Dzisiaj jest 27.04.2024 18:53

Strefa czasowa UTC+1godz.





Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 139 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 14  Następna
Autor Wiadomość
Post: 13.11.2014 15:12 

Pochwały: 0
gregorius pisze:
W weekend wybieram się do sklepu z polską żywnością i mam nadzieję, że kupię kapustę kiszoną w wiaderku, które wykorzystam w kolejnej próbie domowego kiszenia kapusty.
(...)
Moja pierwsza próba kiszenia kapusty, zakończyła się niepowodzeniem. Chcę jak najszybciej zapomnieć o tej porażce, ale ten smród będę długo pamiętał :rotfl2:

Zauważ też ,że nie każda kapusta nadaje się do kiszenia - wczesna/ późna.
Podobnie jest z innymi owocami i warzywami ,np jabłkami na cydr lub winogronami na wino i ogórkami: szklarniowe, korniszony, małosolne, itp, itd.
Moim sposobem "na bieżąco"/ co miesiąc ,można kisić ją max. do stycznia - więc będę ją jadł przynajmniej do marca.

U mnie "nastaw" z 05.11 już nadaje się do konsumpcji - smacznego!


Na górę
  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 13.11.2014 15:51 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10.04.2011 17:17
Posty: 11248
Lokalizacja: Rybnik
Pochwały: 19
Jeszcze jedna maleńka uwaga z mojej strony odnośnie kiszenia czy to kapusty, czy to ogórków.
Do kiszenia używajmy soli niejodowanej.
:sun:

_________________
Mój ogród cz. pierwsza,
druga i trzecia
aktualne burze
wacław pozdrawia


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 13.11.2014 16:45 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09.02.2014 19:14
Posty: 10873
Lokalizacja: Anglia
Pochwały: 10
wawik pisze:
Jeszcze jedna maleńka uwaga z mojej strony odnośnie kiszenia czy to kapusty, czy to ogórków.
Do kiszenia używajmy soli niejodowanej.
:sun:

O dobrze wiedzieć!
A mogę spytać dlaczego :)?

_________________
pozdrawiam
Ania :flower2:

moje zielone królestwo II
[Tajemniczy ogród Ani cz. II
Anglia moimi oczami


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 13.11.2014 17:24 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10.04.2011 17:17
Posty: 11248
Lokalizacja: Rybnik
Pochwały: 19
To może ja tez zadam pytanie - dlaczego naszym babciom udawały się kiszonki i to w czasach gdy nie znano jeszcze ani lodówek, ani chłodni, ani zamrażarek?
Przez całą zimę przechowywano przeroby z gospodarstwa czy to roślinne, czy to zwierzęce.
Bodajże 28 lat temu zaczęto dodawać jod do soli i teraz zdarza się często, a nawet bardzo często że gospodyni nie potrafi nawet przez miesiąc utrzymać przetworów w dobrym stanie.
Maleńka informacja od Pani Magdy na ten temat też jest Tutaj
:sun:

_________________
Mój ogród cz. pierwsza,
druga i trzecia
aktualne burze
wacław pozdrawia


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 13.11.2014 17:47 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09.02.2014 19:14
Posty: 10873
Lokalizacja: Anglia
Pochwały: 10
Dzięki ! :flower4:

_________________
pozdrawiam
Ania :flower2:

moje zielone królestwo II
[Tajemniczy ogród Ani cz. II
Anglia moimi oczami


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 13.11.2014 19:45 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10.10.2007 22:30
Posty: 17136
Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
Kapustę kupiłem w markecie, hermetycznie zafoliowaną- innej nie znalazłem. A jeżeli chodzi o sól, to zastosowałem różową himalajską, gdyż taką miałem pod ręką :)

_________________
"Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury"
Pozdrawiam :bye:


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 13.11.2014 19:53 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10.04.2011 17:17
Posty: 11248
Lokalizacja: Rybnik
Pochwały: 19
Jestem pewny, że sól miałeś Grzesiu dobrą , jedynie temperatura mogła mieć wpływ na niepowodzenie. Za długo być może trzymałeś kapustę w mieszkaniu. Ja mojej kapuście obniżałem temperaturę już następnego dnia, bo był już wyczuwalny aromat procesu kiszenia.
:sun:

_________________
Mój ogród cz. pierwsza,
druga i trzecia
aktualne burze
wacław pozdrawia


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 13.11.2014 20:13 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10.10.2007 22:30
Posty: 17136
Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
Do trzech razy sztuka, a nawet i czterech. W przyszłym tygodniu kolejne podejście :sun:

_________________
"Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury"
Pozdrawiam :bye:


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 15.11.2014 09:53 

Pochwały: 0
gregorius pisze:
Do trzech razy sztuka, a nawet i czterech. W przyszłym tygodniu kolejne podejście :sun:


Opisz proszę - jak wygląda ta kapusta - co się nie udaje?
Czy kupiłeś to wiaderko które Tobie poleciłem na PW?

PS U nas nawet jest pod nazwą:"Sól kamienna niejodowana do przetworów" - kiszenie warzyw i owoców - to podstawa aczkolwiek moja mama stosuje też jodowaną byle byłaby kamienna i też jej się udaje.


Na górę
  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 18.11.2014 21:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25.03.2014 17:11
Posty: 2446
Lokalizacja: Wrocław
Pochwały: 4
Grzesiu gratuluje podejścia do kieszenia :clapping2: :flower4:
Ja wciąż się boję, ale chcę bardzo spróbować ją zrobić, więc na pewno któregoś dnia się wezmę w garść i kupię 2 główki kapusty.
Cudowny temat z solą i w takim razie tez zastosuję himalajską. Gorzej mam z przetrzymaniem jej, bo w mieszkaniu mam gorąco i nie mam gdzie jej potem przechować, aby była w chłodnym miejscu. Ale nic, coś wymyślę. A jak mi wyjdzie (choć też może być jak u Grzesia) to na pewno zacznę na stałe robić kapustę dzięki Waszym poradom :clap:

_________________
Pozdrawiam Jola

Mój ogródek szczęścia
Mój ogródek szczęścia II
Skromne parapety Joli


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 139 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 14  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Zdjęcia kwiatów | Powered by phpBB ® Forum Software © phpBB Group

Jaka to roślina


Bezpłatny biuletyn o kwiatach

Co to jest newsletter ?

Kontakt z redakcją serwisu

Copyright ® 2005-2012 SwiatKwiatow.pl