|
Dzisiaj jest 28.04.2024 07:04
|
Posty bez odpowiedzi | Aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
gregorius
|
: 21.07.2015 16:30 |
|
Rejestracja: 10.10.2007 22:30 Posty: 17136 Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
|
_________________ "Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury" Pozdrawiam
|
|
Na górę |
|
|
roh65
|
: 24.07.2015 14:20 |
|
Pochwały: 0
|
Taki to najlepszy na świecie!
Jeżeli już piekę (najczęściej robi to moja matka) to żytni na zakwasie. 1 bochenek na 0,5-0,6 kg wychodzi 4-5zł. Pieczemy podwójnie lub jeszcze x2 wtedy jest ekonomiczniej.
|
|
Na górę |
|
|
boswell
|
: 25.07.2015 15:23 |
|
Rejestracja: 22.12.2014 21:02 Posty: 461 Lokalizacja: lubelskie
Pochwały: 8
|
Ja od dawna piekę, choć raczej w okresie jesienno zimowym-teraz brak mi czasu. Ale nigdy nie przyszło mi do głowy przeliczyć je na złotówki Mnie chyba taniej wychodzą... Robię i na zakwasie i drożdżach, różnie, ze wzgl., na mamę częściej na drożdżach( bo są lżej strawne niż na zakwasie)-pełnoziarniste,pszenno-żytnie,pszenne,kukurydziane, bułki... Nie ma to jak domowy chlebek tylko....za szybko wychodzi co ...osadza się na boczkach Dwa cięższe-pszenny i żytni z dużą ilością ziaren. Tu na drożdżach Ziarenkowe Mam dużo wypróbowanych przepisów(i drugie tyle nie spróbowanych ) to w razie czego służę
|
|
Na górę |
|
|
gregorius
|
: 25.07.2015 16:40 |
|
Rejestracja: 10.10.2007 22:30 Posty: 17136 Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
|
Muszę dokupić keksówki, aby piec z cztery bochenki na raz, bo pieczenie po jednym każdego dnia to nie bardzo. Nocami przecież nie będę wyrabiał ciasta, tym bardziej, że upieczenie chleba z robocizną zajmuje mi około 2 godziny i 40 minut. W sumie mało to ekonomiczne, bo w piekarniku zmieści się więcej sztuk. Jak na razie piekę tylko chleb pszenny na drożdżach. Mam sprawdzony przepis z Internetu. Pół kilo mąki pszennej, 50 g oleju, 300 ml wody, 7 g suchych drożdży i daję łyżeczkę soli. Wyrobione ciasto rośnie godzinę, następnie zagniatam jeszcze raz i do keksówki i pół godziny na wyrośnięcie. Następnie do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, po 10 minutach temperaturę zmniejszam do 200 stopni i w takiej temperaturze piekę około 40 minut, przy czym ostatnie 10 minut chleb piecze się bez foremki. Z chlebem na zakwasie próbowałem, ale dwukrotnie porażka. Mam wrażenie, że zakwas nie jest taki jak powinien. Niby robiłem tak jak w różnych przepisach, ale było coś nie tak. Może zakwas miał za chłodno, nie mam pojęcia... Jak na razie chleb na drożdżach się sprawdza. Wczoraj nawet późnym wieczorem upiekłem ciasto drożdżowe i kolejny sukces
_________________ "Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury" Pozdrawiam
|
|
Na górę |
|
|
roh65
|
: 25.07.2015 17:41 |
|
Pochwały: 0
|
gregorius pisze: (...) Z chlebem na zakwasie próbowałem, ale dwukrotnie porażka. Mam wrażenie, że zakwas nie jest taki jak powinien. Niby robiłem tak jak w różnych przepisach, ale było coś nie tak. Może zakwas miał za chłodno, nie mam pojęcia... (...) Przypuszczam ,że zaczyn miał "za zimno" no i drożdże miałeś w proszku ,a może i mąka nie była odpowiednia? Najlepsza mąka to żarnowa a drożdże naturalne - "od babuni".
|
|
Na górę |
|
|
gregorius
|
: 25.07.2015 18:21 |
|
Rejestracja: 10.10.2007 22:30 Posty: 17136 Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
|
Także myślę, że zakwas mógł mieć za zimno. Ostatnio zakwas robiłem z mąki pszennej razowej. W sumie w zakwasie coś się działo, ale chyba za słabo. Po pięciu dniach upiekłem z niego chleb, który powędrował do kosza. Nie stosowałem drożdży. Chleb miał być na samym zakwasie (zakwas, woda, mąka pszenna, sól). W przepisie była mąka pszenna typ 550, a ja użyłem razowej.
_________________ "Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury" Pozdrawiam
|
|
Na górę |
|
|
roh65
|
: 25.07.2015 19:37 |
|
Pochwały: 0
|
gregorius pisze: Także myślę, że zakwas mógł mieć za zimno. Ostatnio zakwas robiłem z mąki pszennej razowej. W sumie w zakwasie coś się działo, ale chyba za słabo. Po pięciu dniach upiekłem z niego chleb, który powędrował do kosza. Nie stosowałem drożdży. Chleb miał być na samym zakwasie (zakwas, woda, mąka pszenna, sól). W przepisie była mąka pszenna typ 550, a ja użyłem razowej. Uważam ,że mąki razowe czyli żarnowe są zdrowsze i wygodniejsze przy wypieku. Co do nieudanego chleba to stosuje go np do siekanego ,natomiast nieudane piwo (ostatnio) na ...opuchlaki.
|
|
Na górę |
|
|
gregorius
|
: 27.07.2015 16:31 |
|
Rejestracja: 10.10.2007 22:30 Posty: 17136 Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
|
_________________ "Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury" Pozdrawiam
|
|
Na górę |
|
|
gregorius
|
: 03.08.2015 16:55 |
|
Rejestracja: 10.10.2007 22:30 Posty: 17136 Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
|
Wczoraj było u mnie pieczenie chleba na cały tydzień, tak więc upiekłem cztery bochenki. Wszystkie z mąki pszennej, choć jeden z mąki pszennej razowej. Muszę przyznać, że chleb z mąki pszennej razowej smakuje mi o wiele bardziej
Załączniki: |
20150802_174342.jpg [ 146.23 KiB | Przeglądany 747 razy ]
|
_________________ "Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury" Pozdrawiam
|
|
Na górę |
|
|
Kto jest online |
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości |
|
Nie możesz tworzyć nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz dodawać załączników
|
|
|