|
Dzisiaj jest 28.04.2024 14:42
|
Posty bez odpowiedzi | Aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
roh65
|
: 19.11.2014 11:03 |
|
Pochwały: 0
|
Jolanna pisze: (...) Cudowny temat z solą i w takim razie tez zastosuję himalajską.(...) Jeżeli cię stać na himalajską to zastosuj ale wystarczy i jest bdb nasza do przetworów (niejodowana) - opakowanie foliowe "na zielono" ,w cenie ok.1,5zł/kg.
|
|
Na górę |
|
|
gregorius
|
: 19.11.2014 14:33 |
|
Rejestracja: 10.10.2007 22:30 Posty: 17136 Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
|
Darku tego pojemnika o którym napisałeś mi na pw nie kupiłem, gdyż nie znalazłem go u siebie. Z czasem na pewno nabędę, ale na eBayu, gdyż pewnie tam go znajdę. Ponieważ za pierwszym razem nie udało mi się trafić na wiaderko, nabyłem 4 litrowy pojemnik do żywności ze szczelnym zamknięciem. Zrobiłem tak jak napisałeś. Może pojemnik był . niewłaściwy. Kapusta się nie ukisiła, tylko zepsuła. W weekend nie udało mi się kupić kapusty w wiaderku, gdyż akurat nie było. Liczę tylko na to, że do świąt uda mi się ukisić trochę kapusty na pierogi.
Odnośnie soli himalajskiej, to w jednym ze sklepów internetowych znalazłem kilogram za niecałe 10 zł. U siebie nabywam z młynkiem, bo w innej formie nie widziałem. Nie cieszy się ona tutaj popularnością, tak więc 90 g początkowo nabyłem za 1,19 funta, choć za tydzień przeceniona została na 0,45 funta. Kilka dni temu 380 g kupiłem za 1,99.
_________________ "Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury" Pozdrawiam
|
|
Na górę |
|
|
roh65
|
: 19.11.2014 23:20 |
|
Pochwały: 0
|
gregorius pisze: (...) Odnośnie soli himalajskiej, to w jednym ze sklepów internetowych znalazłem kilogram za niecałe 10 zł. U siebie nabywam z młynkiem, bo w innej formie nie widziałem. Nie cieszy się ona tutaj popularnością, tak więc 90 g początkowo nabyłem za 1,19 funta, choć za tydzień przeceniona została na 0,45 funta. Kilka dni temu 380 g kupiłem za 1,99. U nas pojawiła się "himalajska",gruba ,w cenie 4zł/400g - najtańsza jaką dotąd spotkałem ale nikt nie wie jaka ona jest - jodowana czy nie bo nie ma dokładnej informacji - w takiej formie nie nadaje się do kiszenia. Odnośnie twojej kapusty to nie chce mi się wierzyć ,że się nie udała. Szkoda ,że nie zrobiłeś fotek ,także wiaderka. Moja z 5-go bm ma już pełny smak. Wczoraj zajadałem się kapuśniakiem. Dawno nie pamiętam tak wspaniałego smaku - bdb przyprawiony przez szwagra - zjadłem jednym tchem!
|
|
Na górę |
|
|
roh65
|
: 04.12.2014 17:58 |
|
Pochwały: 0
|
Melduję posłusznie ,że z ostatniego nastawu ,z dnia 5 XI ,dzisiaj zrobiliśmy kapustę zasmażaną a część poszła do bigosu który będzie "dojrzewał" jeszcze przez 2 dni.
Dzisiaj też nastawiłem kolejne 2 wiaderka. A jak jest u Was?
|
|
Na górę |
|
|
wawik
|
: 04.12.2014 18:40 |
|
Rejestracja: 10.04.2011 17:17 Posty: 11248 Lokalizacja: Rybnik
Pochwały: 19
|
U mnie na starcie było 20 kg, a w tej chwili jest już tylko połowa i w dalszym ciągu jest i smaczna i świeża.
|
|
Na górę |
|
|
gregorius
|
: 04.12.2014 19:47 |
|
Rejestracja: 10.10.2007 22:30 Posty: 17136 Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
|
Darku, Wacławie, chyba jesteście liderami na Forum pod względem ilości ukiszonej kapusty
_________________ "Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury" Pozdrawiam
|
|
Na górę |
|
|
Jolanna
|
: 07.12.2014 20:45 |
|
Rejestracja: 25.03.2014 17:11 Posty: 2446 Lokalizacja: Wrocław
Pochwały: 4
|
No to ja się wyłamałam i jednak nie zrobiła tej kapusty, ale na pewno spróbuję zrobić. Nie wiem jeszcze kiedy. Pochwalę się jak w końcu się zbiorę
|
|
Na górę |
|
|
roh65
|
: 08.12.2014 10:32 |
|
Pochwały: 0
|
gregorius pisze: Darku, Wacławie, chyba jesteście liderami na Forum pod względem ilości ukiszonej kapusty Może tak jest ale w skali miesiąca i na osobę to u mnie daje ok. 1,3kg. To kiszenie trwa od IX - II ,później kapusta już nie nadaje się do kiszenia ,przynajmniej u mnie.
|
|
Na górę |
|
|
roh65
|
: 08.12.2014 22:31 |
|
Pochwały: 0
|
Jolanna pisze: No to ja się wyłamałam i jednak nie zrobiła tej kapusty, ale na pewno spróbuję zrobić. (...) Na początek proponuje zakupić 3kg wiaderko z ukiszoną kapustą. Jest dostępne w sieci... za jedyne 5,99zł - super cena!
|
|
Na górę |
|
|
gregorius
|
: 12.12.2014 01:06 |
|
Rejestracja: 10.10.2007 22:30 Posty: 17136 Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
|
To już moje drugie podejście... Jestem w trakcie kiszenia, ale co z tego wyniknie to nie wiem, tym bardziej, że drugie podejście, również nie jest w pełni po mojemu Nadal nie kupiłem wiaderka (nie było okazji), ale wykorzystałem słój. Zmieściłem w nim dwie poszatkowane główki kapusty. Dodałem trochę marchwi i oczywiście sól. Tym razem jak ubijałem kapustę, ładnie puściła sok. Kiszenie rozpocząłem w niedzielę po południu. Kapusta tonie w soku, który od wczoraj jest pokryty bąbelkami. Czuć kiszoną kapustę. Załącznik:
20141207_182534.jpg [ 141.76 KiB | Przeglądany 313 razy ]
Tak jak Ola, zrobiłem dziury w kapuście i teraz chyba powinienem przenieść słoik w chłodniejsze miejsce? Jak już wspominałem w tym wątku nie mam piwnicy, chłodnego korytarza, balkonu itp. Czyli zostaje mi lodówka
_________________ "Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury" Pozdrawiam
|
|
Na górę |
|
|
Kto jest online |
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości |
|
Nie możesz tworzyć nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz dodawać załączników
|
|
|