Elu prosze bardzo
chociaz uwazam, ze ten przepis Dorki super i na 100% wyprobuje
PIERNIK DOJRZEWAJACY
Składniki:
ok.750g miodu
2 szkl cukru
150g masła
100g smalcu
1200g mąki pszennej
3 łyżeczki sody
3 opakowania przyprawy do piernika (3łyżki)
3 duże jaja
1/2 szkl zimnego mleka
Etap I5-6 tygodni przed Wigilią. Miód, cukier, masło i smalec podgrzewać w rondelku z grubym dnem az sie skladniki rospuszcza, połącza (nie gotować) Wystudzić do temp. pok. mieszając od czasu do czasu.
Mąkę przesiać i wymieszać z sodą + przypr do piernika.
Masę miodowo-maślaną zmiksować (końcówki-spiralki). Dodawać kolejno jajka, następnie po łyżce mąkę, mleko i znów resztę mąki. Ciasto po wyrobieniu jest dość luźne. Po 6 tygodniach robi się plastyczne i daje się wałkować. Gotowe ciasto przelać do szklanej lub kamionkowej misy,przykryć ściereczką, zawiązać dokładnie sznurkiem lub gumką i włożyć do reklamówki. Nie zawiązywać jej szczelnie by ciasto oddychało. Odstawić do lodówki na 5-6 tygodni.
Etap II5-7 dni przed Wigilią wyjmujemy ciasto z lodówki. Wykładamy na oprószoną mąką stolnicę, dzielimy na 3 części (każda ok 1 kg), i rozwałkowujemy na prostokąty o wymiarach ok 30x33cm (grubość ok 7-10mm). Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 15-20 minut w temp 170 stopni. Po upieczeniu piernik jest bardzo miękki więc odkładamy go na ok 20-30 minut. Po tym czasie delikatnie zdejmujemy papier i studzimy. Tak należy upiec każdy z 3 placków.
Warstwa powideł:ok 900g powideł śliwkowych
Powidła przekładamy do rondelka z grubym dnem i gotujemy do momentu zgęstnienia. Mieszamy cały czas co by nie przypalić.
Powidła rozsmarowujemy na pierwszym placku i od razu przykrywamy go drugim plackiem ciasta i dociskamy
Warstwa orzechowa:
450g mielonych orzechów włoskich (mogą być też mieszane lub laskowe)
300g masła
350g cukru
5 łyżek śmietany kremówki
2 łyżki spirytusu
W rondelku rozpuszczamy masło, cukier i śmietankę. Następnie dodajemy orzechy i szybko mieszamy. Masę odstawiamy do lodówki na ok. 3-4 godziny by stężała. Gdy nabierze już odpowiedniej konsystencji dodajemy spirytus i mieszamy dokładnie energicznie. Masę rozsmarowujemy na drugim placku i natychmiast przykrywamy trzecim plackiem, przykrywany dociążoną blachą i odstawiamy do stężenia na ok. 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto dzielimy na trzy równe pasy o takiej samej szerokości (obcinamy równo wszystkie krawędzie). Każdy pas zawijamy w ściereczkę, zawiązujemy i odstawiamy do Wigilii w temp. pokojowej. W wigilię rano piernik polewamy polewą.
Składniki na polewę:200g gorzkiej czekolady
200g mlecznej czekolady
7 pełnych łyżek masła
Czekolady i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Gdy polewa całkowicie się rozpuści i jest gładka wówczas smarujemy nią wierzchy i boki pierników.
Smacznego
_________________
Moja klawiatura nie posiada polskich znakow.
Moje roślinkiW moim ogrodzie