Mira pisze:
Ewo, przepis na bakłażany faszerowane.
Składniki farszu na 6 bakłażanów (niecałe 2 kg):
- 600-700 g pieczarek
- duża cebula
- 2 żółtka
- 3 łyżki tartej bułki
- nieduży pęczek zielonej pietruszki.
Bakłażany kroję na pół, następnie miąższ nacinam co ok. 1 cm, posypuję solą i odstawiam na ok. pół godziny do wypuszczenia soku. Celem jest pozbawienie bakłażanów goryczy. Następnie sok i sól wypłukuję.
Pieczarki dość drobno pokrojone należy usmażyć, cebulę zeszklić.
Następnie wydrążam bakłażany, miąższ kroję na małe kawałki.
W garnku duszę pieczarki, cebulę i miąższ z bakłażanów aż do wyparowania wody.
Po przestygnięciu dodaję żółtka, tartą bułkę, natkę pietruszki, przyprawiam pieprzem i solą.
Z funkcją termoobiegu pieczenie w temp. 200 st. trwa 55-60 minut.
Bardzo dziekuje za przepis.Beda robione.Niech sie tylko ochlodzi.