Dzisiaj jest 24.02.2025 11:44

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 100 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Następna
Autor Wiadomość
Super ogrodnik
Super ogrodnik
Awatar użytkownika

Pochwały: 9
Zajrzałam na stronę Canona i z opisu aparatu wynika, że w trybie Live View Control jest możliwość regulacji ustawień. Gdy wejdziesz w ten tryb i jeżeli masz aktywne podpowiedzi, powinnaś mieć krótki opis poszczególnych ustawień..

Ogrod na balkonie 2014
Moj zielony kacik

Odpowiedz z cytatem  
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Pochwały: 61
Znalazłam instrukcję w sieci i wynika, że masz tryb makro oznaczony kwiatuszkiem...

Wrocławska przyroda
moje kolczaste cz. 3.
trochę egzotyki cz.III
w moim ogródeczku - cz. VI
kwiatuszki elki III

Odpowiedz z cytatem  
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Pochwały: 18
Świetny wątek! Mimo że zdjęcia ogrodu i roślin wykonuję od wielu lat, zawsze hurtowo, czynię to zazwyczaj bez namysłu. Czasem jakieś wyjdzie ok, ale zazwyczaj nie jestem zadowolony z efektów. Wielokrotnie chciałem się podszkolić na tej płaszczyźnie, ale czasowo nigdy się nie wyrabiam z obowiązkami, więc na takie przyjemności, jak na razie czasu brak.

Zdjęcia wykonuję staruszkiem Panasonic Lumix DMC-LS80 . Marzy mi się jakiś konkretny aparat, ale na razie są inne priorytety, a fotografowanie zeszło na dalszy plan.

Odpowiedz z cytatem  
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Pochwały: 38
Dobrze się podszkolić .... staram się robić porządne zdjęcia ale tak naprawdę najczęściej przebiegam przez ogród pstrykając co mi w oko wpadnie a potem w domu jestem zła, że nie wyszło jak chciałam :rotfl2:

Dziwadełka Majki - III
Miniaturki czyli Majkowe bonsai
Blog Dziwadełka Majki
Mój kawałek świata część II

Odpowiedz z cytatem  
Super ogrodnik
Super ogrodnik
Awatar użytkownika

Pochwały: 9
Grzegorzu, Maju, Wasze zdjęcia pokazują pięknie i fragmenty ogrodu i poszczególne rośliny.
Dla estetyki krajobrazu w ogrodzie jak również widoku na balkonie, istotne jest aby to i co posadzimy i gdzie posadzimy nie było przypadkowe, ale tworzyło piękną kompozycję. Grzegorzu, Twój ogród jest tak piękny nie tylko dlatego, że są w nim wspaniałe rośliny ale również dlatego, że każda roślina ma w nim najwłaściwsze dla niej miejsce, jest doskonale wyeksponowana i komponuje się idealnie z otoczeniem. Aby takie piękne widoki uwiecznić jak najlepiej na fotkach, istotna jest odpowiednia kompozycja zdjęcia.

Chciałabym podzielić się z Wami uwagami właśnie na temat kompozycji zdjęcia. Zamierzałam uwiecznić swój daliowy kącik ale zrobiłam zdjęcie niedobrze skomponowane i pomyślałam, że warto zwrócić uwagę na tę kwestię. Kompozycja to odpowiednie rozmieszczenie obiektów na zdjęciu.
Prawa część zdjęcia to wysoka dalia i inne niższe. Lewa strona to jedynie doniczka na balustradzie, która ewentualnie może być minimalnym zrównoważeniem obrazu. Jednak cały „ciężar” zdjęcia to strona prawa.
Dla zrobienia dobrze skomponowanego zdjęcia powinnam zrobić zdjęcie z innej strony.
Załącznik:
2.jpg
2.jpg [ 172.17 KiB | Przeglądany 554 razy ]

Pomimo zagęszczenia roślin na tak małej powierzchni jaką jest balkon, ważna jest właściwa kompozycja zdjęcia, aby odpowiednio zarejestrować to, co jest najatrakcyjniejsze. To zdjęcie również ma złą kompozycję. Nie powinno być pustego miejsca z lewej strony. Odnosi się wrażenie, że obraz jest pochylony na prawo pod ciężarem roślin. Powinnam przesunąć donicę, która jest na dalszym planie albo zrobić zdjęcie z innej pozycji.
Załącznik:
1.jpg
1.jpg [ 175.85 KiB | Przeglądany 554 razy ]

Na ogół fotografując rozmieszczamy w kadrze obiekty intuicyjnie, zgodnie z naszym wyczuciem estetyki i nie ma potrzeby zastanawiania się nad teoretycznymi zasadami. Zdarza się jednak, że zrobione zdjęcie nas nie satysfakcjonuje, bo nasz ogród nie prezentuje się tak jak chcieliśmy. Może to być sprawa odpowiedniej kompozycji zdjęcia.

Ogólna zasada jest taka, że np. gdy fotografujemy niskie i wysokie rośliny, to te wysokie nie powinny znaleźć się w prawej lub lewej części kadru. Podobnie jest z przekątną kadru. Trzeba zrobić ewentualnie zdjęcie z innej strony. Jeżeli fotografujemy widok, na którym w poziomie jest wyraźna granica między roślinami wyższego i niższego piętra, to w kadrze ta granica nie powinna być wypośrodkowana. Należy ją przesunąć w dół lub w górę.

Ogrod na balkonie 2014
Moj zielony kacik

Odpowiedz z cytatem  
Super ogrodnik
Super ogrodnik
Awatar użytkownika

Pochwały: 6
Chyba jednak nie mam tej opcji u siebie. Tryb makro nie daje efektu rozmazania tła, w sumie nie daje prawie żadnego efektu.
Jak będzie padać to muszę jeszcze raz z nim pokombinować, bo wcześniej skupiałam się raczej na uwiecznianiu psów na fotkach i takich ustawień szukałam.

Kaktusowe parapety.

Drzewa, krzaki i reszta zbieraniny.

Sprzedam nadwyżki, zamienię.

Pozdrawiam Agnieszka

Odpowiedz z cytatem  
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Pochwały: 18
Mira dziękuję za tyle pięknych słów :sun:

Z tego co czytam masz już dużą wiedzę na temat fotografowania, ja nie wiem nic, albo niewiele. Zdjęcia jak wspomniałem robię bez namysłu, bo czasu mało a roślin do uwiecznienia dużo.

Ten wątek będzie mi bardzo pomocny.

Funkcję makro wykorzystuję gdy chcę wykonać ładniejsze zdjęcie szczegółu :)

Odpowiedz z cytatem  
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Pochwały: 10
Funkcja makro i funkcja rozmazanego tła to różne funkcje - makro robi zdjęcia z małej odległości, wydobywając szczegóły, natomiast rozmazane tło to portret z rozmytym tłem ogólnie mówiąc.

Ciasny, ale własny: część IV
Moje doniczkowce: część 2

Odpowiedz z cytatem  
Awatar użytkownika

Pochwały: 4
Mira jaka z Ciebie profesjonalistka :majesty: Po przeczytaniu Twojego pouczającego posta już wpadłam w kompleksy. Nie mam aparatu i w najbliższym czasie nie kupię. Robię zdjęcia telefonem i wydaje mi się, że nigdy nie będą tak dobre jak robione aparatatem. Teraz to już nawet boję się wstawić jakiekolwiek zdjęcie z mojej działeczki :) ale bardzo uważnie czytam i staram sie przyswajać i zapamietać wszystkie informacje, które wykorzystam jak kiedyś kupię sobie aparat :)

Mój ogródek szczęścia
Mój ogródek szczęścia II
Skromne parapety Joli

Odpowiedz z cytatem  
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Pochwały: 61
Jolanna pisze:
Teraz to już nawet boję się wstawić jakiekolwiek zdjęcie z mojej działeczki :)

Jolu, nie żartuj :heart:
To nie galeria fotografii artystycznej, chociaż oczywiście fajnie gdy jesteśmy zadowoleni z własnej foty. Najważniejsze by zdjęcia były w miarę ostre i bez drastycznych błędów kompozycyjnych (typu "co to za roślinka" - a na zdjęciu jest ona malutka, gdzieś w kąciku).

Każda porada jest cenna, a Mira ich nie skąpi :clapping2: .
Gdy jeszcze uda nam się je wykorzystać w praktyce, to już będzie pełnia szczęścia :sun:

Przy użyciu funkcji "makro" można kompaktem robić fotki z rozmazanym tłem gdy fotografowany obiekt jest w pewnej odległości od tła, a obiektyw maksymalnie zbliżymy do obiektu. Nie jest to oczywiście to samo co przy ręcznym ustawianiu, ale otrzymamy np. coś takiego:
Załącznik:
44.JPG
44.JPG [ 64.36 KiB | Przeglądany 523 razy ]

Przyznam, że trochę trwało zanim sama doszłam do tego :rotfl2:

Wrocławska przyroda
moje kolczaste cz. 3.
trochę egzotyki cz.III
w moim ogródeczku - cz. VI
kwiatuszki elki III

Odpowiedz z cytatem  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 100 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.