Dzisiaj jest 27.04.2024 20:55

Strefa czasowa UTC+1godz.





Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Kotlety mielone
Post: 02.12.2015 23:59 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10.10.2007 22:30
Posty: 17136
Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
Dziś po raz pierwszy zrobiłem kotlety mielone i wyszły smaczne :yahoo: Mieliśmy z synem wyżerkę. Można się było poczuć jak u teściowej :rotfl2: Ona robi pyszne kotlety mielone!

Przyrządziłem je z mięsa mielonego wieprzowego. Dodałem jajko, płaską łyżeczkę soli, jedną trzecią łyżeczki pieprzu, 80 g drobno pokrojonej cebuli oraz 60 g pszennego pieczywa, zalanego wodą. Wszystkie składniki długo i dokładnie wymieszałem. Kotlety obtoczyłem w bułce tartej i usmażyłem.


Załączniki:
20151202_161024 - Kopia.jpg
20151202_161024 - Kopia.jpg [ 180.96 KiB | Przeglądany 531 razy ]

_________________
"Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury"
Pozdrawiam :bye:
Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 03.12.2015 07:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19.10.2013 12:48
Posty: 3660
Lokalizacja: Lublin/Szczecin
Pochwały: 31
:thumbsup: Narobiłeś smaka! Ja mielonymi mogłabym żyć bez przerwy. :rotfl2: Oprócz cebuli dodaję do nich jeszcze czosnek, koperek, a ostatnio dałam jeszcze szczypior z dymki, bo nie miałam z nim co zrobić. :rotfl: :heart:

_________________
Pozdrawiam, Karolina

Działka pod Gramofonem: rok pierwszy, rok drugi
Działka pod Magnetofonem (aktualny wątek)
Siewki roślin flory Polski


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 03.12.2015 08:44 

Pochwały: 0
Czosnek i koperek do siekanych i u mnie ,aczkolwiek koperek w porze zimowej mogę sobie podarować. Pisze tu ale nie przyrządzam ich - robią to inni.


Na górę
  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 03.12.2015 11:06 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05.04.2013 11:41
Posty: 10940
Lokalizacja: Wrocław
Pochwały: 10
Ja oprócz dodawania czosnku dodaję również inne zioła - uwielbiam rozmaryn, szałwię. A pieczywo namaczam w mleku lub maślance.

_________________
Czy nie starczy, że ogród jest piękny? Czy muszą w nim jeszcze mieszkać wróżki? - Douglas Adams
Byłoby miło ;)

Ciasny, ale własny: część IV
Moje doniczkowce: część 2


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 03.12.2015 17:30 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09.02.2014 19:14
Posty: 10873
Lokalizacja: Anglia
Pochwały: 10
eDorka pisze:
A pieczywo namaczam w mleku lub maślance.

Hmm pierwsze słyszę, ciekawe :whistling:

_________________
pozdrawiam
Ania :flower2:

moje zielone królestwo II
[Tajemniczy ogród Ani cz. II
Anglia moimi oczami


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 04.12.2015 18:13 
Offline
Super ogrodnik
Super ogrodnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30.11.2014 09:06
Posty: 4235
Lokalizacja: Górny Śląsk
Pochwały: 7
No to na jutro jadłospis gotowy.
Aż mi ślinka cieknie na ten widok.Ja dodaję majeranek.
Ale zdolny jesteś Grzesiu. :clapping2:

_________________
Marzenie przez pół wieku cz I,
Moje-marzenie-czII

(HE) NIULA Pozdrawia
Moje domowe towarzystwo
Nad programowe
...Nie uronię za nich ani jednej łzy...

Pozostajesz w naszej pamięci... Heniu, dziękujemy


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 04.12.2015 18:28 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18.05.2014 12:57
Posty: 5961
Pochwały: 32
eDorka pisze:
pieczywo namaczam w mleku


Tak też robiła moja Mama.

_________________
Wiedźmowata


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 04.12.2015 19:23 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09.02.2014 19:14
Posty: 10873
Lokalizacja: Anglia
Pochwały: 10
Ja dodaje czasem pieczarki pokrojone albo pieczarki faszeruje mielonym ;)
Geslerowa podlewała chyba mielone odrobiną bulionu.

Ale z mlekiem kiedyś spróbuje :)

_________________
pozdrawiam
Ania :flower2:

moje zielone królestwo II
[Tajemniczy ogród Ani cz. II
Anglia moimi oczami


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 05.12.2015 00:14 

Pochwały: 0
eDorka pisze:
Ja oprócz dodawania czosnku dodaję również inne zioła - uwielbiam rozmaryn, szałwię. A pieczywo namaczam w mleku lub maślance.

To widzę ,że masz wersję bogatszą tak jak sałata na wiosnę w śmietanie!?
U nas czerstwe pieczywo macza się w wodzie jak przy klasycznych karminadlach (śląskie kotle mielone) co ciekawe - mięso mielone jest od wieprzowego po mieszane z wołowiną do śledziowego oraz króliczego z popularnej na G.Śląsku hodowli.

Co odważniejsi badają teraz iż ponoć karminadle dały początek współczesnemu humburgerowi przywiezionemu do USA z Niemiec (emigracja ,wtedy G.Śląsk należał do Rzeszy) jako szybka przekąska przy pracy.


Na górę
  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 05.12.2015 00:46 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10.10.2007 22:30
Posty: 17136
Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
Czytałem, że pieczywo można w mleku namoczyć, ale bliżej był kran :rotfl2:

_________________
"Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury"
Pozdrawiam :bye:


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Zdjęcia kwiatów | Powered by phpBB ® Forum Software © phpBB Group

Jaka to roślina


Bezpłatny biuletyn o kwiatach

Co to jest newsletter ?

Kontakt z redakcją serwisu

Copyright ® 2005-2012 SwiatKwiatow.pl