|
Dzisiaj jest 23.04.2024 07:31
|
Posty bez odpowiedzi | Aktywne tematy
olcik5
|
: 22.05.2014 10:19 |
|
Rejestracja: 16.06.2012 09:39 Posty: 1591 Lokalizacja: Warminsko - Mazurskie
Pochwały: 12
|
Pewnie, ze tak. Mi wyszedl za trzecim razem, ale warto bylo probowac. Grunt to sie nie poddawac
|
|
Na górę |
|
|
gregorius
|
: 23.05.2014 12:37 |
|
Rejestracja: 10.10.2007 22:30 Posty: 17136 Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
|
Na razie sobie odpuściłem Chleba praktycznie nie jadam, więc jego brak już tak nie boli jak kilka miesięcy temu Do tematu jednak wrócę
_________________ "Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury" Pozdrawiam
|
|
Na górę |
|
|
Joannathc
|
: 12.10.2014 14:02 |
|
Rejestracja: 29.08.2012 13:05 Posty: 442
Pochwały: 1
|
Zabieram się za zrobienie chlebka na zakwasie. Niemniej jednak trochę mnie to "przeraża". Na tą chwilę piekłam jedynie taki chlebek:
Składniki: 8 łyżek otrąb pszennych, 8 łyżek płatków owsianych, 3 łyżki siemia lnianego, 1 łyżka proszku do pieczenia, 1 opakowanie twarożku granulowanego light, 20 dag chudego twarogu, 3 jajka, odrobina soli. Można dodać żurowinę lub suszone śliwki (bedzie bardziej słodszy).
Przygotowanie: Białka ubić. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i dodać białka, ponownie wymieszać. Piec 1 godzinę w 180 stopniach.
|
|
Na górę |
|
|
gregorius
|
: 13.10.2014 14:26 |
|
Rejestracja: 10.10.2007 22:30 Posty: 17136 Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
|
Po porażce, jeszcze nie podjąłem się kolejnej próby upieczenia chleba Życzę powodzenia
_________________ "Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury" Pozdrawiam
|
|
Na górę |
|
|
Taleczka
|
: 16.01.2023 13:30 |
|
|
Ogrodnik stażysta |
|
Rejestracja: 05.08.2021 09:21 Posty: 5
Pochwały: 0
|
Chleb z garnka/naczynia żaroodpornego Składniki: • 500 g mąki pszennej, u mnie mąka pszenna typ 650 • 20 g drożdży • 400 ml letniej wody • 1,5 łyżeczki soli • 1 łyżeczka cukru Wykonanie: Drożdże i cukier rozpuścić w letniej wodzie. Do miski przesiać mąkę, wymieszać z solą. Dodać rozpuszczone drożdże i wymieszać łyżką do połączenia składników. Ciasto będzie luźne i klejące ( jeśli będzie bardzo rzadkie można dodać jeszcze około 2 łyżek mąki ). Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą lub foliową torebką w taki sposób, aby pozostał mały otwór, przez który będą uchodzić gazy i włożyć do lodówki na około 12 godzin ( na całą noc ). Rano blat/ stolnicę oprószyć mąką i wyłożyć ciasto. Zanurzając dłonie w mące ( ciasto nadal będzie klejące ) zagnieść krótko ciasto i złożyć je kilka razy formując najpierw prostokąt, a następnie składać do środka jak kartkę papieru. Można też naciągać ciasto do środka tak jak formuje się bułeczki. Takie składanie powtórzyć kilka razy. Uformować owalny lub podłużny bochenek i ułożyć złączeniem do dołu na desce oprószonej mąką. Do zimnego piekarnika wstawić żeliwny garnek z pokrywką lub naczynie żaroodporne z pokrywą ( naczynie powinno być dość głębokie ) i włączyć piekarnik na 220°C ( piekłam z termoobiegiem ). Gdy piekarnik osiągnie wymaganą temperaturę ostrożnie wyjąć garnek/naczynie, zdjąć pokrywę i włożyć chleb zlepieniem do góry - najszybciej i najprościej wrzucić go bezpośrednio z deski, na której leżał. Ostrym nożem naciąć chleb w kilku miejscach. Przykryć naczynie i wstawić do piekarnika na 30 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywę i piec przez kolejne 25 - 30 minut. Wyjąć naczynie z piekarnika i ostrożnie przełożyć chleb na kratkę, pozostawić do wystudzenia. Ja dodaje jeszcze zakwas i mieszam z mąka żytnia ok 100 g żytniej 750.
Przepis zostawiłam, natomiast reklamę skasowałam.
|
|
Na górę |
|
|
Kto jest online |
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości |
|
Nie możesz tworzyć nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz dodawać załączników
|
|
|