Dzisiaj jest 23.04.2024 07:31

Strefa czasowa UTC+1godz.





Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
Post: 21.05.2014 21:26 
Offline
Super ogrodnik
Super ogrodnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31.08.2012 16:53
Posty: 1617
Lokalizacja: Zabrze
Pochwały: 12
Grzesiu nie załamuj się następnym razem na pewno uda Ci się zrobić pyszny chlebek :) :thumbsup:

_________________
Pozdrawiam, Ola

"Nie bójmy się eksperymentowania" Piotr Piesik

Zieloni współlokatorzy
Ogródek IsKiErKi
Podział dendrobium - krok po kroku
Nadwyżki IsKrY


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 22.05.2014 10:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16.06.2012 09:39
Posty: 1591
Lokalizacja: Warminsko - Mazurskie
Pochwały: 12
Pewnie, ze tak. Mi wyszedl za trzecim razem, ale warto bylo probowac. Grunt to sie nie poddawac :thumbsup:

_________________
Moj domowy komputer nie ma polskiego oprogramowania.
moje-zielone-dzieciaczki-t8798.html
taras-oli-2012-t8814.html
moj-nie-moj-ogrod-t9298.html


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 23.05.2014 12:37 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10.10.2007 22:30
Posty: 17136
Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
Na razie sobie odpuściłem :whistling: Chleba praktycznie nie jadam, więc jego brak już tak nie boli jak kilka miesięcy temu :lol: Do tematu jednak wrócę :sun:

_________________
"Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury"
Pozdrawiam :bye:


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 12.10.2014 14:02 
Offline
Ogrodnik
Ogrodnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29.08.2012 13:05
Posty: 442
Pochwały: 1
Zabieram się za zrobienie chlebka na zakwasie. Niemniej jednak trochę mnie to "przeraża". Na tą chwilę piekłam jedynie taki chlebek:

Składniki:
8 łyżek otrąb pszennych,
8 łyżek płatków owsianych,
3 łyżki siemia lnianego,
1 łyżka proszku do pieczenia,
1 opakowanie twarożku granulowanego light,
20 dag chudego twarogu,
3 jajka, odrobina soli.
Można dodać żurowinę lub suszone śliwki (bedzie bardziej słodszy).

Przygotowanie: Białka ubić. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i dodać białka, ponownie wymieszać. Piec 1 godzinę w 180 stopniach.

_________________
sprzedam
moje ogrodowe
moje domowe
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 13.10.2014 14:26 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10.10.2007 22:30
Posty: 17136
Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
Po porażce, jeszcze nie podjąłem się kolejnej próby upieczenia chleba :whistling: Życzę powodzenia :sun:

_________________
"Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury"
Pozdrawiam :bye:


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 16.01.2023 13:30 
Offline
Ogrodnik stażysta
Ogrodnik stażysta

Rejestracja: 05.08.2021 09:21
Posty: 5
Pochwały: 0
Chleb z garnka/naczynia żaroodpornego
Składniki:
• 500 g mąki pszennej, u mnie mąka pszenna typ 650
• 20 g drożdży
• 400 ml letniej wody
• 1,5 łyżeczki soli
• 1 łyżeczka cukru
Wykonanie:
Drożdże i cukier rozpuścić w letniej wodzie.
Do miski przesiać mąkę, wymieszać z solą. Dodać rozpuszczone drożdże i wymieszać łyżką do połączenia składników. Ciasto będzie luźne i klejące ( jeśli będzie bardzo rzadkie można dodać jeszcze około 2 łyżek mąki ). Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą lub foliową torebką w taki sposób, aby pozostał mały otwór, przez który będą uchodzić gazy i włożyć do lodówki na około 12 godzin ( na całą noc ).
Rano blat/ stolnicę oprószyć mąką i wyłożyć ciasto. Zanurzając dłonie w mące ( ciasto nadal będzie klejące ) zagnieść krótko ciasto i złożyć je kilka razy formując najpierw prostokąt, a następnie składać do środka jak kartkę papieru. Można też naciągać ciasto do środka tak jak formuje się bułeczki. Takie składanie powtórzyć kilka razy. Uformować owalny lub podłużny bochenek i ułożyć złączeniem do dołu na desce oprószonej mąką.
Do zimnego piekarnika wstawić żeliwny garnek z pokrywką lub naczynie żaroodporne z pokrywą ( naczynie powinno być dość głębokie ) i włączyć piekarnik na 220°C ( piekłam z termoobiegiem ).
Gdy piekarnik osiągnie wymaganą temperaturę ostrożnie wyjąć garnek/naczynie, zdjąć pokrywę i włożyć chleb zlepieniem do góry - najszybciej i najprościej wrzucić go bezpośrednio z deski, na której leżał. Ostrym nożem naciąć chleb w kilku miejscach. Przykryć naczynie i wstawić do piekarnika na 30 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywę i piec przez kolejne 25 - 30 minut.
Wyjąć naczynie z piekarnika i ostrożnie przełożyć chleb na kratkę, pozostawić do wystudzenia.
Ja dodaje jeszcze zakwas i mieszam z mąka żytnia ok 100 g żytniej 750.

Przepis zostawiłam, natomiast reklamę skasowałam.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Zdjęcia kwiatów | Powered by phpBB ® Forum Software © phpBB Group

Jaka to roślina


Bezpłatny biuletyn o kwiatach

Co to jest newsletter ?

Kontakt z redakcją serwisu

Copyright ® 2005-2012 SwiatKwiatow.pl