Dzisiaj jest 28.04.2024 16:06

Strefa czasowa UTC+1godz.





Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: 07.02.2014 21:07 
Offline
Ogrodnik stażysta
Ogrodnik stażysta
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10.11.2013 23:48
Posty: 21
Pochwały: 0
Wariacje na temat sosów mają to do siebie, że wystarczy zmiana składnika i mamy coś innego, nowego w smaku.
Proponuję dzielić się fajnymi pomysłami, sosami na zimno i ciepło dla poprawy smaku i samopoczucia.

sos do śledzi curry:
sok z cytryny
1 łyżeczka musztardy
2-3 łyżeczki majonezu
1 łyżeczka śmietany
1/2 łyżeczki curry
cukier i pieprz do smaku
wymieszać, można dodać posiekaną cebulę,
smacznego!


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 08.02.2014 15:18 
Offline
Ogrodnik stażysta
Ogrodnik stażysta
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10.11.2013 23:48
Posty: 21
Pochwały: 0
Może ktoś polubi śledzie w cynamonowym sosie?
2 duże cebule kroimy drobno i podsmażamy na złoty kolor,
dodajemy 1/2 l. soku pomidorowego
dodajemy garść rodzynek
1 łyżeczkę cynamonu
razem podduszamy, przyprawiamy cukrem i solą.
Kawałki śledzi należy polać takim sosem gdy trochę przestygnie.
Naprawdę smaczne i oryginalne.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 08.02.2014 15:53 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10.04.2011 17:17
Posty: 11248
Lokalizacja: Rybnik
Pochwały: 19
Przepisy ciekawe i obiecuję wypróbować szczególnie ten drugi, tylko do jakich śledzi to pasuje? Ja lubię wszystkie i dlatego pytam.
:sun:

_________________
Mój ogród cz. pierwsza,
druga i trzecia
aktualne burze
wacław pozdrawia


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 12.02.2014 14:42 
Offline
Ogrodnik stażysta
Ogrodnik stażysta
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10.11.2013 23:48
Posty: 21
Pochwały: 0
Cieszę się, że zainteresowałam Cię. Sos dobry jest do śledzi z oleju. W każdym razie nie próbowałam z śledziami z octu.

Inny sos, tym razem do marynowanego :majonez, śmietana, musztarda francuska, łyżka miodu, grapefruit.
Marynowany śledź osuszyć; wymieszać pół na pół śmietanę z majonezem, dodać 1-2 łyżki musztardy. 1 łyżkę miodu i grapefruit pokrojony na małe kawałki. Dosmaczyć solą i sokiem z cytryny.
smacznego.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 12.02.2014 16:42 
Offline
Ogrodnik stażysta
Ogrodnik stażysta
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10.11.2013 23:48
Posty: 21
Pochwały: 0
Uniwersalny i zdrowy, do każdej potrawy, zwłaszcza zimą:
pół szklanki jogurtu
pół szklanki majonezu
2-3 główki czosnku
sól, pieprz
jogurt z majonezem zmieszać,
dodać obrany i przepuszczony przez praskę czosnek,
doprawić solą i pieprzem, najlepiej białym.
Polecam, choć jak to z czosnkiem, zapach mocny.
:thumbsup:


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 12.02.2014 18:49 
Offline
Ogrodnik stażysta
Ogrodnik stażysta
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10.11.2013 23:48
Posty: 21
Pochwały: 0
Także zdrowy na zimowe wieczory, jest sos chrzanowy:
mały słoik chrzanu
1 łyżeczka musztardy
2-3 łyżeczki miodu
2-3 ząbki czosnku
ugotowane żółtko
odrobina papryczki chili
sól, pieprz do smaku.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 14.02.2014 16:14 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10.10.2007 22:30
Posty: 17136
Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
qqlka pisze:
Uniwersalny i zdrowy, do każdej potrawy, zwłaszcza zimą:
pół szklanki jogurtu
pół szklanki majonezu
2-3 główki czosnku
sól, pieprz
jogurt z majonezem zmieszać,
dodać obrany i przepuszczony przez praskę czosnek,
doprawić solą i pieprzem, najlepiej białym.
Polecam, choć jak to z czosnkiem, zapach mocny.
:thumbsup:


Również go robię, zazwyczaj do sałatek. Jest pycha :sun:

_________________
"Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury"
Pozdrawiam :bye:


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 24.02.2014 19:00 
Offline
Ogrodnik stażysta
Ogrodnik stażysta
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10.11.2013 23:48
Posty: 21
Pochwały: 0
Nie ma chętnych do podzielenia się "tajemnicami" kuchni, szkoda.

2 żółtka ugotowane, rozetrzeć
2-3 łyżeczki musztardy
1 łyżeczka oleju
2-3 łyżeczki cukru-do smaku
śmietana
w/w wymieszać i polać zieloną sałatę.
przyjemnie smakuje.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 24.02.2014 21:21 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10.10.2007 22:30
Posty: 17136
Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
Nie znam przepisów, więc nie mam się czym podzielić, ale korzystam z Twoich :sun:

A tak poza tym, sosy to bomba kaloryczna :whistling:

_________________
"Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury"
Pozdrawiam :bye:


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 14.03.2014 08:36 
Offline
Super ogrodnik
Super ogrodnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31.08.2012 16:53
Posty: 1617
Lokalizacja: Zabrze
Pochwały: 12
Sos warzywno-pieczarkowy do gołąbków ale świetnie będzie smakował z pieczonym mięsem i z ziemniakami, po dodaniu kiełbasy z makaronem, plackami ziemniaczanymi kopytkami czy innymi kluskami.

Potrzebne nam będą:
1 cebula
6 pieczarek
1/2 papryki, najlepiej czerwonej
1 pomidor
1/4 puszki kukurydzy
1 i 1/2 kostki grzybowej
1 mała śmietana 12%
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka margaryny do smażenia
garść posiekanej natki pietruszki
pieprz, sól

W garnku rozpuścić margarynę, pokroić cebulę jak kto lubi i zeszklić, dodać pokrojone pieczarki, poddusić chwilkę pod przykryciem, zdjąć pokrywkę i dodać obranego ze skórki (należy go spażyć we wrzątku, żeby skórka łatwo zeszła) i pokrojonego w kostkę pomidora i pokrojoną też w kostkę paprykę, gotować aż papryka zmięknie i dodać kukurydzę. Dodać kostki grzybowe. Jak warzywa zmiękną wlać 1-2 szklanki wody(w zalezności od tego jak dużo chcemy sosu), zagotować. Wlać trochę wrzącego sosu do kubka i rozprowadzić w tym, śmietanę, wlać do sosu. Do kubka wlać trochę zimnej wody i rozprowadzić w tym mąkę, wlać do sosu. Na koniec dodać pietruszkę, doprawić solą i pieprzem i gotowe.

_________________
Pozdrawiam, Ola

"Nie bójmy się eksperymentowania" Piotr Piesik

Zieloni współlokatorzy
Ogródek IsKiErKi
Podział dendrobium - krok po kroku
Nadwyżki IsKrY


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Zdjęcia kwiatów | Powered by phpBB ® Forum Software © phpBB Group

Jaka to roślina


Bezpłatny biuletyn o kwiatach

Co to jest newsletter ?

Kontakt z redakcją serwisu

Copyright ® 2005-2012 SwiatKwiatow.pl