Dzisiaj jest 29.04.2024 09:04

Strefa czasowa UTC+1godz.





Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
Post: 22.03.2014 12:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23.07.2013 07:16
Posty: 3068
Pochwały: 9
Dolaczam sie i ja, bo temat interesujacy wielce i pozytek z niego miec bedziemy wszyscy.
Ja jak nie mam czasu, lub ochoty w kuchni stac ( a na ogol nie mam nigdy- kuchnia to zlo konieczne!) A potzebuje na szybko cos cieplego zrobic, to mam taki sposob na jedzonko jednogarnkowe w 20 minut.
Na patelni dusze na odrobince oleju warzywka drobno pokrojone, co kto chce, por, marchew, korzen pietruszki, nawet kawalki kalafiorka. Ja tego nie kroje, kupuje za pare centow taka mieszanke do zupy warzywnej, pasuje idealnie. Kroje do tego pieczarki, ktore uwielbiam w nieograniczonych ilosciach,mozna tez cwiartki pomidora.... posypuje lekko wegeta i dusze pod przykryciem ok. 15-20 minut. Warzywka puszczaja wlasny sok i calosc tym przechodzi.Mozna dokroic w kostke piers z kurczaka, lub jakiejs wedlinki, co komu do glowy przyjdzie. W tym czasie robie ryz ''na sucho''. Jak warzywka juz sie poddusza a ryz jest gotowy, to na koniec duszenia wbijam do warzywek na patelnie ze dwa jajka i intensywnie mieszam, zeby wszystko razem sie dobrze polaczylo. Dosypuje do tego ryz i mieszam wszystko razem.Wedle gustu, mozna jeszcze domieszac troche ketchupu, jak kto chce. Czas przygotowania ok. 20 minut.
Smacznego!!

_________________
Kwiatowe eksperymenty
Kwiatkowe eksperymenty II
Kwiatkowe eksperymenty III
Niezwykłe opowieści

''Jest tylko jeden kraj - ziemia, tylko jedna rasa - ludzkosc i tylko jedna religia - milosc ''
Renata
Nie mam polskich znakow w komputerze


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 24.03.2014 17:39 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05.07.2011 18:38
Posty: 5022
Lokalizacja: Podkarpacie
Pochwały: 20
Świetny pomysł Renatko :clapping2:
Ja robię coś podobnego , tylko jarzynki zagęszczam sosem pieczeniowym , jak kto woli jasnym , lub ciemnym , ja wolę z jasnym.
To danie jest naprawdę expresowe :)
Kupuję jarzynki mrożone takie "na patelnię" .Na odrobinie oleju duszę je prawie do miękkości.Pod koniec wlewam sos pieczeniowy wymieszany z zimną wodą , tak jak podają na opakowaniu , z tym że wody daję nieco mniej. Wszystko razem się dusi , aż jarzynki dojdą i wszystko razem zgęstnieje. Do tego też podaję wcześniej ugotowany ryż i np.udko .
Obiad błyskawiczny i smaczny , polecam :thumbsup:

_________________
Pozdrawiam

Mój zielony raj
Mój raj na ziemi cz.1
Mój raj na ziemi cz.2

Na zawsze w naszej pamięci. Agnieszko, spoczywaj w spokoju [*][*][*]


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 25.03.2014 10:58 
Offline
Super ogrodnik
Super ogrodnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31.08.2012 16:53
Posty: 1617
Lokalizacja: Zabrze
Pochwały: 12
No to ja również coś dorzucę, chyba wszyscy lubią pizzę a jeszcze taką co nie trzeba czekać aż ciasto wyrośnie i jest na prawdę szybka w zrobieniu najbardziej. Polecam spróbować!

Pizza bez wyrastania + pyszny sos
Ciasto:
3 szkl. mąki
pół kostki drożdży (50g)
4-5 łyżki oliwy lub oleju
1 szkl. wody
płaska łyżeczka soli
pół płaskiej małej łyżeczki cukru

Sos:
pół słoiczka koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku lub sól ziołowo-czosnkowa
pół małej płaskiej łyżeczki soli
pół płaskiej małej łyżeczki cukru
płaska łyżeczka oregano, bazylia
można do sosu dać trochę startej gałki muszkatołowej albo troszkę cynamonu (jak w pizzeriach)

Mąkę przesiać, dodać sól i cukier, dodać olej lub oliwę, wkruszyć drożdże, wymieszać i dodać letnią wodę. Zagniatać około 10 min.
Ciasto nie może lepić się do rąk, można lekko podsypywać mąką w czasie wyrabiania.
Ciasto należy rozwałkować lub rozciągnąć do formy (starcza na blachę z piekarnika po upieczeniu wysokie na około 1 cm) Blachy nie smarować oliwą tylko posypać samą mąką.

Po wyrobieniu ciasta włączyć piekarnik (ustawiając na 200*C) i do zimnego wstawić naszą blachę z ciastem, niech kilka minut wyrasta jak chce ( u mnie to około 15 min).
Kiedy piekarnik osiągnie temperaturę 200*C (wierzch ciasta ma być suchy nie może się kleić, a środek sprawdzam patyczkiem), wyciągamy blachę z ciastem,
Piekarnik ustawiamy na maksymalną temperaturę.
Smarujemy brzegi ciasta roztrzepanym jajkiem (wtedy nie wysychają i są rumiane) a całość sosem pomidorowym, a następnie układamy dowolne składniki co kto lubi.

Wkładamy do piekarnika tylko na 12-15 minut. I gotowe!!!

Załącznik:
DSC01323.JPG
DSC01323.JPG [ 104.62 KiB | Przeglądany 267 razy ]


Wykonanie zajęło mi około 40 minut.

P.S.: Jeśli chcecie pizzę na grubszym cieście robimy z 1,5 porcji.

_________________
Pozdrawiam, Ola

"Nie bójmy się eksperymentowania" Piotr Piesik

Zieloni współlokatorzy
Ogródek IsKiErKi
Podział dendrobium - krok po kroku
Nadwyżki IsKrY


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 26.03.2014 15:01 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10.10.2007 22:30
Posty: 17151
Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
Pizze raz na jakiś czas i ja robię. Z pewnością wypróbuję ten przepis :sun:

_________________
"Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury"
Pozdrawiam :bye:


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 26.03.2014 15:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23.07.2013 07:16
Posty: 3068
Pochwały: 9
Ola, zarzeklam sie zrobic twoja pizze na niedziele!!

_________________
Kwiatowe eksperymenty
Kwiatkowe eksperymenty II
Kwiatkowe eksperymenty III
Niezwykłe opowieści

''Jest tylko jeden kraj - ziemia, tylko jedna rasa - ludzkosc i tylko jedna religia - milosc ''
Renata
Nie mam polskich znakow w komputerze


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 28.03.2014 19:54 
Offline
Super ogrodnik
Super ogrodnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31.08.2012 16:53
Posty: 1617
Lokalizacja: Zabrze
Pochwały: 12
eibergen pisze:
Ola, zarzeklam sie zrobic twoja pizze na niedziele!!

Mam nadzieję że będzie smakowała :)

_________________
Pozdrawiam, Ola

"Nie bójmy się eksperymentowania" Piotr Piesik

Zieloni współlokatorzy
Ogródek IsKiErKi
Podział dendrobium - krok po kroku
Nadwyżki IsKrY


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 03.04.2014 14:22 
Offline
Ogrodnik stażysta
Ogrodnik stażysta

Rejestracja: 03.04.2014 14:17
Posty: 2
Pochwały: 0
potwierdzam, że pizza jest świetna, zrobiłam i wyszła znakomicie


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 03.04.2014 15:49 
Offline
Super ogrodnik
Super ogrodnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31.08.2012 16:53
Posty: 1617
Lokalizacja: Zabrze
Pochwały: 12
Cieszę się że smakowała :) Dziś akurat robię jak to kiedyś mój kuzyn nazwał Ciapata i tak się przyjęło :rotfl2:

Przepis na ciapatę wg. mojego Taty
Najlepiej wszystkie składniki połączyć wieczorem i włożyć na noc do lodówki w naczyniu żaroodpornym aby wszystko się przegryzło.

Składniki:
- 2 podwójne piersi kurczaka
- zupa cebulowa w proszku
- zupa pieczarkowa w proszku
- 3 małe śmietany 30%

Piersi kroimy na kawałki, ale wcześniej przygotować należy naczynie żaroodporne do którego wlewamy wszystkie 3 śmietanki do środka obie zupki i wymieszać a na koniec włożyć pokrojone piersi kurczaka. Przykryć i włożyć do lodówki.
Tak powinno to wyglądać
Załącznik:
DSC09110.JPG
DSC09110.JPG [ 46.02 KiB | Przeglądany 223 razy ]

Załącznik:
DSC09112.JPG
DSC09112.JPG [ 43.71 KiB | Przeglądany 223 razy ]

Na drugi dzień pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 60min.
Podawać z ryżem ugotowanym na sypko ja dodaję do ryżu kawałek kostki rosołowej.
Polecam bo jest naprawdę pyszne a przed wszystkim syte :)

Smacznego!

_________________
Pozdrawiam, Ola

"Nie bójmy się eksperymentowania" Piotr Piesik

Zieloni współlokatorzy
Ogródek IsKiErKi
Podział dendrobium - krok po kroku
Nadwyżki IsKrY


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 03.04.2014 17:08 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05.07.2011 18:38
Posty: 5022
Lokalizacja: Podkarpacie
Pochwały: 20
Olu to danie wygląda super :thumbsup: To już mam pomysł na sobotni obiadek :)

_________________
Pozdrawiam

Mój zielony raj
Mój raj na ziemi cz.1
Mój raj na ziemi cz.2

Na zawsze w naszej pamięci. Agnieszko, spoczywaj w spokoju [*][*][*]


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 04.04.2014 21:28 
Offline
Super ogrodnik
Super ogrodnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31.08.2012 16:53
Posty: 1617
Lokalizacja: Zabrze
Pochwały: 12
Mnie z dzisiejszego zostało jeszcze na jutrzejszy a że mój to danie uwielbia to wiem że mimo iż dziś to jedliśmy to jutro też będzie mu smakowało hehe Ja z resztą też lubię Ciapatę :rotfl2:

_________________
Pozdrawiam, Ola

"Nie bójmy się eksperymentowania" Piotr Piesik

Zieloni współlokatorzy
Ogródek IsKiErKi
Podział dendrobium - krok po kroku
Nadwyżki IsKrY


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Zdjęcia kwiatów | Powered by phpBB ® Forum Software © phpBB Group

Jaka to roślina


Bezpłatny biuletyn o kwiatach

Co to jest newsletter ?

Kontakt z redakcją serwisu

Copyright ® 2005-2012 SwiatKwiatow.pl