|
Dzisiaj jest 23.04.2024 16:59
|
Posty bez odpowiedzi | Aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
wawik
|
: 28.01.2016 08:27 |
|
Rejestracja: 10.04.2011 17:17 Posty: 11248 Lokalizacja: Rybnik
Pochwały: 19
|
Zupa ogórkowa u mnie gości raz w tygodniu. Z kiszonych własnych ogórków,
|
|
Na górę |
|
|
roh65
|
: 28.01.2016 10:05 |
|
Pochwały: 0
|
U mnie też jest często ale moim zdaniem teraz ,w zimie ,najbardziej pożywny jest żur. Nie zapominamy też o db pomidorówce i kartoflance. BasiaK pisze: Ostatnio znalazłam przepis na zupę ze szpinakiem, jeszcze nie wypróbowałam. (...) Ciekaw jestem tego przepisu ale chyba nie jest to "szpinakowa" tylko zupa ze szpinakiem być może coś w rodzaju kremu z brokuł?
|
|
Na górę |
|
|
aniula89
|
: 28.01.2016 12:03 |
|
Rejestracja: 09.02.2014 19:14 Posty: 10873 Lokalizacja: Anglia
Pochwały: 10
|
gregorius pisze: zastanawiając się czy ze szpinaku robi się zupy. Polecam Jak dla mnie super. Ja zazwyczaj na rosole, dodaję szpinak, do zmięknięcia, potem ziemniaki, zaklepuje jajkiem i do smaku z 2 łyżki masła. Przyprawiam sól pieprz. Zupa szpinakowa czy ze szpinakiem jak kto woli
|
|
Na górę |
|
|
gregorius
|
: 28.01.2016 12:09 |
|
Rejestracja: 10.10.2007 22:30 Posty: 17136 Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
|
"Zaklepuję jajkiem" - co to znaczy? Dodaje się jajko gotowane jak w zupie szczawiowej?
_________________ "Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury" Pozdrawiam
|
|
Na górę |
|
|
aniula89
|
: 28.01.2016 13:04 |
|
Rejestracja: 09.02.2014 19:14 Posty: 10873 Lokalizacja: Anglia
Pochwały: 10
|
Przepraszam, używam swej zwyczajowej mowy:) Biorę sobie jajko do kubka, roztrzepuję widelcem i wlewam powoli do zupy(wyłączam wtedy ogień). Robią się takie hm jakby to nazwać "chmurki z jajka" Jak będę kiedyś robić wrzucę zdjęcie
|
|
Na górę |
|
|
gregorius
|
: 28.01.2016 14:02 |
|
Rejestracja: 10.10.2007 22:30 Posty: 17136 Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
|
Teraz już rozumiem
_________________ "Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury" Pozdrawiam
|
|
Na górę |
|
|
wawik
|
: 28.01.2016 14:10 |
|
Rejestracja: 10.04.2011 17:17 Posty: 11248 Lokalizacja: Rybnik
Pochwały: 19
|
Zwróćmy uwagę na jajko. Nabardziej pożywne i lecznicze jest żółtko, ale tylko wtedy gdy jest płynne i nie tylko w zupach, ale i w innych potrawach.
|
|
Na górę |
|
|
gregorius
|
: 28.01.2016 14:30 |
|
Rejestracja: 10.10.2007 22:30 Posty: 17136 Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
|
Płynnego to ja nie przełknę U mnie musi być w pełni ugotowane. Gdy byłem dzieckiem piło się żółtko z cukrem i kakao. Nie mam pojęcia jak mogło mi smakować
_________________ "Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury" Pozdrawiam
|
|
Na górę |
|
|
BasiaK
|
: 29.01.2016 16:57 |
|
|
Mistrz ogrodniczy |
|
Rejestracja: 08.12.2013 10:47 Posty: 11310 Lokalizacja: Górny Śląsk
Pochwały: 43
|
Zupa dyniowo-batatowa
Dwie małe garstki dyni pociętej na kawałeczki 1/2 małego lub 1/4 duzego batata, obrana, pocięta na cieniutkie i małe kawałeczki 1 cebula, obrana i pocięta w kostkę 2-3 ząbki czosnku, obrane, w plasterkach 2 cm kłącza imbiru, obranego, pociętego na kawałeczki
Do garnka nalać oliwy tak żeby przykryła dno, rozgrzać, wrzucić warzywa. Smażyć mieszając póki dynia i bataty nie zmiękną. Wtedy dolać ok. 1 litr wody, garnek przykryć i na minimalnym gazie gotować ok. 30-40 minut (bataty mają być miękkie). Na patelni rozgrzać dosłownie 1/2 łyżeczki oliwy, na to wrzucić parę łyżek pestek dyni, prażyć aż będa lekko brązowe (nie mogą się przypalić, trzeba uważać). Zmiksować, przyprawić pieprzem i solą, dać na talerze, z góry wrzucić pestki dyni.
B.
|
|
Na górę |
|
|
gregorius
|
: 29.01.2016 19:21 |
|
Rejestracja: 10.10.2007 22:30 Posty: 17136 Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
|
Zupę z dyni na pewno wypróbuję, jak uda mi się ją kupić Zupa ze szpinakiem na tyle mnie zaciekawiła, że musiałem zadziałać w tym temacie. W sumie zupę ugotowałem opierając się na przepisie znalezionym w Sieci, ale nie tylko. Ugotowana na bulionie z warzyw. Do wywaru dodałem dwa pokrojone drobno ząbki czosnku, dwie starte marchewki oraz startą pietruszkę. Jak się wszystko zagotowało, dodałem opakowanie świeżego szpinaku, który wcześniej pokroiłem. Następnie dodałem podsmażoną cebulę, zabieliłem jogurtem naturalnym oraz dodałem natkę pietruszki i doprawiłem solą i pieprzem. W między czasie ugotowałem ziemniaki w mundurkach, obrałem i pokroiłem w większe kostki, po czym dodałem do zupy. Zupa podawana z ugotowanym jajkiem.
Załączniki: |
20160129_155138.jpg [ 172.72 KiB | Przeglądany 454 razy ]
|
_________________ "Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury" Pozdrawiam
|
|
Na górę |
|
|
Kto jest online |
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości |
|
Nie możesz tworzyć nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz dodawać załączników
|
|
|