|
Dzisiaj jest 26.04.2024 13:58
|
Posty bez odpowiedzi | Aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
doronia
|
: 13.10.2014 15:35 |
|
Rejestracja: 25.05.2012 14:50 Posty: 2608 Lokalizacja: gdańsk
Pochwały: 10
|
natalia a. pisze: Bardzo lubię piec pizze, naprawdę 'bardzooo'. Piekę je dość często i różne. Ciasto jednak, raczej robię z jednego przepisu, chociaż zauważyłam, że wiele zależy od typu mąki. Zdarza mi się trochę sknocić ciasto Moim marzeniem jest kamień do pieczenia pizzy (jeszcze się nie dorobiłam hehe), odkrywanie nowych smaków, no i znalezienie idealnego przepisu na ciasto Moje przykładowe pizze: Żółta: Calzone - w kształcie pieroga: W kształcie krokodyla: Pepperoni: Capriciosa: W kształcie węża: Hawajska: Margherita: Serowa z pieczarkami: ps. Grzesiu, pieczesz piękne pizze. Widać, masz rękę do tego Super. Natalio wspaniale wygladaja i jakie muszą być smaczne Wypróbuję Calzone - w kształcie pieroga.
|
|
Na górę |
|
|
magi123
|
: 13.10.2014 16:12 |
|
Rejestracja: 17.06.2009 11:48 Posty: 596
Pochwały: 4
|
gregorius pisze: Unikam pizzy, ale kusicie tymi przepisami, więc pewnie moje wcześniejsze postanowienia szlag trafi Skuś się . Ciasto z mojego przepisu się udaje, a dobre ciasto to podstawa. Mały kawalątek nie zaszkodzi, zaprosić można przyjaciół.
_________________ pozdrawiam,
mag
|
|
Na górę |
|
|
gregorius
|
: 13.10.2014 16:17 |
|
Rejestracja: 10.10.2007 22:30 Posty: 17136 Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
|
Obiecuję, że spróbuję i się pochwalę, co z tego wyjdzie
_________________ "Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury" Pozdrawiam
|
|
Na górę |
|
|
magi123
|
: 13.10.2014 16:22 |
|
Rejestracja: 17.06.2009 11:48 Posty: 596
Pochwały: 4
|
Trzymam za słowo
_________________ pozdrawiam,
mag
|
|
Na górę |
|
|
kiki87
|
: 14.10.2014 11:32 |
|
Rejestracja: 02.09.2012 17:15 Posty: 1186 Lokalizacja: Bydgoszcz
Pochwały: 4
|
Grzegorzu czekam na opinię, bo ja chyba też się skuszę. Takie super wypieki na zdjęciach, że ciężko się oprzeć.
|
|
Na górę |
|
|
doronia
|
: 14.10.2014 15:37 |
|
Rejestracja: 25.05.2012 14:50 Posty: 2608 Lokalizacja: gdańsk
Pochwały: 10
|
Ja dzisiaj robię Calzone ciekawe co wyjdzie
|
|
Na górę |
|
|
eDorka
|
: 06.08.2015 13:38 |
|
Rejestracja: 05.04.2013 11:41 Posty: 10940 Lokalizacja: Wrocław
Pochwały: 10
|
Ja calzone często robię, ale w postaci mini - robię takie wielkości 5-8cm, nadają się na wycieczki, do szkoły na 2 śniadanie.
_________________ Czy nie starczy, że ogród jest piękny? Czy muszą w nim jeszcze mieszkać wróżki? - Douglas Adams Byłoby miło Ciasny, ale własny: część IVMoje doniczkowce: część 2
|
|
Na górę |
|
|
maagda13
|
: 24.10.2015 10:03 |
|
|
Ogrodnik |
|
Rejestracja: 03.03.2015 14:10 Posty: 178
Pochwały: 0
|
Podaję przepis na spód do pizzy, z którego korzystam - mam go zapisany jako 'pizza domowa na puszystym cieście'. Nie jest to przepis na typowa pizzę, włoską, ale nam smakuje 3 szklanki mąki (450 g) - ja używam pszennej typ 550 3/4 łyżeczki soli 3 łyżki oleju 1 niepełna szklanka ciepłej wody (najlepiej wlać nieco mniej, w trakcie wyrbiania ewentualnie dolać) 1 1/2 łyżeczki cukru 30 g świeżych drożdży Z drożdży, cukru i połowu szklanki wody zrobić rozczyn, odczekać, aż drożdż zaczną rosnąć. Do naczynia dodać przesianą mąkę i pozostałe skłaniki, rozczyn oraz wodę. Wyrobić elastyczne ciasto. Odłozyć w ciepłe miejsce przykryte lniana ściereczką na około 1-1,5 godz aż do podwojenia objętoci. Po tym czasie uderzyc ciasto, krótko wyrobić i wykleić nim posmarowaną olejem blahę (oryginalnie przepis był na dwie okrągłe pizze, ja z kolei wykładam ciasto na blachę z piekarnika, tę największą, cista akurat wytarcza). Wyłozyć sos i pozostałe składniki (ja odczekuję jeszcze kilka/kilkanaście minut, aż troche podrośnie), piec w 200 st. przez 15-25 min aż ciasto będzie chrupiące i lekko złote na brzegach.
|
|
Na górę |
|
|
gregorius
|
: 25.10.2015 00:48 |
|
Rejestracja: 10.10.2007 22:30 Posty: 17136 Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
|
A ja ciasto na pizzę robię według przepisu Doroni. U mnie coraz rzadziej pizza na stole, ale czasami zrobię, bo zrobienie jej nie jest zajmujące, a smakuje lepiej niż z pizzerii. Czasami zamówię w pizzerii jak nie chce mi się zrobić, ale zawsze jestem rozczarowany... Najbardziej lubię pizzę z salami, serem, papryką, ogórkiem konserwowym i cebulą
_________________ "Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury" Pozdrawiam
|
|
Na górę |
|
|
Mira
|
: 21.09.2017 19:03 |
|
Rejestracja: 29.03.2012 20:54 Posty: 1954
Pochwały: 9
|
Przepis na błyskawiczną pizzę.
Składniki na ciasto: 4 łyżki stołowe śmietany, 4 łyżki majonezu, 2 jajka, 9 łyżek mąki, sól. Wszystko mieszam trzepaczką, mąkę dodaję na końcu. Ciasto wlewam do formy. Nie wymaga wyrastania.
Składniki na górę dowolne, ale radzę koniecznie posypać wierzch oregano.
Piec ok. 20 minut w temp. 180 st.
|
|
Na górę |
|
|
Kto jest online |
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 15 gości |
|
Nie możesz tworzyć nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz dodawać załączników
|
|
|