|
Dzisiaj jest 26.04.2024 05:10
|
Posty bez odpowiedzi | Aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
gregorius
|
: 05.02.2014 15:37 |
|
Rejestracja: 10.10.2007 22:30 Posty: 17136 Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
|
Znacie może sprawdzone przepisy na smaczne, łatwe w wykonaniu pączki. Tłusty czwartek chyba się zbliża, a chciałoby się zjeść chociaż z dwa smaczne pączki
_________________ "Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury" Pozdrawiam
|
|
Na górę |
|
|
elka
|
: 05.02.2014 16:09 |
|
Rejestracja: 24.03.2010 15:41 Posty: 33394 Lokalizacja: Wrocław
Pochwały: 61
|
Mogę poszukać na tradycyjne drożdżowe, ale od dawna jeżeli sama robię to takie szybkie z serkiem homogenizowanym (najchętniej waniliowym) 2 opakowania serka (Danio) 3 jajka mąka - ok. 1,5 szklanki łyżeczka proszku do pieczenia olej do smażenia
Roztrzepujemy razem jajka i serek (można dodać szczyptę soli). Przesiewamy mąkę z proszkiem, dodajemy do jajek i mieszamy. Rozgrzewamy olej, ciasto nabieramy łyżeczką zamoczoną w gorącym oleju i wrzucamy do oleju. Nie dajemy ich dużo - rosną. Przewracamy w miarę potrzeby. Smażymy aż będą rumiane. Wyjmujemy na papierowy ręcznik, po osączeniu nadmiaru tłuszczu posypujemy cukrem pudrem (ja dodaję jeszcze cynamonu).
Możemy do ciasta na łyżeczce dodać smażoną wisienkę czy konfiturę z róży, ale nie jest to konieczne i tak dobrze smakują, a robi się je błyskawicznie.
|
|
Na górę |
|
|
gregorius
|
: 05.02.2014 16:15 |
|
Rejestracja: 10.10.2007 22:30 Posty: 17136 Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
|
Elu ten przepis jest genialny
_________________ "Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury" Pozdrawiam
|
|
Na górę |
|
|
marta297
|
: 06.02.2014 00:15 |
|
Rejestracja: 06.11.2013 23:50 Posty: 3228 Lokalizacja: Lubelskie
Pochwały: 7
|
Sprawdzony przepis na pączki. Od wielu lat robię je na tłusty czwartek i nie tylko. Łatwe w przygotowaniu ale trzeba poświęcić trochę czasu. 4 szklanki mąki 1 szklanka mleka 5 żółtek 2 łyżki oleju 1 łyżka octu 5 dag drożdży 0,5 szklanki cukru Z drożdży, 2 łyżek cukru i 0,5 szklanki mleka zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia (rośnie ok. 15-20 minut). Żółtka ubić z resztą cukru na puszystą masę, dodać mąkę, rozczyn, resztę mleka i ocet. Ciasto wyrabiać ok. 30 minut. Pod koniec wyrabiania dodać olej. Odstawić do wyrośnięcia, gdy podwoi objętość formować pączki. Można nadziać konfiturą. Po wyrośnięciu smażyć na oleju lub oleju ze smalcem. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem albo polukrować.
|
|
Na górę |
|
|
eDorka
|
: 06.02.2014 08:47 |
|
Rejestracja: 05.04.2013 11:41 Posty: 10940 Lokalizacja: Wrocław
Pochwały: 10
|
Moje ulubione pączki serowe: 1/2 kg sera twarogowego 3 jajka 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mąki płaska łyżeczka sody cukier waniliowy olej do smażenia Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę, sodę, wkruszyć ser. Lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego i smażymy w głębokim tłuszczu. Żeby się tłuszcz nie przypalał przygotowuję kawałki obranych ziemniaków i smażę je razem z pączkami (kawałek się usmażył wymieniam na nowy i tak do końca smażenia). Od razu są frytkowe pączki
_________________ Czy nie starczy, że ogród jest piękny? Czy muszą w nim jeszcze mieszkać wróżki? - Douglas Adams Byłoby miło Ciasny, ale własny: część IVMoje doniczkowce: część 2
|
|
Na górę |
|
|
gregorius
|
: 06.02.2014 14:40 |
|
Rejestracja: 10.10.2007 22:30 Posty: 17136 Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
|
Dziękuję za przepisy, jest z czego wybierać.
Dorka moja mama z twarogiem to robiła całuski. Nie wiem czy to prawidłowa nazwa, ale były pyszne. Ech już zapomniałem kiedy ostatni raz je jadłem.
_________________ "Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury" Pozdrawiam
|
|
Na górę |
|
|
annapopielec
|
: 06.02.2014 16:15 |
|
Rejestracja: 20.07.2012 10:51 Posty: 698 Lokalizacja: Medyka
Pochwały: 5
|
O jej ale pyszności chyba jutro zrobię pączki. A co dajecie do pączków??? Ja od lat nadziewam dżemem z róży i lukruję.....( dżem robię sama )
_________________ Jestem na FB annapopieleczielonomimojskalniakPozdrawiam - ANIA
|
|
Na górę |
|
|
elka
|
: 06.02.2014 21:26 |
|
Rejestracja: 24.03.2010 15:41 Posty: 33394 Lokalizacja: Wrocław
Pochwały: 61
|
annapopielec pisze: Ja od lat nadziewam dżemem z róży Jak robisz? Ja tradycyjnie (w mojej rodzinie) ucieram płatki róży z cukrem i dodatkiem cytryny.
|
|
Na górę |
|
|
wawik
|
: 06.02.2014 21:43 |
|
Rejestracja: 10.04.2011 17:17 Posty: 11248 Lokalizacja: Rybnik
Pochwały: 19
|
Tak mi paczki zasmakowały, że sobie zrobię. przepisów już jest kilka i jest z czego wybierać. Sprawdzian za trzy tygodnie.
|
|
Na górę |
|
|
annapopielec
|
: 07.02.2014 08:48 |
|
Rejestracja: 20.07.2012 10:51 Posty: 698 Lokalizacja: Medyka
Pochwały: 5
|
elka pisze: annapopielec pisze: Ja od lat nadziewam dżemem z róży Jak robisz? Ja tradycyjnie (w mojej rodzinie) ucieram płatki róży z cukrem i dodatkiem cytryny. Tak Elu, to chyba najprostszy sposób. Tylko ja dodaję kwasku cytrynowego zamiast soku z cytryny. Mam ogromne 3 krzaki róży więc mogę szaleć.
_________________ Jestem na FB annapopieleczielonomimojskalniakPozdrawiam - ANIA
|
|
Na górę |
|
|
Kto jest online |
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 17 gości |
|
Nie możesz tworzyć nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz dodawać załączników
|
|
|