|
Dzisiaj jest 28.04.2024 12:44
|
Posty bez odpowiedzi | Aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
wawik
|
: 12.12.2014 03:56 |
|
Rejestracja: 10.04.2011 17:17 Posty: 11248 Lokalizacja: Rybnik
Pochwały: 19
|
Grzesiu, zapowiada się obiecująco. Teraz pozostaje już tylko uchwycić moment obniżenia temperatury. Próba organoleptyczna jak najbardziej wskazana. Myślę że do 48 godzin powinno w ciepłym wystarczyć. Powodzenia.
|
|
Na górę |
|
|
roh65
|
: 12.12.2014 08:55 |
|
Pochwały: 0
|
gregorius pisze: (...) Tak jak Ola, zrobiłem dziury w kapuście i teraz chyba powinienem przenieść słoik w chłodniejsze miejsce? Jak już wspominałem w tym wątku nie mam piwnicy, chłodnego korytarza, balkonu itp. Czyli zostaje mi lodówka Moim zdaniem ten słój - weka nie jest najlepszy do kiszenia kapusty bo powinieneś go zamknąć (jeśli zamkniesz to przy próbie otwarcia może nastąpić ..."wybuch") lub górę kapusty obciążyć tak aby była zanurzona w soku - wtedy nie będzie się psuła. Tak więc do szybkiego kiszenia niezastąpione jest raczej wiaderko z deklem. Wtedy tylko od czasu do czasu "wietrzysz zawartość" ,kisząc z początku przy temp. 20-24*C przez ok.2-3 dni ,później do zimnego jak pisałem wcześniej.
|
|
Na górę |
|
|
gregorius
|
: 12.12.2014 23:20 |
|
Rejestracja: 10.10.2007 22:30 Posty: 17136 Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
|
Dzięki za rady Kapusta powędrowała do lodówki. Słój nie jest szczelnie zamknięty, bo usunąłem uszczelkę, a kapusta jest w soku. Dodatkowo teraz ją obciążyłem. Jak coś pójdzie nie tak, to i tak dzisiaj kupiłem 5 kg kapusty, niestety kwaszonej, bo nie było innej, mimo że sporo jej było od różnych producentów. Tak więc wiaderko już mam Tak na marginesie, udało mi się kupić kiszone ogórki, nie kwaszone
_________________ "Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury" Pozdrawiam
|
|
Na górę |
|
|
roh65
|
: 14.12.2014 09:48 |
|
Pochwały: 0
|
gregorius pisze: (...)Jak coś pójdzie nie tak, to i tak dzisiaj kupiłem 5 kg kapusty, niestety kwaszonej, bo nie było innej, mimo że sporo jej było od różnych producentów. Tak więc wiaderko już mam(...) No to teraz zaszalejesz - smacznego! Jej większość możesz obmyć i zasmażyć lub zrobić z niej bigos ,też będzie smacznie. A tak na marginesie to polska Wikipedia ujednolica pojęcie "kwaszona" i "kiszona" ale generalnie pierwszy termin dotyczy technologi opartej na kwasie octowym (wymuszonej ,dodając ocet) ,natomiast drugi na kwasie mlekowym (proces naturalny). Co ciekawe ,u nas na G.Śląsku zawsze mówiło się o kiszeniu ,natomiast w Polsce centralnej o kwaszeniu ale teraz wiadomo o co chodzi ,że ta kwaszona jest najczęściej sklepowa a ta kiszona bardziej swojska (targowiska i bazary, domowa) i oczywiście zdrowsza - najzdrowsza. Moja kapusta z 3-go bm nie jest jeszcze gotowa - nadal twarda i mało aromatyczna.
|
|
Na górę |
|
|
roh65
|
: 16.12.2014 08:22 |
|
Pochwały: 0
|
roh65 pisze: (...) Moja kapusta z 3-go bm nie jest jeszcze gotowa - nadal twarda i mało aromatyczna. Ogłaszam wszem i wobec ,że po kolejnych dniach kapusta ....doszła! Jest aromatyczna (klasycznie użyto tylko sól!) a zarazem twardawa...na święta w sam raz. Nie wgłębiając się w szczegóły to śmiem twierdzić ,że przyczyną "opóźnionej fermentacji" był jej nadmiar w wiaderku pod sam dekiel oraz za wczesne przeniesienie w niższe temperatury. Taka kapusta to powinna kosztować nawet 6zł/kg. A tak poważnie to u nas kapusta kiszona od 2 - 6 zł/kg. Nie wiem skąd taka kolosalna różnica ale tak jest.
|
|
Na górę |
|
|
roh65
|
: 01.01.2015 19:20 |
|
Pochwały: 0
|
Jeszcze trochę mam tej grudniowej ale na Święta kapusta z grzybami wyszła wyśmienicie ,podobnie jak kapuśniak "na kaca"!
|
|
Na górę |
|
|
wawik
|
: 01.01.2015 20:15 |
|
Rejestracja: 10.04.2011 17:17 Posty: 11248 Lokalizacja: Rybnik
Pochwały: 19
|
Całe szczęście, że ja nie muszę walczyć z kacem, ale za to podgoniłem na święta z bigosem. Bigos już tydzień jemy codziennie, a w zamrażarce jest jest jeszcze zamrożone 6 litrów.
|
|
Na górę |
|
|
gregorius
|
: 01.01.2015 21:06 |
|
Rejestracja: 10.10.2007 22:30 Posty: 17136 Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
|
U mnie były pierogi z kapustą i bigos. Pod dwóch dniach bigosu już nie było, a pierogów z 20 jest jeszcze zamrożonych. Same pyszności
_________________ "Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury" Pozdrawiam
|
|
Na górę |
|
|
gregorius
|
: 02.01.2015 00:33 |
|
Rejestracja: 10.10.2007 22:30 Posty: 17136 Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
|
Tak ukisiło się Mojej było mało, bo z dwa litry, ale dokupiłem 5 l wiaderko, więc kapusty tyle, że cały styczeń będziemy jedli. Jako że mam wiaderko, myślę, że do wiosny z jedno wiaderko jeszcze się ukisi
_________________ "Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury" Pozdrawiam
|
|
Na górę |
|
|
Kto jest online |
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości |
|
Nie możesz tworzyć nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz dodawać załączników
|
|
|