|
Dzisiaj jest 27.04.2024 13:40
|
Posty bez odpowiedzi | Aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
wawik
|
: 05.01.2013 11:48 |
|
Rejestracja: 10.04.2011 17:17 Posty: 11248 Lokalizacja: Rybnik
Pochwały: 19
|
Któż z nas nie lubi jeść pyszne owoce winogronowe? Nawet w naszym klimacie można uprawiać kilkadziesiąt odmian winorośli i przy znajomości podstawowej wiedzy ich uprawy cieszyć się z osiągniętych celów. O gatunkach winorośli nie będę tu wspominał ze względu na amatorskie podejście do tego tematu większości z nas. Należało by jednak w streszczeniu podzielić winorośl ze względu na przeznaczenie owocu. 1. odmiany deserowe. 2. odmiany przerobowe. 3. odmiany ogólno-użytkowe. i jest jeszcze jedna grupa - to winorośl dekoracyjna, czyli okrywowa. Zapraszam do dyskusji.
|
|
Na górę |
|
|
Debra
|
: 05.01.2013 12:19 |
|
Rejestracja: 30.09.2012 20:06 Posty: 3215
Pochwały: 13
|
Wacławie, przyznam się, ze czekałam na ten wątek Biorąc pod uwagę, jakim jesteś ekspertem w kwestii uprawy winorośli, myślę, że nie tylko ja skorzystam z ochotą z Twojej wiedzy i niestety zasypię Cię pytaniami. Na początek pokażę moje skromniutkie pnącza. Odziedziczone po poprzedniku, bardzo zaniedbane, od 2011 podcinam jak umiem, podpieram, staram się dbać o nie jak umiem. Tak wyglądały w lipcu 2012 Załącznik:
LIPIEC2012 (52).jpg [ 157.96 KiB | Przeglądany 5825 razy ]
Załącznik:
LIPIEC2012 (4).jpg [ 139.24 KiB | Przeglądany 5825 razy ]
Załącznik:
LIPIEC2012 (51).jpg [ 148.72 KiB | Przeglądany 5825 razy ]
A tak pod koniec sierpnia Załącznik:
SIERPIEN2012 (31).jpg [ 133.87 KiB | Przeglądany 5825 razy ]
Załącznik:
SIERPIEN2012 (30).jpg [ 131.67 KiB | Przeglądany 5825 razy ]
Pod koniec września Załącznik:
WRZESIEN.10 (6).jpg [ 89.01 KiB | Przeglądany 5825 razy ]
I druga odmiana Załącznik:
WRZESIEN.10 (1).jpg [ 99.01 KiB | Przeglądany 5825 razy ]
Nie znam nazwy odmian, pnącza są bardzo stare, mają około 25 lat, części zdrewniałe są już parometrowe. Najbardziej liczę na pomoc w wyjaśnieniu sposobu cięcia, bo są różne porady w tej sprawie. Jesienią czy wiosną? Jak długie zostawiać latorośle, kiedy ciąć łozy i jak? Liczę na Twoją pomoc, a i innym pewnie też się przyda taka wiedza.
|
|
Na górę |
|
|
wawik
|
: 05.01.2013 13:18 |
|
Rejestracja: 10.04.2011 17:17 Posty: 11248 Lokalizacja: Rybnik
Pochwały: 19
|
Debra, patrząc na Twoje krzewy mogę śmiało powiedzieć że są w dobrej kondycji. Co do cięcia to postaram się podać króciutkie wskazówki na początek na przykładzie mojego krzewu, chociaż jak u każdego z nas, tak i u mnie każdy krzew jest inny. za godzinę biorę sekator i aparat i do dzieła.
|
|
Na górę |
|
|
Debra
|
: 05.01.2013 13:57 |
|
Rejestracja: 30.09.2012 20:06 Posty: 3215
Pochwały: 13
|
I będziesz ciął w styczniu Taki poglądowy wykład ze zdjęciami to bedzie super sprawa. Czekam z niecierpliwością wręcz. A i dziękuję za ocenę mojej winorośli. Jestem dumna, że wyprowadziłam ją ze stanu w jakim była. Ciekawa sprawa jest z tymi starymi odmianami. One zupełnie, ale to zupełnie nie łapią chorób, podczas gdy wokół w sąsiedztwie winorośla bardzo chorują.
|
|
Na górę |
|
|
wawik
|
: 05.01.2013 14:16 |
|
Rejestracja: 10.04.2011 17:17 Posty: 11248 Lokalizacja: Rybnik
Pochwały: 19
|
Przycinałem w ub. tygodniu, przycinałem wczoraj, to co za różnica, że będę przycinał dzisiaj. Niewiele już zostało do cięcia, ale coś znajdę. Ważne aby ciąć przy suchej pogodzie. Wspominasz Debra o starych odmianach że nie łapią chorób. Tutaj całkowicie się z Tobą zgodzę, bo jeśli odmiana była uprawiana przez "dziesiąt" lat i często w skrajnych warunkach i się uchowała, to musi być odmianą pancerną. Tylko że jakość owoców i smak często mają niezbyt ciekawy. Nowe odmiany szczególnie deserowe to już są odmiany z wyższej półki. Tu trzeba tak obchodzić jak z małym dzieckiem.
|
|
Na górę |
|
|
wawik
|
: 06.01.2013 14:53 |
|
Rejestracja: 10.04.2011 17:17 Posty: 11248 Lokalizacja: Rybnik
Pochwały: 19
|
Wczoraj obiecałem zdjęcia z przycinania winorośli, oto kilka z nich: Przy jesienno-zimowym cięciu trzeba zostawić co najmniej po jednym dodatkowym oczku. Widoczność też nie najlepsza, bo taka pora roku, Zimno, buro i ponuro. Seneca przed cięciem i po.
Autor postu otrzymał pochwałę
Załączniki: |
Winnica 2013. 1.1).JPG [ 99.58 KiB | Przeglądany 5790 razy ]
|
Winnica 2013. 1.2.JPG [ 98.31 KiB | Przeglądany 5790 razy ]
|
|
|
Na górę |
|
|
Debra
|
: 06.01.2013 15:27 |
|
Rejestracja: 30.09.2012 20:06 Posty: 3215
Pochwały: 13
|
Wacławie, jeśli dobrze widzę, to łoza została bez zmiany, skróciłeś tylko tegoroczne latorośle, które w tym sezonie staną się łozami, z nich wyrosną latorośle, a na nich będą owoce.
|
|
Na górę |
|
|
wawik
|
: 06.01.2013 16:01 |
|
Rejestracja: 10.04.2011 17:17 Posty: 11248 Lokalizacja: Rybnik
Pochwały: 19
|
Ja okiem laika widzę (patrząc od dołu) pień, następnie 2 ramiona (na drugim zdjęciu już jednego ramienia niema) i na ramionach kilka ub. latorośli, które po zdrewnieniu jesienią stały się łozami. Wczoraj wycinane było jedno (po lewej stronie) kilkuletnie ramię i poprzycinałem łozy, pozostawiając po 3 oczka. Jedna łoza po lewej stronie zastąpi w tym roku wycięte ramię, Reszta kikutków będzie przycięta w marcu, tak aby zostały po 2 oczka. I to cała tajemnica.
|
|
Na górę |
|
|
Debra
|
: 06.01.2013 16:08 |
|
Rejestracja: 30.09.2012 20:06 Posty: 3215
Pochwały: 13
|
Okiem laika , dobre... Czyli wyciąłeś lewe ramię (drewno), bo zastąpi je drewniejąca łoza. Latorośle z 2012, już łozy, poskracałeś na 3 oczka. Jasne. Tylko to jest o wiele łatwiej w takiej stosunkowo młodej winorośli. Ja mam gąszcz, nieco przerzedzony w 2012 roku, ale widzę, że muszę też wyciąć więcej części zdrewniałych, bo proces przybywania drewna jest szybki.
|
|
Na górę |
|
|
Kto jest online |
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości |
|
Nie możesz tworzyć nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz dodawać załączników
|
|
|