka dni).
|
|
Na górę |
|
|
Mira
|
: 18.11.2013 21:11 |
|
Rejestracja: 29.03.2012 20:54 Posty: 1954
Pochwały: 9
|
Elu, oczywiście na pewno masz rację. To moje pierwsze doświadczenie w ciastem drożdżowym. Jestem kompletnym laikiem i tak szczęście, że wyszło. To moje chlebowe ciasto wyrastało 2 razy. Po pierwszym wyrastaniu wyrobiłam je, umieściłam w foremkach i pozostawiłam do ponownego wyrośnięcia. Dopiero potem piekłam.
|
|
Na górę |
|
|
elka
|
: 18.11.2013 21:32 |
|
Rejestracja: 24.03.2010 15:41 Posty: 33394 Lokalizacja: Wrocław
Pochwały: 61
|
Na pewno dobrze zrobiłaś. Ja z suchymi drożdżami też tak robię, ale świeże zawsze najpierw wyrastają, dopiero potem dodaję. Tak mnie Babcia uczyła Jak sama robisz, to zupełnie inaczej smakuje. Za każdym razem możesz zmieniać proporcje, dodatki i jesz różne chleby. Kiedyś miałam fajną piekarnię i starego mistrza niedaleko. Teraz pozostała tylko piekarnia... Chyba pół roku tam nie byłam, a może więcej...
|
|
Na górę |
|
|
Kto jest online |
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości |
|
Nie możesz tworzyć nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz dodawać załączników
|
|
|