Dzisiaj jest 28.04.2024 18:16

Strefa czasowa UTC+1godz.





Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
Post: 05.11.2015 17:07 
Offline
Ogrodnik
Ogrodnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22.12.2014 21:02
Posty: 461
Lokalizacja: lubelskie
Pochwały: 8
Straszliwie skomplikowany i długotrwały przepis na zakwas...
W starych przepisach znalazłam robienie zakwasu z samej mąki żytniej razowej- robi się go 12 godzin....
1kg mąki wymieszać z letnią wodą i szczypta soli tak by było dość luźne ciasto, zostawić na noc by wyrosło a następnie opadło. I tyle.
Nie wyobrażam sobie żeby w dawnych czasach gdy pieczono chleb z reg 2 x w tyg, przez tydzień bawiono się z robieniem zakwasu ;)
Ale taki zakwas i chleb słabo rosną-nasi przodkowie nie jadali zbyt puchatych chlebów ;) Z tego co czytałam to bliżej im do podpłomyków bywało.
Takie moje ostatnie produkcje.
Ciężki czysto żytni chleb z dużą ilością słonecznika
Obrazek

Lżejsze chlebki mieszane na zakwasie(z przepisu który podawałam)
Obrazek

Pszenny z otrębami.
Obrazek

_________________
Pozdrawiam roślinoholików- Dag

Zielony wątek http://forum.swiatkwiatow.pl/post136678.html#p136678
nadwyżka zielonych,hoje http://tiny.pl/xhgb7
pomagam psom http://tiny.pl/xhgbm
mój blog http://hoya-succulents.blogspot.com/


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 06.11.2015 20:23 
Offline
Ogrodnik
Ogrodnik

Rejestracja: 03.03.2015 14:10
Posty: 178
Pochwały: 0
boswell pisze:
Straszliwie skomplikowany i długotrwały przepis na zakwas...
W starych przepisach znalazłam robienie zakwasu z samej mąki żytniej razowej- robi się go 12 godzin....
1kg mąki wymieszać z letnią wodą i szczypta soli tak by było dość luźne ciasto, zostawić na noc by wyrosło a następnie opadło. I tyle.
Nie wyobrażam sobie żeby w dawnych czasach gdy pieczono chleb z reg 2 x w tyg, przez tydzień bawiono się z robieniem zakwasu ;)
Ale taki zakwas i chleb słabo rosną-nasi przodkowie nie jadali zbyt puchatych chlebów ;) Z tego co czytałam to bliżej im do podpłomyków bywało.
Takie moje ostatnie produkcje.


Piękne chleby! :clapping2: Aż ślinka cieknie!

Co do zakwasu - nie do końca się zgodzę :) Zakwas nastawia się raz i wystarczy na bardzo długo, podobno na nieskończoność ;) Piekłam już trzy razy z wyhodowanego przeze mnie zakwasu, ktory obecnie ma chyba dwa lub trzy tygodnie (nie pamietam dokładnie), przed pieczeniem tylko wyciągam z lodówki i dokarmiam. Nic prostszego ;)

Edit: Dodałam w poście o zakwasie opis sposobu przechpwywania, umknęlo mi wcześniej.

Boswell, a ile zakwasu na ile mąki w chlebie czysto żytnim? Bo mi sie zachciało żytniego :)


Poniżej ostatnie wypieki.


Załączniki:
20151104_210439.jpg
20151104_210439.jpg [ 241.73 KiB | Przeglądany 559 razy ]

_________________
Moje domowe roślinki
Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 06.11.2015 22:48 

Pochwały: 0
Każdy zakwas ma swój kres ale tak do 30 dni (warunki chłodnicze,8-10*C) to on może posłużyć!?


Na górę
  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 10.11.2015 01:59 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10.10.2007 22:30
Posty: 17136
Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
Piękne i zapewne szalenie smaczne pieczywo! :clapping2:

_________________
"Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury"
Pozdrawiam :bye:


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 11.11.2015 09:40 

Pochwały: 0
Ja też podziwiam Was za różnorodność.

W moim sąsiedztwie jest kilka swojskich piekarni lub ich wyrobów (różnorodność i podobno większość eko!?) więc komuś trzeba dać zarobić :rotfl2:

Kiedyś gdy istniało jeszcze gospodarstwo moich dziadków to wypiek praktykowany był raz /tyd. - wielkie plackowate bochenki ze starego pieca.
Obecnie chlebuś wypiekam "od święta" gdy tylko jest więcej czasu i są chęci oraz smaki na coś swojego ,niepowtarzalnego. Najczęściej są to chleby razowe.
Gdy tylko coś ulepię to się pochwalę.


Na górę
  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 11.11.2015 10:22 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10.10.2007 22:30
Posty: 17136
Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
Za moich czasów nie piekło się już chleba w domu rodzinnym, ale za czasów moich rodziców już tak i też raz na tydzień. Taki własny chleb posmarowany domowym smalcem i jeszcze do tego kiszony ogórek. Sama przyjemność.

_________________
"Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury"
Pozdrawiam :bye:


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 14.11.2015 15:09 
Offline
Super ogrodnik
Super ogrodnik

Rejestracja: 26.12.2011 10:30
Posty: 3847
Pochwały: 8
Najsmaczniejszy chleb...mniam...

_________________
Pozdrawiam serdecznie Ola :)

Rośliny domowe u anturium87

Rośliny domowe u anturium87 cz. 2


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 18.11.2015 17:58 
Offline
Ogrodnik
Ogrodnik

Rejestracja: 03.03.2015 14:10
Posty: 178
Pochwały: 0
Gregorius - dziś upiekłam chlebek wg Twojego przepisu, mąka pszenna t. 750 i trochę otrębów owsianych :) Pycha! Następnym razem zrobię z podwójnej porcji i spróbuję pół na pół z mąką razową.


Załączniki:
20151118_171214.jpg
20151118_171214.jpg [ 207.69 KiB | Przeglądany 473 razy ]

_________________
Moje domowe roślinki
Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 20.11.2015 01:21 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10.10.2007 22:30
Posty: 17136
Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
Piękny! U mnie długo by nie poleżał :rotfl2: Z mąką razową też się uda, a może będzie bardziej smakował :)

_________________
"Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury"
Pozdrawiam :bye:


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 21.11.2015 00:14 
Offline
Ogrodnik
Ogrodnik

Rejestracja: 03.03.2015 14:10
Posty: 178
Pochwały: 0
gregorius pisze:
Piękny! U mnie długo by nie poleżał :rotfl2: Z mąką razową też się uda, a może będzie bardziej smakował :)


Posmakowal nam :)
Znacie jakiś sposob na to, zeby papier do pieczenia sie nie przyklejal do chleba? Czym ewentualnie odseparowac foremke od ciasta? Chodzi o bardzo lejace sie ciasto na zakwasie.Mam zwykle keksowki, nie posiadam specjalnych garnkow do wypieku ani naczynia zaroodpornego jak na razie.

_________________
Moje domowe roślinki


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Zdjęcia kwiatów | Powered by phpBB ® Forum Software © phpBB Group

Jaka to roślina


Bezpłatny biuletyn o kwiatach

Co to jest newsletter ?

Kontakt z redakcją serwisu

Copyright ® 2005-2012 SwiatKwiatow.pl