|
Dzisiaj jest 26.04.2024 04:11
|
Posty bez odpowiedzi | Aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
Justyna33
|
: 03.07.2013 20:57 |
|
Rejestracja: 06.04.2013 19:26 Posty: 856
Pochwały: 1
|
Ostatnio dużo eksperymentuję w kuchni i chciałam się z Wami podzielić sprawdzonymi przepisami i mam nadzieję, że Was również do tego zachęcę. Ostatnio na obiad postanowiłam upiec placki ziemniaczane ( w końcu są młode ziemniaki )...ale żeby nie wiało nudą postanowiłam pokombinować iiiii na prawdę polecam. Placki były nadziewane mięsem mielonym. Ciasto na placki przygotowałam standardowo (zawsze do startych ziemniaków dodaję drobno posiekanej cebulki - ale jak kto lubi). Na patelni mieściłam 3 placki ziemniaczane (czyli chyba standardowo), tyle, że placki były dość cienkie i zaraz po wylaniu masy na patelnię nakładałam na nie doprawioną cienką warstwę mięsa mielonego a później ponownie przykrywałam cienką warstwą ciasta ziemniaczanego. Wyszły przepyszne,sama byłam zdziwiona, że są tak dobre. Przed podaniem polałam sosem śmietanowym z kurkami (chodzenie po lasach na spacery z psem ma swoje plusy )ale z ketchupem smakuje również wyśmienicie Niestety nie wpadłam na to żeby zrobić zdjęcie...ale za to zrobiłam zdjęcia dzisiejszego wypieku Ciastka z ciasta francuskiego z dżemem z płatków dzikiej róży (też nazbierane na spacerze z Pyszczem ) Załącznik:
Komentarz: jeszcze ciepłe :D
Ciastka.jpg [ 222.01 KiB | Przeglądany 1519 razy ]
Załącznik:
na talerzu.jpg [ 223.56 KiB | Przeglądany 1519 razy ]
sposób wykonania dziecinnie prosty- wysmarować gotowe ciasto francuskie dżemem, zwinąć jak roladę i pociąć na 1,5 cm kawałki ostrym nożem. Można je zmrozić przed cięciem.. będzie prościej. Później "pomaziać" białkiem i do piekarnika:)
|
|
Na górę |
|
|
Justyna33
|
: 12.07.2013 22:35 |
|
Rejestracja: 06.04.2013 19:26 Posty: 856
Pochwały: 1
|
Kolejny sprawdzony przepis na szybkie i proste ciasto z owocami Składniki to: mąka 1.5 szklanki proszek do pieczenia 2 łyżeczki olej 9 łyżek mleko 5 łyżek jajka 4 sztuki cukier waniliowy 0.5 opakowania cukier 1 szklanka truskawki, rabarbar i porzeczki Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy mleko, mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i na samym końcu oczywiście ubite białka. Załącznik:
Komentarz: Obiecane ciasto :D
ciasto z owocami.jpg [ 197.92 KiB | Przeglądany 1437 razy ]
Piekłam ok 50 min w 160°C. Załącznik:
Komentarz: Iwonko, ciasto już jest :)
upieczone.jpg [ 251.66 KiB | Przeglądany 1437 razy ]
Smacznego
|
|
Na górę |
|
|
Justyna33
|
: 30.03.2014 21:20 |
|
Rejestracja: 06.04.2013 19:26 Posty: 856
Pochwały: 1
|
Tort urodzinowy z bitą śmietaną Biszkopt: 30 dkg cukru, 15 dag mąki ziemniaczanej, 15 dag mąki tortowej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 6 jajek, 6 łyżek wody. Masa: 0,5 l śmietany kremówki, 2 cukry waniliowe, 4 łyżeczki cukru, sok z połowy cytryny, 4 łyżeczki rozpuszczonej żelatyny Poncz: Sok z cytryny, alkohol ( ja dodałam wódkę), przegotowana woda ( można dodać soku- jak kto woli) Polewa: 4 łyżki żelatyny rozpuszczonej w wodzie (robię trochę więcej tej dodawanej do śmietany) 100 g masła lub margaryny, 3 czubate łyżki kakao, 2 łyżki mleka lub śmietany. Dodatkowo: Dżem owocowy (użyłam malinowego) do przełożenia pierwszej warstwy; Truskawki (niestety jeszcze kupowane w markecie ) Efekt (przepraszam za jakość zdjęć, robione telefonem.....) : Załącznik:
tort.jpg [ 104.54 KiB | Przeglądany 1300 razy ]
a tak wygląda podczas konsumpcji (truskawki daję również do środka) Załącznik:
tort_1.jpg [ 178.9 KiB | Przeglądany 1300 razy ]
Smacznego!
|
|
Na górę |
|
|
gregorius
|
: 30.03.2014 23:19 |
|
Rejestracja: 10.10.2007 22:30 Posty: 17136 Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
|
Wygląda bardzo smakowicie
_________________ "Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury" Pozdrawiam
|
|
Na górę |
|
|
Justyna33
|
: 31.03.2014 20:42 |
|
Rejestracja: 06.04.2013 19:26 Posty: 856
Pochwały: 1
|
Grześ, tort smaczny ale małe brzydkie smaczne truskawki to jest to . Piękne, nie zawsze oznacza smaczne
|
|
Na górę |
|
|
wawik
|
: 25.04.2014 09:40 |
|
Rejestracja: 10.04.2011 17:17 Posty: 11248 Lokalizacja: Rybnik
Pochwały: 19
|
Na targowisku pojawiły się świeże truskawki u mnie w cenie 6 zł za kg.
|
|
Na górę |
|
|
Justyna33
|
: 12.05.2014 21:13 |
|
Rejestracja: 06.04.2013 19:26 Posty: 856
Pochwały: 1
|
Bunia, w Bie... kupiłam Kolejny ze sprawdzonych przepisów to muffiny z rabarbarem i kruszonką. Pierwszy raz je robiłam ale na pewno nie ostatni. Sposób wykonania jest dziecinnie prosty. Mieszamy suche składniki osobno, mokre osobno. Następnie łączymy suche składniki z mokrym i rabarbarem, tak aby się połączyły (bez nadmiernej przesady). Pieczemy 30 min w 200°C. Ciasto: 2 szkl. mąki pszennej 2/5 szklanki cukru 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 jajka 1 szkl. mleka 2/5 szklanki oleju rabarbar Kruszonka: 50 g mąki pszennej 2 łyżki cukru 30 g masła Efekt, oceńcie sami. Szkoda,że tylko wizualny... Załącznik:
przed pieczeniem.jpg [ 179.16 KiB | Przeglądany 1205 razy ]
Załącznik:
w piekaniku po 10 min.jpg [ 97.01 KiB | Przeglądany 1205 razy ]
Załącznik:
w piekarniku po 20 min.jpg [ 102.71 KiB | Przeglądany 1205 razy ]
Załącznik:
w piekarniku po 30 min.jpg [ 128.42 KiB | Przeglądany 1205 razy ]
Może ktoś się skusi. Smacznego! Załącznik:
przed zjedzeniem.jpg [ 139.81 KiB | Przeglądany 1205 razy ]
|
|
Na górę |
|
|
marta297
|
: 12.05.2014 21:56 |
|
Rejestracja: 06.11.2013 23:50 Posty: 3228 Lokalizacja: Lubelskie
Pochwały: 7
|
Wyglądają bardzo smakowicie Muszę wypróbować przepis.
|
|
Na górę |
|
|
gregorius
|
: 13.05.2014 11:23 |
|
Rejestracja: 10.10.2007 22:30 Posty: 17136 Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
|
_________________ "Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury" Pozdrawiam
|
|
Na górę |
|
|
Kto jest online |
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości |
|
Nie możesz tworzyć nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz dodawać załączników
|
|
|