Dzisiaj jest 26.04.2024 21:22

Strefa czasowa UTC+1godz.





Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
Post: 18.11.2013 21:59 
Offline
Super ogrodnik
Super ogrodnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29.03.2012 20:54
Posty: 1954
Pochwały: 9
Elu, serdecznie Ci dziękuję za rady. Na pewno będę miała jeszcze mnóstwo pytań do Ciebie. U mnie chleb dotychczas był tylko na śniadanie a teraz obawiam się, że nie nadążę z wypiekaniem i będzie nawet na poobiedni deser, szczególnie taki np. z rodzynkami, orzechami, żurawiną.
Zimą zajmowanie się roślinami będzie więc zastąpione zajęciami w kuchni. I do wiosny będzie nieco bliżej.

_________________
Pozdrawiam
Mira
Ogrod na balkonie: sezon 2015 i nastepne
Ogrod na balkonie 2014
Moj zielony kacik


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 21.11.2013 22:58 
Offline
Super ogrodnik
Super ogrodnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29.03.2012 20:54
Posty: 1954
Pochwały: 9
Upiekłam następny chleb wg poprzedniego przepisu, ale dodałam jeszcze zioła prowansalskie i kolendrę. Smak chleba z ziołami jest fantastyczny. Poza tym upiekłam bułki pszenne z sezamem - pyszne. Wciągnęły mnie te wypieki i trochę wpadłam, bo rodzina nie życzy sobie już pieczywa ze sklepu. Na szczęście wybrałam najmniej pracochłonny przepis na chleb.

_________________
Pozdrawiam
Mira
Ogrod na balkonie: sezon 2015 i nastepne
Ogrod na balkonie 2014
Moj zielony kacik


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 22.11.2013 08:57 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05.04.2013 11:41
Posty: 10940
Lokalizacja: Wrocław
Pochwały: 10
Mam przepis koleżanki, ale roboty z tym chlebkiem jest sporo....

Zakwas należy zrobić jakiś czas wcześniej (około tygodnia) ze składników ciasta - tylko proporcjonalnie zmniejszonych. Do wypieku potrzebujemy ok. 300g

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Składniki:
1 kg mąki pszennej, ½ kg maki żytniej, 2 łyżki soli kamiennej, 4 łyżki miodu, 1 szkl. słonecznika, 1 szkl. płatków owsianych, 1 szkl. siemienia lnianego, 1 szk. otrąb pszennych,
1 łyżka masła+1 szkl. wody+½ szkl. mąki
Masło do wysmarowania blachy
Bułka tarta do wysypania blachy
Przepis:
Zagotować 1,5 l wody i odstawić do ostygnięcia do temp. 60 C.
Do miski wsypać przesianą mąkę pszenną i żytnią i wymieszać. Dodać szklankę słonecznika i płatki owsiane, siemię lniane, otręby pszenne, 4 łyżki miodu, 2 łyżki soli, zaczyn i wymieszaj (najlepiej rękoma).
Następnie zagotuj szklankę wody z 1 łyżką masła. Do gotującego się „wywaru” wsyp ½ szklanki mąki i energicznie wymieszaj, aż zrobi się kleik. Kleik dodaj do wszystkiego i wymieszaj. Po dobrym wymieszaniu składników stopniowo dodawaj wodę (wcześniej przegotowaną) i wymieszaj. Nie przejmuj się że ciasto będzie się kleiło do rąk (tak ma być). Do małego pojemnika odłóż trochę ciasta na tzw. zaczyn, który będzie potrzebny do następnego wypieku. Wysmaruj blachy masłem (tzw.keksówki) i wysyp je bułką tartą (mi wychodzą 3 keksówki ok.20cm długości). Włóż ciasto do blach, ale nie nakładaj za dużo (około 2/3), ponieważ ciasto będzie jeszcze rosło. Po włożeniu do blach przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w tem. pokojowej na ponad 8 godzin (ja nastawiam na noc). Przed włożeniem chleba, rozgrzej piekarnik do 200 C. Następnie włóż blachy i piecz około 1 godz. Potem wyłącz piekarnik i pozostaw w nim chleb jeszcze przez 10 min.
Po wyjęciu chleba z pieca należy posmarować skórkę zimną wodą, by nie była zbyt twarda.

Ten chleb robię w różnych wariacjach. Robiłam z mąk razowych, z dodatkiem mąk razowych pszennej i żytniej, z różnymi dodatkami, z rodzynkami, mielonymi orzechami, sezamem, płatkami jęczmiennymi, zarodkami pszennymi, pestkami z dyni, dodaję zwykle mniej siemienia lnianego niż w przepisie.

Pozostawiony zakwas przechowywać w lodówce maksymalnie 3 tygodnie.
Czyli pieczenie chleba, aby zachować ciągłość powinno odbywać się nie rzadziej niż co 3 tygodnie.

A tutaj jest stronka o wypiekach domowych:
http://www.chleb.info.pl/index.php?id=49.

_________________
Czy nie starczy, że ogród jest piękny? Czy muszą w nim jeszcze mieszkać wróżki? - Douglas Adams
Byłoby miło ;)

Ciasny, ale własny: część IV
Moje doniczkowce: część 2


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 06.02.2014 21:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16.06.2012 09:39
Posty: 1591
Lokalizacja: Warminsko - Mazurskie
Pochwały: 12
Zrobilam zakwas zytni 5 dni temu i jutro pieke swoj pierwszy chlebek. Staramy sie unikac pszenicy dlatego bedzie zytni z pestkami dyni. Jutro pieke i wstawie fotke co mi wyszlo :dance:

_________________
Moj domowy komputer nie ma polskiego oprogramowania.
moje-zielone-dzieciaczki-t8798.html
taras-oli-2012-t8814.html
moj-nie-moj-ogrod-t9298.html


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 07.02.2014 12:32 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10.10.2007 22:30
Posty: 17136
Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
A ja miałem w styczniu upiec, a już luty ;/ Ech muszę zdobyć produkty i upiec. Na razie zajadam się czymś takim :wallbash: Nie dobre, choć niby nie jest takie złe, pod względem wykorzystanych produktów :whistling: Na opakowaniu napisano, że zawiera mąkę pełnoziarnistą żytnią, naturalny zakwas, mąkę pszenną, wodę, sól i sezam.


Załącznik:
P1400457.JPG
P1400457.JPG [ 172.68 KiB | Przeglądany 803 razy ]



Olu czekam na relację :sun:

_________________
"Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury"
Pozdrawiam :bye:


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 07.02.2014 20:23 
Offline
Ogrodnik stażysta
Ogrodnik stażysta
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10.11.2013 23:48
Posty: 21
Pochwały: 0
Piekę chleb żytni w następujący sposób:
zakwas: mąka żytnia zaparzona wodą,wymieszana i pozostawiona w cieple na 3 dni.
50 dkg mąki żytniej typ 720
30 dkg mąki żytniej razowej typ 2000
650 ml ciepłej wody
sól
część zakwasu
składniki wymieszać, włożyć do foremki natłuszczonej i wysypanej mąką, pozostawić do wyrośnięcia ok. 2-3 godz. Piec w 200 stopniach, przez 50 minut.
Do pozostawionego zakwasu dodać znów trochę mąki i ciepłej wody /dokarmić/.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 07.02.2014 20:37 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10.10.2007 22:30
Posty: 17136
Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
qqlka skorzystam z przepisu. Jest on zbliżony do tego według którego wykonano chleb ze sklepowej półki, który pokazałem przed Twoim postem :)

_________________
"Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury"
Pozdrawiam :bye:


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 08.02.2014 18:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16.06.2012 09:39
Posty: 1591
Lokalizacja: Warminsko - Mazurskie
Pochwały: 12
Pierwsze koty za ploty. Pierwszy poszedl na przemial. Chyba za duzo wody dodalam. Dzis dokarmilam zakwas i pieke dalej w innych proporcjach. Jak wyjdzie podam przepis. Trzymajcie palce :dance:

_________________
Moj domowy komputer nie ma polskiego oprogramowania.
moje-zielone-dzieciaczki-t8798.html
taras-oli-2012-t8814.html
moj-nie-moj-ogrod-t9298.html


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 08.02.2014 22:24 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10.10.2007 22:30
Posty: 17136
Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
Trzymam kciuki :thumbsup:

_________________
"Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury"
Pozdrawiam :bye:


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 09.02.2014 13:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16.06.2012 09:39
Posty: 1591
Lokalizacja: Warminsko - Mazurskie
Pochwały: 12
Chyba za slabo trzymales Grzegorz, bo drugie podejscie takze nie udane. Troche bardziej wygladal jak chleb, ale wyszedl zakalcowaty, a skorka za mocno sie spiekla. Robie korekte i tym razem dam mu czas na wyrosniecie i dam jednak do zimnego, a nie do cieplego. Trzecie podejscie :rotfl: Grunt to sie nie poddawac. Zytnia maka wcale nie jest latwa jak sie okazuje.

_________________
Moj domowy komputer nie ma polskiego oprogramowania.
moje-zielone-dzieciaczki-t8798.html
taras-oli-2012-t8814.html
moj-nie-moj-ogrod-t9298.html


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Zdjęcia kwiatów | Powered by phpBB ® Forum Software © phpBB Group

Jaka to roślina


Bezpłatny biuletyn o kwiatach

Co to jest newsletter ?

Kontakt z redakcją serwisu

Copyright ® 2005-2012 SwiatKwiatow.pl