Dzisiaj jest 28.04.2024 17:57

Strefa czasowa UTC+1godz.





Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
Post: 01.09.2012 21:35 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10.10.2007 22:30
Posty: 17136
Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
Witam :) Posiadacie może sprawdzone przepisy na przetwory z kurek. Interesują mnie jeszcze przepisy na potrawy ze świeżych kurek ? Teraz na nie sezon i warto byłoby je przechować na zimę ;)

_________________
"Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury"
Pozdrawiam :bye:


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 05.09.2012 08:14 
Offline
Starszy ogrodnik
Starszy ogrodnik

Rejestracja: 19.06.2012 19:20
Posty: 683
Pochwały: 1
Witam! Mam prosty i bardzo stary przepis na jajecznicę z kurkami:) :) świeże kurki oczyszczamy,płukamyi smażymy na niewielkiej ilości masła do momentu aż nie zostanie prawie nic soku z kurek . Dodajemy wówczas jajka w zależności upodobania konsumenta :) :) Dodajemy do smaku sol i pieprz ziołowy /koniecznie/! NO I RÓŻNE PRZYPRAWY WEDŁUG UPODOBANIA !!! ŻYCZĘ SMACZNEGO I POZDRAWIAM :) !!! Gabrysia


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 05.09.2012 14:50 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10.10.2007 22:30
Posty: 17136
Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
Hej, nie wiedziałem, że kurki łączy się z jajecznicą. Jajecznicę bardzo lubię, zwłaszcza, jak żona przygotuje. Tak poza tym to jedna z kilku potraw, którą potrafię sam przyrządzić :lol: Już spisałem przepis, a w weekend wypróbuję :D Dziękuje ;)

_________________
"Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury"
Pozdrawiam :bye:


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 14.09.2012 20:48 
Offline
Super ogrodnik
Super ogrodnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31.08.2012 16:53
Posty: 1617
Lokalizacja: Zabrze
Pochwały: 12
SOS Z KUREK

Kurek tyle, ile kto lubi (im więcej, tym lepiej), dusimy je na maśle kilka minut. Dodajemy pół, lub więcej, w zależności od gustu i ilości kurek, pokrojonej w kosteczkę cebulki. Podsmażamy. Podlewamy niewielką ilością bulionu i dusimy te 15 minut do miękkości. Bulion prawie odparował, i bardzo dobrze. Wlewamy wtedy opakowanie śmietanki 18% z kartonika (musi być płynna). Doprowadzamy powoli do zagotowania, co spowoduje zgęstnienie sosu. Na sam koniec wrzucamy sporą garść posiekanej natki pietruszki. Doprawić solą i białym pieprzem do smaku. Jeśli ktoś lubi czosnek, spokojnie można go dodać, choćby granulowany.

Smacznego i pozdrawiam.

_________________
Pozdrawiam, Ola

"Nie bójmy się eksperymentowania" Piotr Piesik

Zieloni współlokatorzy
Ogródek IsKiErKi
Podział dendrobium - krok po kroku
Nadwyżki IsKrY


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 14.09.2012 21:22 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10.10.2007 22:30
Posty: 17136
Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
Dziękuję, z pewnością wypróbuję :)

_________________
"Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury"
Pozdrawiam :bye:


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 14.09.2012 21:56 
Offline
Super ogrodnik
Super ogrodnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31.08.2012 16:53
Posty: 1617
Lokalizacja: Zabrze
Pochwały: 12
Tak sobie pomyślałam że warto kurki również zamarynować - Zwłaszcza, że w sklepach takie rarytasy, jak marynowane kurki osiągają drakońskie ceny. Polecam wypróbować a zawsze co się samemu zrobi to i smaczniejsze. Także do dzieła:

Kurki marynowane

Na 4 szklanki wody bierzemy - 1 szklankę octu spirytusowego
- pół szklanki cukru
- łyżkę soli
Trzeba to zagotować i lekko przestudzić.
Kurki muszą być bardzo dobrze wypłukane, żeby w blaszkach nie pozostał piasek.
Następnie trzeba je zalać wrzącą wodę, osolić i obgotować 10 minut. Odcedzić i przestudzić.
Cebulę pokroić w cienkie dość półplasterki.
Do każdego wyparzonego słoika dodajemy: plastry cebuli, kilka ziaren pieprzu, kilka ziaren ziela angielskiego, listek laurowy oraz przestudzone grzyby.
Zalewamy zalewą, zakręcamy, po czym wstawiamy słoiki do dużego garnka, tak, żeby były zanurzone, zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do zagotowania po czym zmniejszamy ogień i pasteryzujemy 15 minut.
Następnie odlewamy z garnka wodę, wyjmujemy słoiki, odwracamy do góry dnem i zostawiamy do ostygnięcia.
Grzyby gotowe są do jedzenia najwcześniej po miesiącu.
Ta zalewa wystarcza na ok. 6 słoiczków o pojemności 300 ml. Piszę około, gdyż zależy, jak ciasno ułożyliśmy grzyby.

_________________
Pozdrawiam, Ola

"Nie bójmy się eksperymentowania" Piotr Piesik

Zieloni współlokatorzy
Ogródek IsKiErKi
Podział dendrobium - krok po kroku
Nadwyżki IsKrY


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: re: kurki
Post: 26.09.2012 15:14 
Offline
Ogrodnik stażysta
Ogrodnik stażysta

Rejestracja: 19.10.2010 18:18
Posty: 43
Lokalizacja: warszawa
Pochwały: 0
Cielęcina z kurkami
Na gorące masło dodać cielęcinę pokrojoną w paski, trochę posolić i smażyć 2-3 min.
Kurki opłukać ( nie moczyć) zmieszać z białym pieprzem i obsmażyć chwilę dodać białe wytrawne wino. Wino musi wyparować, wsypać 1 łyżeczkę mąki dodać śmietanę, wszystko wymieszać i musi się zagotować.

Kurek nie kroić.

Przepis jest sprawdzony. Bardzo dobre jedzenie.
Smacznego.

Pozdrawiam Ela.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 26.09.2012 15:29 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10.10.2007 22:30
Posty: 17136
Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
Cielęcina z kurakami, wygląda mi na bardzo smakowitą :mrgreen:

_________________
"Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury"
Pozdrawiam :bye:


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Grzybki z jajek
Post: 12.10.2012 20:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18.08.2011 11:02
Posty: 2763
Lokalizacja: okolice Wrocławia
Pochwały: 4
Na naszym stole zagościły onegdaj dorodne grzyby.
I nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie to, że grzyby były jajeczne:
Załącznik:
286501_baf5a.jpg
286501_baf5a.jpg [ 37.4 KiB | Przeglądany 785 razy ]

Dla mniej spostrzegawczych - jeszcze jedna szansa:
Załącznik:
286505_e872a.jpg
286505_e872a.jpg [ 48.28 KiB | Przeglądany 785 razy ]

A oto przepis:
Z jajek ugotowanych na twardo odciąć 1/3 ich wysokości z tej szerszej strony, wyjąć żółtka. Przygotować napar z mocnej herbaty, wrzucić odciętą część jajka i gotować na wolnym ogniu 10-15 min. Z żółtek, szynki, sera żółtego, natki pietruszki i majonezu przygotować farsz, doprawić. Majonezu dajemy tyle, aby masa się skleiła, ale nie była za rzadka. Farszem napełniamy jajka, układamy na talerzu, kapelusze również napełniamy farszem i dolepiamy do jajek. Smacznego.

Przynajmniej jest pewność, że takie właśnie jajkowe grzyby, z całą pewnością nie są trujące.
:D

_________________
"Trwaj tylko w słońcu, bo nic pięknego nie rośnie w ciemności"..
Pozdrawiam - Iwona

Obrazek
Domowe roślinki Lamii..
Z ogrodu Lamii..


Ostatnio zmieniony 05.04.2013 22:28 przez Lamia, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 12.10.2012 20:59 
Offline
Starszy ogrodnik
Starszy ogrodnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17.12.2011 20:01
Posty: 566
Lokalizacja: Piaseczno
Pochwały: 2
Fantastyczny pomysł Iwonko :) Muszę coś takiego zrobić. Wygląda niesamowicie i smakowicie się zapowiada. Uwielbiam wszystkie składniki z jajkami na czele ;)

_________________
Chwast jest niczym innym, jak niekochanym kwiatem.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Zdjęcia kwiatów | Powered by phpBB ® Forum Software © phpBB Group

Jaka to roślina


Bezpłatny biuletyn o kwiatach

Co to jest newsletter ?

Kontakt z redakcją serwisu

Copyright ® 2005-2012 SwiatKwiatow.pl