|
Dzisiaj jest 28.04.2024 16:06
|
Posty bez odpowiedzi | Aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
qqlka
|
: 07.02.2014 21:07 |
|
Rejestracja: 10.11.2013 23:48 Posty: 21
Pochwały: 0
|
Wariacje na temat sosów mają to do siebie, że wystarczy zmiana składnika i mamy coś innego, nowego w smaku. Proponuję dzielić się fajnymi pomysłami, sosami na zimno i ciepło dla poprawy smaku i samopoczucia.
sos do śledzi curry: sok z cytryny 1 łyżeczka musztardy 2-3 łyżeczki majonezu 1 łyżeczka śmietany 1/2 łyżeczki curry cukier i pieprz do smaku wymieszać, można dodać posiekaną cebulę, smacznego!
|
|
Na górę |
|
|
qqlka
|
: 08.02.2014 15:18 |
|
Rejestracja: 10.11.2013 23:48 Posty: 21
Pochwały: 0
|
Może ktoś polubi śledzie w cynamonowym sosie? 2 duże cebule kroimy drobno i podsmażamy na złoty kolor, dodajemy 1/2 l. soku pomidorowego dodajemy garść rodzynek 1 łyżeczkę cynamonu razem podduszamy, przyprawiamy cukrem i solą. Kawałki śledzi należy polać takim sosem gdy trochę przestygnie. Naprawdę smaczne i oryginalne.
|
|
Na górę |
|
|
wawik
|
: 08.02.2014 15:53 |
|
Rejestracja: 10.04.2011 17:17 Posty: 11248 Lokalizacja: Rybnik
Pochwały: 19
|
Przepisy ciekawe i obiecuję wypróbować szczególnie ten drugi, tylko do jakich śledzi to pasuje? Ja lubię wszystkie i dlatego pytam.
|
|
Na górę |
|
|
qqlka
|
: 12.02.2014 14:42 |
|
Rejestracja: 10.11.2013 23:48 Posty: 21
Pochwały: 0
|
Cieszę się, że zainteresowałam Cię. Sos dobry jest do śledzi z oleju. W każdym razie nie próbowałam z śledziami z octu.
Inny sos, tym razem do marynowanego :majonez, śmietana, musztarda francuska, łyżka miodu, grapefruit. Marynowany śledź osuszyć; wymieszać pół na pół śmietanę z majonezem, dodać 1-2 łyżki musztardy. 1 łyżkę miodu i grapefruit pokrojony na małe kawałki. Dosmaczyć solą i sokiem z cytryny. smacznego.
|
|
Na górę |
|
|
qqlka
|
: 12.02.2014 16:42 |
|
Rejestracja: 10.11.2013 23:48 Posty: 21
Pochwały: 0
|
Uniwersalny i zdrowy, do każdej potrawy, zwłaszcza zimą: pół szklanki jogurtu pół szklanki majonezu 2-3 główki czosnku sól, pieprz jogurt z majonezem zmieszać, dodać obrany i przepuszczony przez praskę czosnek, doprawić solą i pieprzem, najlepiej białym. Polecam, choć jak to z czosnkiem, zapach mocny.
|
|
Na górę |
|
|
qqlka
|
: 12.02.2014 18:49 |
|
Rejestracja: 10.11.2013 23:48 Posty: 21
Pochwały: 0
|
Także zdrowy na zimowe wieczory, jest sos chrzanowy: mały słoik chrzanu 1 łyżeczka musztardy 2-3 łyżeczki miodu 2-3 ząbki czosnku ugotowane żółtko odrobina papryczki chili sól, pieprz do smaku.
|
|
Na górę |
|
|
gregorius
|
: 14.02.2014 16:14 |
|
Rejestracja: 10.10.2007 22:30 Posty: 17136 Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
|
qqlka pisze: Uniwersalny i zdrowy, do każdej potrawy, zwłaszcza zimą: pół szklanki jogurtu pół szklanki majonezu 2-3 główki czosnku sól, pieprz jogurt z majonezem zmieszać, dodać obrany i przepuszczony przez praskę czosnek, doprawić solą i pieprzem, najlepiej białym. Polecam, choć jak to z czosnkiem, zapach mocny. Również go robię, zazwyczaj do sałatek. Jest pycha
_________________ "Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury" Pozdrawiam
|
|
Na górę |
|
|
qqlka
|
: 24.02.2014 19:00 |
|
Rejestracja: 10.11.2013 23:48 Posty: 21
Pochwały: 0
|
Nie ma chętnych do podzielenia się "tajemnicami" kuchni, szkoda.
2 żółtka ugotowane, rozetrzeć 2-3 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka oleju 2-3 łyżeczki cukru-do smaku śmietana w/w wymieszać i polać zieloną sałatę. przyjemnie smakuje.
|
|
Na górę |
|
|
gregorius
|
: 24.02.2014 21:21 |
|
Rejestracja: 10.10.2007 22:30 Posty: 17136 Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
|
Nie znam przepisów, więc nie mam się czym podzielić, ale korzystam z Twoich A tak poza tym, sosy to bomba kaloryczna
_________________ "Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury" Pozdrawiam
|
|
Na górę |
|
|
iskra_86
|
: 14.03.2014 08:36 |
|
Rejestracja: 31.08.2012 16:53 Posty: 1617 Lokalizacja: Zabrze
Pochwały: 12
|
Sos warzywno-pieczarkowy do gołąbków ale świetnie będzie smakował z pieczonym mięsem i z ziemniakami, po dodaniu kiełbasy z makaronem, plackami ziemniaczanymi kopytkami czy innymi kluskami.
Potrzebne nam będą: 1 cebula 6 pieczarek 1/2 papryki, najlepiej czerwonej 1 pomidor 1/4 puszki kukurydzy 1 i 1/2 kostki grzybowej 1 mała śmietana 12% 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka margaryny do smażenia garść posiekanej natki pietruszki pieprz, sól
W garnku rozpuścić margarynę, pokroić cebulę jak kto lubi i zeszklić, dodać pokrojone pieczarki, poddusić chwilkę pod przykryciem, zdjąć pokrywkę i dodać obranego ze skórki (należy go spażyć we wrzątku, żeby skórka łatwo zeszła) i pokrojonego w kostkę pomidora i pokrojoną też w kostkę paprykę, gotować aż papryka zmięknie i dodać kukurydzę. Dodać kostki grzybowe. Jak warzywa zmiękną wlać 1-2 szklanki wody(w zalezności od tego jak dużo chcemy sosu), zagotować. Wlać trochę wrzącego sosu do kubka i rozprowadzić w tym, śmietanę, wlać do sosu. Do kubka wlać trochę zimnej wody i rozprowadzić w tym mąkę, wlać do sosu. Na koniec dodać pietruszkę, doprawić solą i pieprzem i gotowe.
|
|
Na górę |
|
|
Kto jest online |
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości |
|
Nie możesz tworzyć nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz dodawać załączników
|
|
|