|
Dzisiaj jest 26.04.2024 05:26
|
Posty bez odpowiedzi | Aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
Zdenerwowana
|
: 10.03.2019 17:18 |
|
Rejestracja: 18.05.2014 12:57 Posty: 5961
Pochwały: 32
|
BasiaK pisze: Mam nadzieję, że byłam smaczna BasiaK pisze: sypana na drugi dzień [...] smak się poprawił. Tak, na drugi dzień był (a) smacznijszy/a.
_________________ Wiedźmowata
|
|
Na górę |
|
|
asta1601
|
: 12.03.2019 17:57 |
|
Rejestracja: 20.08.2010 16:38 Posty: 3722 Lokalizacja: kujawsko - pomorskie
Pochwały: 12
|
Basiu przekombinowałaś5 z tą krupczatką. Tam się daje zwykłą mąkę. Jeśli chodzi o czas pieczenia to est podany. Punkt nr 7, ale bardziej w stronę dobrej godziny, 50min to zdecydowanie za mało. Zresztą ja nigdy nie zwracam zbytnio uwagi na czas pieczenia bo każdy piekarnik jest inny i inaczej się piecze. Dla mnie wyznacznikiem dobrego ciasta, jest suchy patyczek wbijany pod koniec pieczenia.
|
|
Na górę |
|
|
BasiaK
|
: 12.03.2019 18:51 |
|
|
Mistrz ogrodniczy |
|
Rejestracja: 08.12.2013 10:47 Posty: 11310 Lokalizacja: Górny Śląsk
Pochwały: 43
|
Przetrenuję jeszcze raz, ale muszę powiedzieć, że i tak resztki szarlotki zostały dziś zjedzone i były pyszne Do nieprzeczytania końcówki przepisu, gdzie czas był podany, ze skruchą się przyznaję B.
|
|
Na górę |
|
|
eDorka
|
: 12.03.2019 20:22 |
|
Rejestracja: 05.04.2013 11:41 Posty: 10940 Lokalizacja: Wrocław
Pochwały: 10
|
Basiu, ja też tak miewam, że nie doczytam Szczyt roztargnienia przeszlam w okresie szkolnym jeszcze, kiedy to postanowiłam upiec precelki. Wszystko pięknie i ładnie, ale w ktorymś momencie coś mi nie pasowało. Nijak nie mogłam dojść o co chodzi. Mama zaczeła czytac przepis i ku mojemu zdziwieniu jej przepis był inny. Co się okazało? Cóż... początek przepisu należal do precelków, a koniec do czegoś zupelnie innego. Kartki mi się skleiły W późniejszejmkarierze kuchennej jeszcze wiele razy mi się coś przytrafiało, ale to 0recelki zawsze mi w głowie siedzą
_________________ Czy nie starczy, że ogród jest piękny? Czy muszą w nim jeszcze mieszkać wróżki? - Douglas Adams Byłoby miło Ciasny, ale własny: część IVMoje doniczkowce: część 2
|
|
Na górę |
|
|
Lila25
|
: 12.03.2019 21:17 |
|
Rejestracja: 15.06.2010 16:48 Posty: 1753 Lokalizacja: Gliwice
Pochwały: 6
|
Mój przepis na szarlotkę. 1/2 kg zwykłej mąki 4 żółtka 3/4 kostki margaryny 1/4 kostki smalcu kopiata łyżeczka proszku do pieczenia mała kwaśna śmietana 3/4 szklanki cukru.
a)1,5 kg jabłek + ok. 1,5 szklanki cukru + cynamon + odrobina wody – to wszystko udusić,
b) wyrobić ciasto ze składników i włożyć na ok. 1 godz. do lodówki.
c) blachę ( 25x40 ) posmarować masłem
d) 2/3 ciasta rozwałkować i przenieść na blachę. Na to wyłożyć jabłka. Pozostałe ciasto rozwałkować i dać na wierzch. Włożyć ciasto do dobrze rozgrzanego piekarnika i piec w temp. 200 *C . 50 minut
|
|
Na górę |
|
|
gosiaczek1977
|
: 29.10.2019 17:31 |
|
Rejestracja: 13.01.2015 20:08 Posty: 6799 Lokalizacja: świętokrzyskie
Pochwały: 6
|
Ja dzisiaj produkuję "miodownik". Podpieki już upieczone, kasza manna się studzi. Jutro jabłecznik...
|
|
Na górę |
|
|
gosiaczek1977
|
: 08.11.2019 14:34 |
|
Rejestracja: 13.01.2015 20:08 Posty: 6799 Lokalizacja: świętokrzyskie
Pochwały: 6
|
|
Na górę |
|
|
Zdenerwowana
|
: 08.11.2019 15:20 |
|
Rejestracja: 18.05.2014 12:57 Posty: 5961
Pochwały: 32
|
Chyba Cię muszę odwiedzić. Zostało coś?
_________________ Wiedźmowata
|
|
Na górę |
|
|
jaga51
|
: 08.11.2019 17:10 |
|
Rejestracja: 28.02.2013 21:23 Posty: 7869
Pochwały: 24
|
Zdenerwowana pisze: Chyba Cię muszę odwiedzić. Zostało coś? Ja też
|
|
Na górę |
|
|
Kto jest online |
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości |
|
Nie możesz tworzyć nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz dodawać załączników
|
|
|