|
Dzisiaj jest 23.04.2024 15:05
|
Posty bez odpowiedzi | Aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
gosiaczek1977
|
: 03.03.2019 19:42 |
|
Rejestracja: 13.01.2015 20:08 Posty: 6795 Lokalizacja: świętokrzyskie
Pochwały: 6
|
Pysznie wygłąda. Ja będę piec w tym tygodniu szarlotke. Pozdrawiam, Gosia
|
|
Na górę |
|
|
BasiaK
|
: 09.03.2019 21:33 |
|
|
Mistrz ogrodniczy |
|
Rejestracja: 08.12.2013 10:47 Posty: 11310 Lokalizacja: Górny Śląsk
Pochwały: 43
|
Upiekłam sypaną, ale po upieczeniu to ona jest rozsypana , czy tak ma być? I potwornie tłusta i słodka - zjemy oczywiście, ale przyznam, że wolę "oszczędniejsze" ciasta. Myślałam, że to masło jak się połączy z mąką i kaszą to będzie z tego normalne ciasto, ale jednak kasza jest bardzo wyczuwalna. Piekłam w 180 st. przez 50 minut - miało być inaczej? B.
|
|
Na górę |
|
|
gosiaczek1977
|
: 09.03.2019 22:21 |
|
Rejestracja: 13.01.2015 20:08 Posty: 6795 Lokalizacja: świętokrzyskie
Pochwały: 6
|
|
Na górę |
|
|
Zdenerwowana
|
: 10.03.2019 08:40 |
|
Rejestracja: 18.05.2014 12:57 Posty: 5959
Pochwały: 32
|
BasiaK pisze: Upiekłam sypaną, ale po upieczeniu to ona jest rozsypana , czy tak ma być? I potwornie tłusta i słodka Też ją piekłam. Wyszła nierozsypana, słodka w dobrym stopniu i nie była zbyt tłusta. Choć przyznam, że smakowo mnie akurat nie urzekła. A, i piekłam ponad godzinę. Może godzinę i kwadrans.
_________________ Wiedźmowata
|
|
Na górę |
|
|
BasiaK
|
: 10.03.2019 11:21 |
|
|
Mistrz ogrodniczy |
|
Rejestracja: 08.12.2013 10:47 Posty: 11310 Lokalizacja: Górny Śląsk
Pochwały: 43
|
Hm, no to może się pokuszę o drugą próbę i piec będę dłużej. A swoją drogą naprawdę muszę zrezygnować z próbowania niezbyt precyzyjnych przepisów. Przyznaję, wielkość blachy podana była, ale ten czas by się zdecydowanie przydał B.
|
|
Na górę |
|
|
Zdenerwowana
|
: 10.03.2019 13:00 |
|
Rejestracja: 18.05.2014 12:57 Posty: 5959
Pochwały: 32
|
BasiaK pisze: może się pokuszę o drugą próbę i piec będę dłużej. Ja jestem leworęczna, jeśli chodzi o kuchnię - dlatego spróbowałam ten przepis, bo łatwy. Ale Moja Gospodyni jest bardzo dobrą kucharką i jej tez nie wyszło - sypała się szarlotka, więc nie wiem od czego to zależy, że raz się uda, innym razem nie.
_________________ Wiedźmowata
|
|
Na górę |
|
|
gosiaczek1977
|
: 10.03.2019 15:06 |
|
Rejestracja: 13.01.2015 20:08 Posty: 6795 Lokalizacja: świętokrzyskie
Pochwały: 6
|
Poprzednim razem jak piekłam szarlotkę to z mąki krupczatki. Przyznam się że po raz pierwszy z takiej. Przepis zaczerpnęłam z internetu. Jak połączyłam składniki to wyszło mi takie sypkie ciasto. Zła byłam że nic z tego nie będzie. Ale wyłożyłam połową ciasta blaszkę i podpiekłam żeby zobaczyć co z tego będzie. Po upieczeniu posypałam bułka tartą, uprażonymi jabłkami, ubitą pianą z białek i posypałam na wierzch połową pozostałego ciasta. Ciasto było pyszne i upiekło się bez problemu. Kroić się dało. Później zerknęłam na przepis z internetu i okazało się, że powinnam dodać śmietanę. Ale w czwartek postanowiłam zrobić wg. przepisu. Wyszło takie jak powinno być. Ale nie dałam już piany bo jabłka przykryłam pozostałym ciastem. Prawdę powiedziawszy poprzednie było lepsze, bardziej kruche.No i z pianą z białek.
|
|
Na górę |
|
|
Zdenerwowana
|
: 10.03.2019 16:52 |
|
Rejestracja: 18.05.2014 12:57 Posty: 5959
Pochwały: 32
|
BasiaK pisze: ja wzięłam krupczatkę, A ja zwykłą Basię.
_________________ Wiedźmowata
|
|
Na górę |
|
|
BasiaK
|
: 10.03.2019 16:56 |
|
|
Mistrz ogrodniczy |
|
Rejestracja: 08.12.2013 10:47 Posty: 11310 Lokalizacja: Górny Śląsk
Pochwały: 43
|
Mam nadzieję, że byłam smaczna Melduję przy okazji, że sypana na drugi dzień przestała się rozsypywać, a i smak się poprawił. B.
|
|
Na górę |
|
|
Kto jest online |
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości |
|
Nie możesz tworzyć nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz dodawać załączników
|
|
|