No to ja również coś dorzucę, chyba wszyscy lubią pizzę a jeszcze taką co nie trzeba czekać aż ciasto wyrośnie i jest na prawdę szybka w zrobieniu najbardziej. Polecam spróbować!
Pizza bez wyrastania + pyszny sos Ciasto:
3 szkl. mąki
pół kostki drożdży (50g)
4-5 łyżki oliwy lub oleju
1 szkl. wody
płaska łyżeczka soli
pół płaskiej małej łyżeczki cukru
Sos:
pół słoiczka koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku lub sól ziołowo-czosnkowa
pół małej płaskiej łyżeczki soli
pół płaskiej małej łyżeczki cukru
płaska łyżeczka oregano, bazylia
można do sosu dać trochę startej gałki muszkatołowej albo troszkę cynamonu (jak w pizzeriach)
Mąkę przesiać, dodać sól i cukier, dodać olej lub oliwę, wkruszyć drożdże, wymieszać i dodać letnią wodę. Zagniatać około 10 min.
Ciasto nie może lepić się do rąk, można lekko podsypywać mąką w czasie wyrabiania.
Ciasto należy rozwałkować lub rozciągnąć do formy (starcza na blachę z piekarnika po upieczeniu wysokie na około 1 cm) Blachy nie smarować oliwą tylko posypać samą mąką.
Po wyrobieniu ciasta włączyć piekarnik (ustawiając na 200*C) i do zimnego wstawić naszą blachę z ciastem, niech kilka minut wyrasta jak chce ( u mnie to około 15 min).
Kiedy piekarnik osiągnie temperaturę 200*C (wierzch ciasta ma być suchy nie może się kleić, a środek sprawdzam patyczkiem), wyciągamy blachę z ciastem,
Piekarnik ustawiamy na maksymalną temperaturę.
Smarujemy brzegi ciasta roztrzepanym jajkiem (wtedy nie wysychają i są rumiane) a całość sosem pomidorowym, a następnie układamy dowolne składniki co kto lubi.
Wkładamy do piekarnika tylko na 12-15 minut. I gotowe!!!
Załącznik:
DSC01323.JPG [ 104.62 KiB | Przeglądany 267 razy ]
Wykonanie zajęło mi około 40 minut.
P.S.: Jeśli chcecie pizzę na grubszym cieście robimy z 1,5 porcji.