boswell pisze:
Straszliwie skomplikowany i długotrwały przepis na zakwas...
W starych przepisach znalazłam robienie zakwasu z samej mąki żytniej razowej- robi się go 12 godzin....
1kg mąki wymieszać z letnią wodą i szczypta soli tak by było dość luźne ciasto, zostawić na noc by wyrosło a następnie opadło. I tyle.
Nie wyobrażam sobie żeby w dawnych czasach gdy pieczono chleb z reg 2 x w tyg, przez tydzień bawiono się z robieniem zakwasu
Ale taki zakwas i chleb słabo rosną-nasi przodkowie nie jadali zbyt puchatych chlebów
Z tego co czytałam to bliżej im do podpłomyków bywało.
Takie moje ostatnie produkcje.
Piękne chleby!
Aż ślinka cieknie!
Co do zakwasu - nie do końca się zgodzę
Zakwas nastawia się raz i wystarczy na bardzo długo, podobno na nieskończoność
Piekłam już trzy razy z wyhodowanego przeze mnie zakwasu, ktory obecnie ma chyba dwa lub trzy tygodnie (nie pamietam dokładnie), przed pieczeniem tylko wyciągam z lodówki i dokarmiam. Nic prostszego
Edit: Dodałam w poście o zakwasie opis sposobu przechpwywania, umknęlo mi wcześniej.
Boswell, a ile zakwasu na ile mąki w chlebie czysto żytnim? Bo mi sie zachciało żytniego
Poniżej ostatnie wypieki.