I upiekłam dziś placek z rabarbarem
Nie jestem łasuchem słodyczy, ale zjadłam kawałek dla spróbowania i bardzo mi smakował. Mój zięć i owszem
jest okropnym łasuchem i był szczęśliwy
Ukroił, zjadł i powiedział, że PYSZNE
Miałam plan upiec ciasto Oli, ale zdecydowałam się na inne. Oli ciasto upiekę z brzoskwiniami, bo mam ich całe drzewko
Ten przepis wyszukałam w internecie.
Niestety robiłam dużo zdjęć telefonem, bo nie mam aparatu i wszystkie są nieodpowiednie
Wstawię najmożliwsze.
A przepis to:
CIASTO:
250 g masła miękkiego
1 szkl. cukru
(ja dałam cukru pudru)1,5 szkl. mąki
4 jajka
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Otarta skórka z jednej cytryny
7-8 łodyg rabarbaru (pokrojony i zasypany ok. pół szkl. cukru, lub mniej, tak by póścił troszkę soku) -
(ja dałam mniej)KRUSZONKA:
250 ml cukru pudru
(ja dałam połowę z tego)ćwiartka masła (6,5 dkg)
125 ml mąki
KRUSZONKA:
Twarde masło pokroić na wiórki, dodać cukier i makę, utrzeć w rękach aż składniki się połączą i będą lekko grudkowate, ale sypkie. Tej kruszonki wystarczy na 2-3 ciasta, ja zawsze wsypuje do pudeleczka i zamrażam
(ja dałam wszystko, bo wtedy jest super)CIASTO:
Masło utrzeć na puszystą masę z cukrem. Wbijać po jednym jajku, w minimalnych odstępach (ciasto będzie się "frędzlować" dlatego trzeba ciągle ubijać) dosypując na przemian 1 łyżkę mąki.
Dodać resztę mąki (po trochu), proszek, mąkę ziemniaczaną i skórkę z cytryny. Wylać ciasto na blaszkę i wyrównać, ułożyć rabarbar i na wierzch polać sok, który się utworzył
(ja nie polałam sokiem).
Piec ok.40-45 min w temp. 175C.
10-15min. przed końcem pieczenia posypać ciasto kruszonką. Możemy to zrobić przed włożeniem do pieca, ale wtedy kruszonka zapadnie się do środka
(ja zrobiłam 15 min. przed końcem pieczenia).
Wyszedł taki mięciusi i pulchny, że nawet mi "nie łasuchowi" smakowało
. Zapraszam na pyszne ciasto