Dziękuję za wizytę na wątku.
Arnika dla mnie kojarzy się najbardziej z nazwą apteki, gdzie kupuję leki. Książki nie znam, to dla późniejszego pokolenia najpewniej, szkoda, bo wygląda na dobrą a zawsze lubiłam bajki, baśnie i inne.
Ociepliło się dzisiaj , choć słoneczka nadal mało. Chwasty na działce teraz pokazują na co ich stać, pracy dużo. Jedyna dobra rzecz z powodu zeszłorocznej suszy, to ta, ze nie ma ślimaków, jak do tej pory nie znalazłam ani jednego, , nawet tych w skorupkach, co były od zawsze.
Kwitną azalie wielkokwiatowe , różaneczniki są w stanie opłakanym, choć też dwa z nich będą kwitły, mniej niż zwykle, mają bardzo zniszczone od upału liście, których nie zdołały zregenerować.
Botaniczna azalia pontyjska również zachorowała, była mocno osłabiona wcześniej i teraz nie wiem, myślę, ze chyba jej nie uratuję.
Azalie.
Żółta NN sadzonka z marketu za parę zł.
Załącznik:
DSC00667.JPG [ 223.56 KiB | Przeglądany 5456 razy ]
Załącznik:
DSC00668.JPG [ 161.43 KiB | Przeglądany 5456 razy ]
Gibraltar wcześniej pokazywany, teraz w całości. Usunęłam sporo zasuszonych gałązek, może się wykaraska.
Załącznik:
DSC00670.JPG [ 193.06 KiB | Przeglądany 5456 razy ]
I najnowszy tegoroczny nabytek, biała azalia z żółtą plamką. Nazwa "Oxydol".
Załącznik:
DSC00669.JPG [ 105.64 KiB | Przeglądany 5456 razy ]
Przetacznik goryczkowaty rozwinął dziś kwiaty.
Załącznik:
DSC00665.JPG [ 163.56 KiB | Przeglądany 5456 razy ]
Załącznik:
DSC00666.JPG [ 103.14 KiB | Przeglądany 5456 razy ]
Zaczynają kwitnąć białe chabry górskie.
Załącznik:
DSC00671.JPG [ 124.62 KiB | Przeglądany 5456 razy ]
I rozkwitł jako pierwszy biały bodziszek.
Załącznik:
DSC00672.JPG [ 146.54 KiB | Przeglądany 5456 razy ]
Nie wiem co mam o tym myśleć. Wyrodek czy oszustwo, może jednak trzeba poczekać, aż lepiej się rozwinie. Posadzony rok temu kuklik
(Geum Coctails)Gimlet. W ub. roku nie rósł prawie wcale, teraz ma pierwszy kwiat, ale bardziej przypomina mi jakąś zwykłą nie odmianową roślinę. Na zdjęciu tego nie widać, ale rośnie obecnie płasko na ziemi a powinien mieć pokrój wzniesiony i kolor kwiatów w necie jest jaśniejszy.
Załącznik:
DSC00673.JPG [ 180.65 KiB | Przeglądany 5456 razy ]
I lubczyk, czyli magi. Dobra jako dodatek do zup. Kupiłam kiedyś sadzonkę w markecie, musiałam przesadzić na słońce, teraz dobrze wygląda, przedtem były plamy na liściach.
Załącznik:
DSC00674.JPG [ 178.24 KiB | Przeglądany 5456 razy ]