Dzisiaj jest 27.04.2024 07:04

Strefa czasowa UTC+1godz.





Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 265 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Zupy
Post: 23.01.2016 12:23 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10.10.2007 22:30
Posty: 17136
Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
Zupa się gotuje, ciasto na bułki rośnie. Jak na razie stwierdzam, że kiełbasa chorizo szalenie śmierdzi, i w sumie nawet nie wiem czy ją się je na surowo, bo strasznie niesmaczna. Mam nadzieję, że w zupie będzie pycha :whistling:

_________________
"Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury"
Pozdrawiam :bye:


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Zupy
Post: 23.01.2016 12:48 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10.04.2011 17:17
Posty: 11248
Lokalizacja: Rybnik
Pochwały: 19
Grzesiu, kiełbasa powinna się jakoś nazywać, a nazwa z kolei powinna sugerować jak ją spożywać.
:sun:

_________________
Mój ogród cz. pierwsza,
druga i trzecia
aktualne burze
wacław pozdrawia


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Zupy
Post: 23.01.2016 13:03 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy

Rejestracja: 08.12.2013 10:47
Posty: 11310
Lokalizacja: Górny Śląsk
Pochwały: 43
aniula89 pisze:
Puschel777 pisze:
Basiu kradne przepis na buleczki.
Dziekuje.

Nie tylko TY :)


Dopiszę, że domowe są najlepsze na ciepło, ewentualnie do paru godzin. Na drugi dzień to chyba tylko na grzanki :(

B.

_________________
Moje domowe rośliny cz.1 , cz.2 i cz.3


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Zupy
Post: 23.01.2016 13:05 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy

Rejestracja: 08.12.2013 10:47
Posty: 11310
Lokalizacja: Górny Śląsk
Pochwały: 43
gregorius pisze:
Zupa się gotuje, ciasto na bułki rośnie. Jak na razie stwierdzam, że kiełbasa chorizo szalenie śmierdzi, i w sumie nawet nie wiem czy ją się je na surowo, bo strasznie niesmaczna.

Ciekawe, jadłam parę razy (oryginalną), owszem pachnie świńskim mięsem i papryką. Świetna była w fasolce po bretońsku :)

B.

_________________
Moje domowe rośliny cz.1 , cz.2 i cz.3


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Zupy
Post: 23.01.2016 13:14 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10.10.2007 22:30
Posty: 17136
Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
Basiu zapewne kiełbasa jest ok, po prostu nie mój smak, ale na razie się nie poddaje. Zobaczymy co z tego wyjdzie :)

Kupiłem chorizo ring, tradycyjną kiełbasę z Murcji. Na opakowaniu nie napisali, że trzeba ją gotować, tak więc pewnie na surowo też można ją jeść, choć ja nie dałbym rady.

***********************************************************

Jestem po obiedzie i cóż mogę napisać. Ugotowana kiełbasa chorizo, nie jest taka zła, całkiem dobra, choć to dla mnie nowe smaki. Zupa z pewnością ma charakterystyczny smak, ale muszę przyznać, że mi smakowała, choć jak się gotowała nic na to nie wskazywało :rotfl2:

Załącznik:
20160123_131040.jpg
20160123_131040.jpg [ 149.14 KiB | Przeglądany 435 razy ]


A bułki bardzo smaczne. Wyszło mi 9 bułek, które już zostały zjedzone.

Załącznik:
20160123_131029.jpg
20160123_131029.jpg [ 89.2 KiB | Przeglądany 435 razy ]

_________________
"Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury"
Pozdrawiam :bye:


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Zupy
Post: 27.01.2016 19:43 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy

Rejestracja: 08.12.2013 10:47
Posty: 11310
Lokalizacja: Górny Śląsk
Pochwały: 43
To dobrze, że zasmakowało. Właśnie "odkryłam" nowy przepis, zmodyfikowany z Makłowicza- zupa rybna z Lanzarote. Z rybami nie ma wiele wspólnego, więc nie należy się zrażać już na wstępie :)

Cztery albo 5 ziemniaków obrać, zalać litrem zimnej wody, ugotować do miękkości. Nie wylewać wody. Dodać do tego łyżeczkę słodkiej papryki, pół łyżeczki ostrej i kilka ząbków czosnku roztartych.
Na patelnię dać oliwę i usmażyć parę filetów z ryby (jedna kostka na osobę?). Ja wzięłam mintaja, ale następnym razem będzie dorsz. Ryba przed smażeniem ma być oprószona solą i mąką. Rybę zdjąć i odłożyć. Na tę samą patelnię dodać oliwy dość sporo (ok. pół szklanki), podgrzać i wrzucić 1 pokrajaną cebulę, 1 pokrajaną paprykę (ja dałam zieloną, żeby było kolorowo) i pomidory krajane z puszki. Przykryć i dusić. W przepisie było, że 10 minut, ale po tym czasie papryka była twarda, więc dusiłam aż lekko zmiękła. Całość z patelni dorzucamy do garnka z ziemniakami, podgrzewamy. Do talerzy nałożyć usmażoną rybę i na to wlać zupę.

Moim zdaniem rybę można byłoby pominąć, albo do zupy dodać dowolne podsmażone mięso, gotowane jajka, kiełbasę czy kto co lubi :)

B.

_________________
Moje domowe rośliny cz.1 , cz.2 i cz.3


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Zupy
Post: 28.01.2016 00:04 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10.10.2007 22:30
Posty: 17136
Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
Może z jajkami bym zrobił, ryba nie bardzo mi odpowiada :whistling: Będzie chwila, to się zrobi. Przypomniała mi się zupa szczawiowa. Już kilka lat jej nie jadłem, a była jedną z moich ulubionych, a może i najbardziej ulubioną. W sezonie trzeba będzie iść na szczaw :rotfl2:

_________________
"Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury"
Pozdrawiam :bye:


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Zupy
Post: 28.01.2016 00:12 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09.02.2014 19:14
Posty: 10873
Lokalizacja: Anglia
Pochwały: 10
A szpinakowa kto lubi :)

_________________
pozdrawiam
Ania :flower2:

moje zielone królestwo II
[Tajemniczy ogród Ani cz. II
Anglia moimi oczami


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Zupy
Post: 28.01.2016 00:19 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10.10.2007 22:30
Posty: 17136
Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
Jak myślałem o szczawiowej, to też pomyślałem o szpinaku, zastanawiając się czy ze szpinaku robi się zupy. Pewnie tak, ale ja chyba nigdy nie jadłem.

_________________
"Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury"
Pozdrawiam :bye:


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Zupy
Post: 28.01.2016 07:58 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy

Rejestracja: 08.12.2013 10:47
Posty: 11310
Lokalizacja: Górny Śląsk
Pochwały: 43
gregorius pisze:
Jak myślałem o szczawiowej, to też pomyślałem o szpinaku, zastanawiając się czy ze szpinaku robi się zupy. Pewnie tak, ale ja chyba nigdy nie jadłem.

Ostatnio znalazłam przepis na zupę ze szpinakiem, jeszcze nie wypróbowałam.
Szczawiową i ogórkową ostatni raz jadłam w dzieciństwie, potem już nie było na mnie mocnych :D

B.

_________________
Moje domowe rośliny cz.1 , cz.2 i cz.3


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 265 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Zdjęcia kwiatów | Powered by phpBB ® Forum Software © phpBB Group

Jaka to roślina


Bezpłatny biuletyn o kwiatach

Co to jest newsletter ?

Kontakt z redakcją serwisu

Copyright ® 2005-2012 SwiatKwiatow.pl