|
Dzisiaj jest 28.04.2024 17:12
|
Posty bez odpowiedzi | Aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
boswell
|
: 24.10.2015 19:29 |
|
Rejestracja: 22.12.2014 21:02 Posty: 461 Lokalizacja: lubelskie
Pochwały: 8
|
Gregorius- może ci tego chleba żytniego ...wysłać??? mogę nawet go ususzyć to nie spleśnieje w drodze i będzie lekki a będziesz mieć już potem cały czas z czego robić A mąkę żytnią macie skoro chleba takowego nie ma to może i mąki też?? Co to znaczy że mąka jest w 75% z ziarna a przepraszam co jest w reszcie procent??? Ja wiem że w niektórych krajach mąka ma w składzie nie tylko mąkę ale nie sądziłam że aż 25%.... Dla mnie mąka zawsze jest w 100% z ziarna raz mielonego grubiej, raz drobno-to typy określają. Nie mam pojęcia z jakiej piekę-jaka jest pod ręką, obojętne, nie kupuję mieszanek chlebowych tylko mąkę żytnią Pszenna to już tak, wiem że numerki ma....najbardziej patrzę na numerek na cenie no i generalnie udaje się. Ja drożdże liofilizowane mam w opakowaniu 500g więc przelicznik jest tych z malutkich opakowań nie opłacało by mi się kupować, są o niebo droższe...
|
|
Na górę |
|
|
gregorius
|
: 25.10.2015 01:36 |
|
Rejestracja: 10.10.2007 22:30 Posty: 17136 Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
|
Magda czekam na przepis na zakwas bez dodatku chleba żytniego. Warto mieć sprawdzony przepis, bo może się przydać Dziś wieczorem upiekłem chleb według Twojego przepisu. U mnie już po pierwszej, ale musiałem przekroić chleb i zobaczyć jaki jest miąższ. Ciasto ładnie wyrosło, chleb jest smaczny i na pewno na tym jednym bochenku się nie skończy Załącznik:
20151024_220622.jpg [ 161.78 KiB | Przeglądany 693 razy ]
Załącznik:
20151025_005427.jpg [ 205.74 KiB | Przeglądany 693 razy ]
Piętkę musiałem zjeść mimo że noc. Pycha Dag myślę, że w "polskim" sklepie zdobędę chleb żytni. W Internecie przeczytałem, że można kupić mąkę żytnią np. w Tesco. Najczęściej jest razowa, a rzadziej biała. Białą można kupić online. Mąką to ja się nie przejmuję, bo mogę kupić we wspomnianym wcześniej "polskim" sklepie Dziękuję za chęć pomocy Cytuj: Co to znaczy że mąka jest w 75% z ziarna a przepraszam co jest w reszcie procent??? Ja wiem że w niektórych krajach mąka ma w składzie nie tylko mąkę ale nie sądziłam że aż 25%.... Mało precyzyjnie napisałem za co przepraszam. Faktem jest, że można kupić mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia i sody, ale ja kupuję bez dodatków. Wspomniana przeze mnie mąka brązowa chlebowa 85% otrzymywana jest (tak mi się wydaje) w 100% z ziarna, przy czym, żeby tak obrazowo wyjaśnić do mąki trafia nie całe ziarno, ale około 85% ziarna, a więc część zarodka i łuski jest odrzucana. Kupując mąkę również patrzę na cenę, mając nadzieję, że trochę droższa będzie jakościowo lepsza niż ta najtańsza. U mnie ceny są bardzo zróżnicowane. Najtańsza mąka kosztuje około 0,45 £, a droższe około 1,5-1,7 £. Na chleb wybieram mąkę za 0,80 £. Cena dotyczy 1,5 kg mąki. Ostatnio szukam mąki organicznej, ale jeszcze nie trafiłem, choć wiem, że w niektórych marketach można kupić. A ja wybieram drożdże w saszetkach, bo wygoda
_________________ "Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury" Pozdrawiam
|
|
Na górę |
|
|
maagda13
|
: 25.10.2015 09:19 |
|
|
Ogrodnik |
|
Rejestracja: 03.03.2015 14:10 Posty: 178
Pochwały: 0
|
Wow, piękny chleb!! Musze przyznać, że mnie nigdy taki kształtny nie wyszedł Cieszę się ogromnie, że smakuje. Przepis na zakwas - nie wiem, czy mogę wstawiac linki? Prześlę Ci prywatną wiadomość
|
|
Na górę |
|
|
gregorius
|
: 25.10.2015 23:06 |
|
Rejestracja: 10.10.2007 22:30 Posty: 17136 Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
|
Faktycznie, bardzo ładny wyszedł. Jeszcze trochę, to będę wykwalifikowanym piekarzem Dziękuję za PW
_________________ "Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury" Pozdrawiam
|
|
Na górę |
|
|
boswell
|
: 26.10.2015 17:16 |
|
Rejestracja: 22.12.2014 21:02 Posty: 461 Lokalizacja: lubelskie
Pochwały: 8
|
Pięknie chlebek wyszedł Ja właśnie kupiłam w Tesco mąkę żytnią za bodaj całe 2zł z groszami, razową oczywiście- tylko o takiej myślałam, szczerze mówiąc białej żytniej nigdy nie kupowałam... u nas nic o % ziarna nie ma Ale specjalnie na potrzeby forum sprawdziłam typ 2000.
|
|
Na górę |
|
|
gregorius
|
: 26.10.2015 19:42 |
|
Rejestracja: 10.10.2007 22:30 Posty: 17136 Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
|
W tym tygodniu zajrzę do Tesco i zobaczę co mają, mam nadzieję, że mąka żytnia będzie, oczywiście razowa. Myślę, że w listopadzie, uda się zrobić mój pierwszy chleb na zakwasie
_________________ "Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury" Pozdrawiam
|
|
Na górę |
|
|
maagda13
|
: 02.11.2015 13:42 |
|
|
Ogrodnik |
|
Rejestracja: 03.03.2015 14:10 Posty: 178
Pochwały: 0
|
No i upiekłam pierwszy chleb na zakwasie Trochę poczytałam o wyrastaniu takiego chleba i proporcjach, więc nie zrobiłam wszystkiego w 100% tak, jak opisano w przepisie, z którego korzystałam. Chlebek pięknie wyrósł, ale następnym razem nieco dłużej zostawię go do drugiego wyrastania. Powiem tak: procedura nie jest pracochłonna (wymaga mniej pracy, niż upieczenie bułeczek drożdżowych ), ale jest długotrwała. Może komuś się przyda przepis na zakwas (gregorius - robiłam trochę inaczej, niż w przepisie, który Ci wysłałam, więc możesz spokojnie też skorzystać z poniższego ): 1 dzień: rano wyparzyłam słoik, dałam 150 g mąki żytniej 2000 i wymieszałam to dokłądnie ze 150 ml zimnej wody uprzednio przegotowanej, przykryłam papierowym ręcznikiem (absolutnie nie zakręcać!), odłożyłam w pobliżu grzejnika, wiecorem zamieszałam i odstawiłam 2 dzień: dodałam trzy łyżki tej samej mąki, trzy łyżki wody zimnej, przegotowanej, zamieszałam, odstawiłam jw, wieczorem zamieszałam 3-7 dzień: powtarzałam procedurę z dnia 2 Podobno spokojnie można piec chleb już 7 dnia, ja nastawiłam zakwas w sobotę, ciasto zarobiłam w kolejną niedzielę, czy po ponad tygodniu, a chleb upiekłam w poniedziałek. Zakwas można dokarmiać większą ilością mąki i wody niż podane wyżej, żeby nam nie zabrakło do przepisu i aby cos zostało jako 'starter' do kolejnych wypieków. Zasada jest taka, że ile mąki, tyle wody (to podstawowy zakwas, 100% hydracji - w niektorych przepisach wymagane są inne proporcje, ale dla mnie to wyższa szkoła jazdy). EDIT: Zapomniałam dopisać, że zakwas, który zostanie z wypieku, zostawiamy w słoki, zakręcami i chowany do lodówki. Na około 8-12 godz przed planowanym pieczeniem wyjmujemy z lodówki i dokarmiamy (jw w przepisie), jak zacznie sie podnosic i bąbelkować, to jest juz aktywny i nadaje sie do użycia. Resztę znowu chowamy do lodówki Jeżeli nie pieczemy chleba przez jakis czas, to mniej więcej raz w tygodniu zakwas dokarmiamy i znowu chowamy. PS Zdjęcie niezbyt ładne, ale już niewiele zostało, więc nie bardzo mam co fotografować
Załączniki: |
20151102_100917.jpg [ 243.31 KiB | Przeglądany 589 razy ]
|
Ostatnio zmieniony 06.11.2015 20:40 przez maagda13, łącznie zmieniany 1 raz
|
|
Na górę |
|
|
gregorius
|
: 02.11.2015 15:28 |
|
Rejestracja: 10.10.2007 22:30 Posty: 17136 Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
|
_________________ "Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury" Pozdrawiam
|
|
Na górę |
|
|
Majanda12
|
: 02.11.2015 15:57 |
|
Rejestracja: 29.12.2011 18:15 Posty: 10852 Lokalizacja: Szczecin
Pochwały: 38
|
|
Na górę |
|
|
gregorius
|
: 04.11.2015 23:10 |
|
Rejestracja: 10.10.2007 22:30 Posty: 17136 Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
|
Maju wydaje mi się, że nie byliby zainteresowani takim chlebem
_________________ "Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury" Pozdrawiam
|
|
Na górę |
|
|
Kto jest online |
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości |
|
Nie możesz tworzyć nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz dodawać załączników
|
|
|