Dzisiaj jest 23.04.2024 20:20

Strefa czasowa UTC+1godz.





Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
Post: 09.02.2014 13:57 
Offline
Super ogrodnik
Super ogrodnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06.11.2013 23:50
Posty: 3228
Lokalizacja: Lubelskie
Pochwały: 7
Olu do trzech razy sztuka :rotfl2: Trzymam kciuki :thumbsup:

_________________
Pozdrawiam Marta

Ogród Marty
Ogród Marty - część II
Na parapecie i nie tylko
Nadwyżka ogrodowych i domowych


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 10.02.2014 23:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16.06.2012 09:39
Posty: 1591
Lokalizacja: Warminsko - Mazurskie
Pochwały: 12
Udalo sie :clap: :dance: :clap: :thumbsup:
Upieklam chleb, ale czad. Uparlam sie, ze ma byc z samej maki zytniej i dalam rade. Skorka chrupiaca, chlebek sycacy ale juz prawie go nie ma. Nastawiam nastepny na jutro. Chyba nie kupie juz chleba w sklepie :clapping2:


Załączniki:
1392031432315.jpg
1392031432315.jpg [ 17.16 KiB | Przeglądany 830 razy ]
1392035183262.jpg
1392035183262.jpg [ 19.09 KiB | Przeglądany 830 razy ]
1392035247936.jpg
1392035247936.jpg [ 46.19 KiB | Przeglądany 830 razy ]
1392035204818.jpg
1392035204818.jpg [ 16.39 KiB | Przeglądany 830 razy ]

_________________
Moj domowy komputer nie ma polskiego oprogramowania.
moje-zielone-dzieciaczki-t8798.html
taras-oli-2012-t8814.html
moj-nie-moj-ogrod-t9298.html
Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 10.02.2014 23:18 
Offline
Super ogrodnik
Super ogrodnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06.11.2013 23:50
Posty: 3228
Lokalizacja: Lubelskie
Pochwały: 7
Olu :clapping2: :clapping2:
Chlebek pięknie i smakowicie wygląda :yahoo:
Czy możesz podać przepis?

_________________
Pozdrawiam Marta

Ogród Marty
Ogród Marty - część II
Na parapecie i nie tylko
Nadwyżka ogrodowych i domowych


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 11.02.2014 12:49 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10.10.2007 22:30
Posty: 17136
Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
Jaki ładny, smakowicie się prezentuje. Olu, proszę o przepis z instrukcją, tak abym załapał :rotfl2:

_________________
"Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury"
Pozdrawiam :bye:


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 11.02.2014 13:20 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05.04.2013 11:41
Posty: 10937
Lokalizacja: Wrocław
Pochwały: 10
Piękny :clapping2:

Samego żytniego nie piekłam nigdy, nie mam odwagi....

_________________
Czy nie starczy, że ogród jest piękny? Czy muszą w nim jeszcze mieszkać wróżki? - Douglas Adams
Byłoby miło ;)

Ciasny, ale własny: część IV
Moje doniczkowce: część 2


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 11.02.2014 17:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16.06.2012 09:39
Posty: 1591
Lokalizacja: Warminsko - Mazurskie
Pochwały: 12
Słuchajcie podstawą jest dobry zakwas. Mój dojrzewał 6 dni. Wszelkie próby pieczenia przedtem spełzły na zakalcu...Zakwas zrobiłam z mąki żytniej. Do dużego wyparzonego słoja wsypałam cztery łyżki stołowe mąki i wlałam tyle samo wody przegotowanej i letniej. Wszystko trzeba wymieszać drewnianą łyżką. Zakręcamy nakrętka słoik i owijamy jeszcze w ręcznik lub ściereczkę całość. Słoik wylądował u mnie obok kaloryfera. Każdego dnia czynność powtarzamy pamiętając o mieszaniu i mówieniu do naszego zakwasiku prosząc o szybki ferment. Po kilku dniach powinien pachnieć lekko octowo i mieć w sobie masę bąbelków.
Przepis na chleb:
pół kilograma mąki żytniej
dwie łyżeczki płaskie soli
połowa naszego zakwasu
około 200 ml letniej wody
pisze około, bo ja dodaję na czuja do momentu, aż się zagniecie ciasto. Ciasto ma być luźne, ale dać się zagniatać. Po lekkim wyrobieniu odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. Naczynie w którym odstawiamy lekko smarujemy oliwą aby potem łatwiej wyjąć ciasto. Potem zagniatamy jeszcze raz, ale nie długo ok 6 minut i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej otrębami blaszki. Zawijamy w folię i chleb ląduje w lodówce na noc. Rano powinno podwoić swoja objętość. Potem ląduje w piecu 210 stopni na 10 minut potem zmniejszamy do 180 i pieczemy jeszcze 50 minut :thumbsup:

_________________
Moj domowy komputer nie ma polskiego oprogramowania.
moje-zielone-dzieciaczki-t8798.html
taras-oli-2012-t8814.html
moj-nie-moj-ogrod-t9298.html


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 11.02.2014 21:00 
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24.03.2010 15:41
Posty: 33394
Lokalizacja: Wrocław
Pochwały: 61
olcik5 pisze:
Skorka chrupiaca, chlebek sycacy ale juz prawie go nie ma.

Olu, najgorsze, że on tak szybko znika... :rotfl2:

_________________
Pozdrawiam
elka
:bye:



Wrocławska przyroda
moje kolczaste cz. 3.
trochę egzotyki cz.III
w moim ogródeczku - cz. VI
kwiatuszki elki III




Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 11.02.2014 21:11 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10.10.2007 22:30
Posty: 17136
Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
Olu dziękuję za przepis. Wypróbuję i zadziwię domowników :rotfl2:

_________________
"Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury"
Pozdrawiam :bye:


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 11.02.2014 23:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16.06.2012 09:39
Posty: 1591
Lokalizacja: Warminsko - Mazurskie
Pochwały: 12
Oooo tak Elu znika szybciutko. Nastepny juz rosnie na jutro na sniadanko :dance: Grzes jak upieczesz pochwal sie jak wyszedl :thumbsup:

_________________
Moj domowy komputer nie ma polskiego oprogramowania.
moje-zielone-dzieciaczki-t8798.html
taras-oli-2012-t8814.html
moj-nie-moj-ogrod-t9298.html


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 05.05.2014 22:48 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10.10.2007 22:30
Posty: 17136
Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
Olu zabieram się za ten chleb, ale nie wiem czy coś z tego wyniknie.

Kilka dni temu sporządziłem zakwas i zastanawiam się czy on jest ok, czy to porażka. Tak wygląda:

Załącznik:
P1420475.JPG
P1420475.JPG [ 108.28 KiB | Przeglądany 766 razy ]

Załącznik:
P1420614.JPG
P1420614.JPG [ 113.22 KiB | Przeglądany 766 razy ]


Zapach jego hmmm ... śmierdzi, ale żona mówi, że octowy. Ja nie pamiętam jaki zapach ma ocet :wallbash:

Każdego dnia go mieszam, oczywiście drewnianą łyżką :)

Dziś zdobyłem foremkę, taką specjalną do chleba 25 cm długa i około 14-15 cm szeroka. Czy taka wielkość jest ok?

Załącznik:
P1420611.JPG
P1420611.JPG [ 76.11 KiB | Przeglądany 766 razy ]

_________________
"Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury"
Pozdrawiam :bye:


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Zdjęcia kwiatów | Powered by phpBB ® Forum Software © phpBB Group

Jaka to roślina


Bezpłatny biuletyn o kwiatach

Co to jest newsletter ?

Kontakt z redakcją serwisu

Copyright ® 2005-2012 SwiatKwiatow.pl