|
Dzisiaj jest 29.04.2024 16:04
|
Posty bez odpowiedzi | Aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
iskra_86
|
: 15.11.2012 15:19 |
|
Rejestracja: 31.08.2012 16:53 Posty: 1617 Lokalizacja: Zabrze
Pochwały: 12
|
Hehehe wszystko się okaże...
|
|
Na górę |
|
|
karlor
|
: 16.11.2012 22:55 |
|
Rejestracja: 28.11.2011 11:22 Posty: 5514 Lokalizacja: Pabianice
Pochwały: 5
|
iskra_86 pisze: Mnie nic nie wsiąkło trzeba pierw zasypać cukrem i dość długo odczekać aż sie wytworzy sok, a potem uzupełnić spirytusem no i znów odczekać z tydzień lub więcej, potem zlewamy rozcieńczamy wodą by nie było za ostre owoce przepłukujemy jeszcze raz w słoiku spirytus z wodą i zlewamy do garnka. Następnie do butelek i gotowe. Im dłużej będzie stało już w butelkach tym będzie lepsze. A ja mam przepis, że najpierw trzeba zalać C2H5OH i wódką, i po pewnym czasie zlać tą mieszankę, a owoce zasypać cukrem, dodać miód i po pewnym czasie powstały syrop zlać z nalewem spirytusowym i po przegryzieniu , przefiltrować, rozlać do butelek i .....
_________________ Pozdrawiam Bogdan
|
|
Na górę |
|
|
iskra_86
|
: 17.11.2012 19:32 |
|
Rejestracja: 31.08.2012 16:53 Posty: 1617 Lokalizacja: Zabrze
Pochwały: 12
|
karlor pisze: Sorry że to powiem ale ten przepis jest bez sensu... Jesli pierw owoce zalejesz wódką i denaturatem to po co to mieszać albo wybierasz jedno albo drugie. Zresztą jak już zalejesz owoce alkoholem to masz murowane że potem owoce już nie wypuszczą tak duzo soku niż gdybyś zrobił to na odwrót, no ale skoro tak wolisz...
|
|
Na górę |
|
|
karlor
|
: 18.11.2012 17:48 |
|
Rejestracja: 28.11.2011 11:22 Posty: 5514 Lokalizacja: Pabianice
Pochwały: 5
|
Po raz pierwszy robię nalewkę i zrobiłem zgodnie z przepisem . Wszystko się zgadza z tym co piszesz. Po zasypaniu cukrem tego syropu było bardzo mało . Zlałem wszystko razem i w najbliższych dniach rozleję do butelek. Próbowałem troszkę i nie powiem, ale smaczek jest . Myślę, że na święta będzie można skosztować C2H5OH to nie wzór denaturatu
_________________ Pozdrawiam Bogdan
|
|
Na górę |
|
|
iskra_86
|
: 19.11.2012 15:13 |
|
Rejestracja: 31.08.2012 16:53 Posty: 1617 Lokalizacja: Zabrze
Pochwały: 12
|
Dobra niech będzie etanol ale co do cukru to wszystko zależy od użytej ilości, poza tym należy zasypywać to warstwowo, pierw owoce na to cukier i znów owoce i cukier aż pod samą górę na koniec cukier i zamykamy słoik. Wstrząsamy nim no nie wiem raz na 2 dni lub codziennie u mnie wytworzyło się prawie połowa słoika soku. Także życzę powodzenia, moja nalewka jest pyszna i kopie równie dobrze jak smakuje
|
|
Na górę |
|
|
karlor
|
: 19.11.2012 19:06 |
|
Rejestracja: 28.11.2011 11:22 Posty: 5514 Lokalizacja: Pabianice
Pochwały: 5
|
Nie będę wylewał tego , ale za rok zrobię nalewkę w/g twojej receptury . A może za miesiąc wymienimy się "szczeniaczkami" .Proponuję przenieść tą rozmowę do działu z kulinariami
_________________ Pozdrawiam Bogdan
|
|
Na górę |
|
|
wawik
|
: 17.01.2013 08:19 |
|
Rejestracja: 10.04.2011 17:17 Posty: 11248 Lokalizacja: Rybnik
Pochwały: 19
|
Tak z ciekawości zapytam - wymiana doszła do skutku? Wracając do nalewek - jest kilka szkół wyrobu nalewek. Jedni preferują owoce najpierw zasypać cukrem, a inni aby na początek zalać alkoholem. Ja korzystam z obydwóch rozwiązań w zależności od tego co mam aktualnie dostępne. Dodam tylko aby alkohol nie przekraczał 75% swojej mocy użytecznej i w żadnym wypadku Czeski.
|
|
Na górę |
|
|
karlor
|
: 17.01.2013 23:01 |
|
Rejestracja: 28.11.2011 11:22 Posty: 5514 Lokalizacja: Pabianice
Pochwały: 5
|
Wymiana nie doszła do skutku , bo Iskra nie podjęła tematu, a mojej nalewki niewiele zostało . W między czasie nalewkę zmodernizowałem i jest super . Ja do takich wyrobów używam swojszczyzny .
_________________ Pozdrawiam Bogdan
|
|
Na górę |
|
|
iskra_86
|
: 18.01.2013 08:26 |
|
Rejestracja: 31.08.2012 16:53 Posty: 1617 Lokalizacja: Zabrze
Pochwały: 12
|
Swojszczyzna u mnie wykorzystywana jest do innych celów czyli własne winko jest najlepsze Nalewki mniej schodzą oczywiście jeśli chodzi o mnie, wolę wino.
|
|
Na górę |
|
|
Kto jest online |
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 13 gości |
|
Nie możesz tworzyć nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz dodawać załączników
|
|
|