|
Dzisiaj jest 28.04.2024 17:57
|
Posty bez odpowiedzi | Aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
gregorius
|
: 01.09.2012 21:35 |
|
Rejestracja: 10.10.2007 22:30 Posty: 17136 Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
|
Witam Posiadacie może sprawdzone przepisy na przetwory z kurek. Interesują mnie jeszcze przepisy na potrawy ze świeżych kurek ? Teraz na nie sezon i warto byłoby je przechować na zimę
_________________ "Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury" Pozdrawiam
|
|
Na górę |
|
|
gregorius
|
: 05.09.2012 14:50 |
|
Rejestracja: 10.10.2007 22:30 Posty: 17136 Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
|
Hej, nie wiedziałem, że kurki łączy się z jajecznicą. Jajecznicę bardzo lubię, zwłaszcza, jak żona przygotuje. Tak poza tym to jedna z kilku potraw, którą potrafię sam przyrządzić Już spisałem przepis, a w weekend wypróbuję Dziękuje
_________________ "Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury" Pozdrawiam
|
|
Na górę |
|
|
iskra_86
|
: 14.09.2012 20:48 |
|
Rejestracja: 31.08.2012 16:53 Posty: 1617 Lokalizacja: Zabrze
Pochwały: 12
|
SOS Z KUREK
Kurek tyle, ile kto lubi (im więcej, tym lepiej), dusimy je na maśle kilka minut. Dodajemy pół, lub więcej, w zależności od gustu i ilości kurek, pokrojonej w kosteczkę cebulki. Podsmażamy. Podlewamy niewielką ilością bulionu i dusimy te 15 minut do miękkości. Bulion prawie odparował, i bardzo dobrze. Wlewamy wtedy opakowanie śmietanki 18% z kartonika (musi być płynna). Doprowadzamy powoli do zagotowania, co spowoduje zgęstnienie sosu. Na sam koniec wrzucamy sporą garść posiekanej natki pietruszki. Doprawić solą i białym pieprzem do smaku. Jeśli ktoś lubi czosnek, spokojnie można go dodać, choćby granulowany.
Smacznego i pozdrawiam.
|
|
Na górę |
|
|
gregorius
|
: 14.09.2012 21:22 |
|
Rejestracja: 10.10.2007 22:30 Posty: 17136 Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
|
Dziękuję, z pewnością wypróbuję
_________________ "Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury" Pozdrawiam
|
|
Na górę |
|
|
iskra_86
|
: 14.09.2012 21:56 |
|
Rejestracja: 31.08.2012 16:53 Posty: 1617 Lokalizacja: Zabrze
Pochwały: 12
|
Tak sobie pomyślałam że warto kurki również zamarynować - Zwłaszcza, że w sklepach takie rarytasy, jak marynowane kurki osiągają drakońskie ceny. Polecam wypróbować a zawsze co się samemu zrobi to i smaczniejsze. Także do dzieła:
Kurki marynowane
Na 4 szklanki wody bierzemy - 1 szklankę octu spirytusowego - pół szklanki cukru - łyżkę soli Trzeba to zagotować i lekko przestudzić. Kurki muszą być bardzo dobrze wypłukane, żeby w blaszkach nie pozostał piasek. Następnie trzeba je zalać wrzącą wodę, osolić i obgotować 10 minut. Odcedzić i przestudzić. Cebulę pokroić w cienkie dość półplasterki. Do każdego wyparzonego słoika dodajemy: plastry cebuli, kilka ziaren pieprzu, kilka ziaren ziela angielskiego, listek laurowy oraz przestudzone grzyby. Zalewamy zalewą, zakręcamy, po czym wstawiamy słoiki do dużego garnka, tak, żeby były zanurzone, zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do zagotowania po czym zmniejszamy ogień i pasteryzujemy 15 minut. Następnie odlewamy z garnka wodę, wyjmujemy słoiki, odwracamy do góry dnem i zostawiamy do ostygnięcia. Grzyby gotowe są do jedzenia najwcześniej po miesiącu. Ta zalewa wystarcza na ok. 6 słoiczków o pojemności 300 ml. Piszę około, gdyż zależy, jak ciasno ułożyliśmy grzyby.
|
|
Na górę |
|
|
gregorius
|
: 26.09.2012 15:29 |
|
Rejestracja: 10.10.2007 22:30 Posty: 17136 Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
|
Cielęcina z kurakami, wygląda mi na bardzo smakowitą
_________________ "Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury" Pozdrawiam
|
|
Na górę |
|
|
Lamia
|
: 12.10.2012 20:24 |
|
Rejestracja: 18.08.2011 11:02 Posty: 2763 Lokalizacja: okolice Wrocławia
Pochwały: 4
|
Na naszym stole zagościły onegdaj dorodne grzyby. I nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie to, że grzyby były jajeczne: Załącznik:
286501_baf5a.jpg [ 37.4 KiB | Przeglądany 785 razy ]
Dla mniej spostrzegawczych - jeszcze jedna szansa: Załącznik:
286505_e872a.jpg [ 48.28 KiB | Przeglądany 785 razy ]
A oto przepis: Z jajek ugotowanych na twardo odciąć 1/3 ich wysokości z tej szerszej strony, wyjąć żółtka. Przygotować napar z mocnej herbaty, wrzucić odciętą część jajka i gotować na wolnym ogniu 10-15 min. Z żółtek, szynki, sera żółtego, natki pietruszki i majonezu przygotować farsz, doprawić. Majonezu dajemy tyle, aby masa się skleiła, ale nie była za rzadka. Farszem napełniamy jajka, układamy na talerzu, kapelusze również napełniamy farszem i dolepiamy do jajek. Smacznego. Przynajmniej jest pewność, że takie właśnie jajkowe grzyby, z całą pewnością nie są trujące.
_________________ "Trwaj tylko w słońcu, bo nic pięknego nie rośnie w ciemności".. Pozdrawiam - IwonaDomowe roślinki Lamii..Z ogrodu Lamii..
Ostatnio zmieniony 05.04.2013 22:28 przez Lamia, łącznie zmieniany 1 raz
|
|
Na górę |
|
|
Virgo
|
: 12.10.2012 20:59 |
|
Rejestracja: 17.12.2011 20:01 Posty: 566 Lokalizacja: Piaseczno
Pochwały: 2
|
Fantastyczny pomysł Iwonko Muszę coś takiego zrobić. Wygląda niesamowicie i smakowicie się zapowiada. Uwielbiam wszystkie składniki z jajkami na czele
_________________ Chwast jest niczym innym, jak niekochanym kwiatem.
|
|
Na górę |
|
|
Kto jest online |
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości |
|
Nie możesz tworzyć nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz dodawać załączników
|
|
|