Dzisiaj jest 25.04.2024 22:06

Strefa czasowa UTC+1godz.





Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: 15.10.2014 09:36 
Offline
Super ogrodnik
Super ogrodnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10.02.2012 08:10
Posty: 1386
Lokalizacja: Giżycko -Mazury
Pochwały: 5
Jak to byście zrobili na dżemik????

Zebrałam dziś takie oto wg mnie pigwy.To plon z jedynej mojej Pigwy(Pigwowca) nie wiem co mam ) Wydrążyłam i mam zamiar połówki ich przemielić w robocie .A użyję w nim tarki do buraczków.Inne radzą bym zmieliła to w maszynce do mięsa o dużych oczkach

Obrazek

Zmieszam je razem z musem jabłkowym i użyję jako dodatek do herbat i ciast...Dobre to będzie do ciast bo Jabłka nie zawsze mamy kwaśne...

_________________
Irena z Giżycka (Mazury)

_____________________
domowy zestaw
namiastka ogrodowych
Rhododendrony


Ostatnio zmieniony 15.10.2014 10:23 przez irlandia, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 15.10.2014 09:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21.04.2013 05:25
Posty: 1183
Lokalizacja: Augustów
Pochwały: 3
Bez wątpienia pigwowca:) Ja wolę tarkowane:)

_________________
Pozdrawiam cieplutko
Bożena

Zieloności Bożeny
warzywnik żółtodzioba


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 15.10.2014 09:43 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05.04.2013 11:41
Posty: 10940
Lokalizacja: Wrocław
Pochwały: 10
Robiłam kiedyś dżem pigwowy (a może powidła...).
Zamęczyłam się, ponieważ tarłam na tarce surowe owoce :wallbash: .
Łatwiej jest obsmażyć w kawałkach a potem przetrzeć.

Smakowo super - stosowałam jako dodatek do ciasta.

_________________
Czy nie starczy, że ogród jest piękny? Czy muszą w nim jeszcze mieszkać wróżki? - Douglas Adams
Byłoby miło ;)

Ciasny, ale własny: część IV
Moje doniczkowce: część 2


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 15.10.2014 14:39 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10.10.2007 22:30
Posty: 17136
Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
Zdecydowanie owoce pigwowca :)

_________________
"Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury"
Pozdrawiam :bye:


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 17.10.2014 12:54 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29.12.2011 18:15
Posty: 10852
Lokalizacja: Szczecin
Pochwały: 38
Pigwowiec - kroję na kawałki, rozgotowuję, dodaję jabłka a potem całość rozdrabniam blenderem - troszkę cukru i jest mniam, mniam ....

_________________
Maja



Dziwadełka Majki - III
Miniaturki czyli Majkowe bonsai
Blog Dziwadełka Majki
Mój kawałek świata część II



Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 17.10.2014 19:14 
Offline
Super ogrodnik
Super ogrodnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10.02.2012 08:10
Posty: 1386
Lokalizacja: Giżycko -Mazury
Pochwały: 5
Dziś usmażyłam racuszki z jabłkami i jako dodatek dodałam łyżkę dżemiku pigwowo- jabłkowego.Jeszcze trochę dżemik był za kwaśny więc dołożyłam musu jabłkowego i tak sobie z mążem pojadłam..a co tam kalorie...Niech o linię dbają młodzi.My Panie po 50 możemy mieć te 10 kg więcej...aby nie więcej o te 10;;; :clap:

_________________
Irena z Giżycka (Mazury)

_____________________
domowy zestaw
namiastka ogrodowych
Rhododendrony


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 28.10.2018 20:05 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy

Rejestracja: 08.12.2013 10:47
Posty: 11310
Lokalizacja: Górny Śląsk
Pochwały: 43
Galaretka z pigwy i pigwowca (znaczy oddzielnie z pigwy i oddzielnie z pigwowca, metoda taka sama).

Owoce obrać ze skórek, pozbyć się nasion i na tyle, na ile się da - gniazd nasiennych. Pigwę obiera się tak, jak bardzo twarde gruszki; pigwowca obiera się zaciskając zęby, potwornie twardy (i zawiera tyle kwasu, że potem ma się nader przyjemnie gładką skórę za wyjątkiem miejsc, gdzie zacięło się nożem). Owoce trzeba pokroić na małe kawałeczki, wrzucić do garnka i dodać nieco wody (na ok. 1,5 kg owoców dać 2 szklanki wody). Podgotować - owoce mają zmięknąć, woda odparuje, wszystko zaczyna się maźglić. Na tym etapie blenduję całość jak najstaranniej. Gorące trzeba przetrzeć przez metalowe sitko (największa uciążliwość). Zważyć przetartą pulpę i tyle, ile jest pulpy, tyle dodać cukru (czyli np. na 1 kg pulpy dać 1 kg cukru). Podgrzać póki się cukier nie rozpuści i jeszcze chwilkę [pigwa nieco dłużej, musi zgęstnieć; pigwowiec robi się szybciej], przełożyć do słoików (ja mam taki trik, że słoiki myję, suszę ręcznikiem i wkładam - bez zakrętek - do mikrofalówki na 1-2 minuty na maksymalną moc. Do ciepłych mocno nakładam galaretę), zakręcić mocno. Po paru godzinach zapasteryzować.

Galaretka z pigwy smakuje jak gruszkowa, kolor złotożółty, ta z pigwowca jest kwaśno-słodka, kolor cytrynowy. Aha, jedne i drugie owoce mają tyle pektyn, że używanie jakichś żelfiksów jest bezsensowne :)

B.

_________________
Moje domowe rośliny cz.1 , cz.2 i cz.3


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 29.10.2018 09:13 
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24.03.2010 15:41
Posty: 33394
Lokalizacja: Wrocław
Pochwały: 61
Ostatnio widziałam pigwy w sprzedaży i chyba zaraz pójdę kupić. Stary zapas przetworów z niej już się wyczerpał :rotfl2:

_________________
Pozdrawiam
elka
:bye:



Wrocławska przyroda
moje kolczaste cz. 3.
trochę egzotyki cz.III
w moim ogródeczku - cz. VI
kwiatuszki elki III




Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 29.10.2018 17:18 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy

Rejestracja: 08.12.2013 10:47
Posty: 11310
Lokalizacja: Górny Śląsk
Pochwały: 43
Ja pigwy dostałam w prezencie :), a pigwowca zebrałam z własnego krzaczka. Parę kilogramów było i są 4 słoiki galaretki.

B.

_________________
Moje domowe rośliny cz.1 , cz.2 i cz.3


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 18.11.2018 10:43 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29.12.2011 18:15
Posty: 10852
Lokalizacja: Szczecin
Pochwały: 38
elka pisze:
Ostatnio widziałam pigwy w sprzedaży i chyba zaraz pójdę kupić. Stary zapas przetworów z niej już się wyczerpał :rotfl2:


Szkoda, że nie zajrzałam tu wcześniej :wallbash: - rozdałam kosze pigwy gruszkowej, w tym roku było jej mnóstwo, tak jak jabłek i brzoskwiń!

_________________
Maja



Dziwadełka Majki - III
Miniaturki czyli Majkowe bonsai
Blog Dziwadełka Majki
Mój kawałek świata część II



Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Zdjęcia kwiatów | Powered by phpBB ® Forum Software © phpBB Group

Jaka to roślina


Bezpłatny biuletyn o kwiatach

Co to jest newsletter ?

Kontakt z redakcją serwisu

Copyright ® 2005-2012 SwiatKwiatow.pl