|
Dzisiaj jest 29.04.2024 06:14
|
Posty bez odpowiedzi | Aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
hana
|
: 12.11.2012 22:14 |
|
|
Ogrodnik |
|
Rejestracja: 23.08.2008 17:31 Posty: 241
Pochwały: 0
|
Zima tuż tuż ... zero prac ogrodowych za to dużo czasu na wypróbowanie przepisów Ponieważ jestem na etapie wprowadzania dyni do kuchni , zacznę od zupki z dyni . Robiłam już placuszki , dynię w occie na słodko i dżemik z dyni , chodziła za mną zupka więc Agnieszko wielkie dzięki za przepis . Ja mam same duże ,więc najpierw obmyślam plan co mogę z niej zrobić no a póżniej idzie pod nóż... w przyszłym roku sieję Hokkaido , rozmiar idealny i ponoć bardzo smaczna . Przepisy na ciacha podsunę mojej córci . Kochani , może ktoś ma fajny przepis na sernik ? znaczy przepisy ja mam ale to nie jest to ...chodzi mi o sernik bez spodu .
|
|
Na górę |
|
|
karlor
|
: 31.12.2012 23:16 |
|
Rejestracja: 28.11.2011 11:22 Posty: 5514 Lokalizacja: Pabianice
Pochwały: 5
|
Pierwszy raz tutaj zajrzałem i muszę podsunąć żonie jakiś przepis, nie będzie gderać, że głupotami się zajmuję . Myślę, że wykorzysta któryś z przepisów
_________________ Pozdrawiam Bogdan
|
|
Na górę |
|
|
Agnieszka
|
: 05.01.2013 11:00 |
|
Rejestracja: 06.09.2011 08:21 Posty: 1844 Lokalizacja: Austria
Pochwały: 4
|
Ziolowo-czosnkowe buleczki-slimaczki Jako ze mieszkam "tam gdzie diabel mowi dobranoc" i nie mam mozliwosci wyskoczyc po bulki itp wiec od czasu do czasu pieke sama Ostatnio probuje tez rozne chleby bo te kupne na drugi dzien juz nie to. skladniki na ok 16 szt:225ml letniego mleka 15g swiezych drozdzy 2 lyzeczki cukru 2 lyzeczki soli 450g maki pszennej 30g roztopionego masla 1 jajko skladniki na nadzienie:50g miekkiego masla 200g serka topionego ziolowego lub szczypiorkowego ok. 4 zabki czosnku odrobina ziol prowansalskich lub swoich ulubionych Drozdze rozpuscic w letnim mleku, dodac cukier i odstawic na 10 min. Gdy zaczyn zacznie pracowac dodac do pozostalych skladnikow i wyrobic gladkie ciasto. Odlozyc do naoliwionej miski,przykryc sciereczka i zostawic do wyrosniecia. Ciasto powinno podwoic objetosc. Maslo utrzec z serkiem na gladko, dodac przecisniety przez praske czosnek i ziola,wymieszac. Wedlug gustu mozna np jakas resztke szynki drobniutko pokrojona tez jest super;) Ciasto rozwalkowac na prostokat ok 30/50cm. Posmarowac go masa serowa. Zwinac rolade wzdluz dluzszego boku(czyli ma miec dl 30cm). Kroic co 2 cm (ok 16 "kromek okraglych") Ukladac w odstepach na blasze wylozonej papierem do pieczenia, cieciem do spodu. Odstawic do napuszenia na ok 20min (u mnie sa to zaledwie 5-jestem niecierpliwa ) Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 190 stopni ok 20 min. Smacznego !!!
Załączniki: |
SL270847.JPG [ 91.93 KiB | Przeglądany 441 razy ]
|
_________________ Moja klawiatura nie posiada polskich znakow. Moje roślinkiW moim ogrodzie
Ostatnio zmieniony 06.01.2013 22:22 przez Agnieszka, łącznie zmieniany 1 raz
|
|
Na górę |
|
|
gregorius
|
: 05.01.2013 21:39 |
|
Rejestracja: 10.10.2007 22:30 Posty: 17151 Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
|
karlor pisze: Myślę, że wykorzysta któryś z przepisów A jest z czego wybierać Aga, ale one muszą być smaczne. Żona obiecała, że zrobi Jak będą zjadliwe to się pochwalę
_________________ "Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury" Pozdrawiam
|
|
Na górę |
|
|
Agnieszka
|
: 06.01.2013 22:21 |
|
Rejestracja: 06.09.2011 08:21 Posty: 1844 Lokalizacja: Austria
Pochwały: 4
|
|
Na górę |
|
|
gregorius
|
: 06.01.2013 22:31 |
|
Rejestracja: 10.10.2007 22:30 Posty: 17151 Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
|
Mam nadzieję, że się doczekam Jak coś natychmiast dam znać
_________________ "Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury" Pozdrawiam
|
|
Na górę |
|
|
Mira
|
: 07.01.2013 23:45 |
|
Rejestracja: 29.03.2012 20:54 Posty: 1954
Pochwały: 9
|
Hana, na pewno już dawno masz przepis na sernik, ale podam taki, który zawsze wykorzystuję.
Składniki:
1 kg zmielonego półtłustego twarogu ( kupuję gotowy na sernik ) 400 g cukru pudru 120 g masła stopionego i ochłodzonego 8 jajek 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub 1/2 łyżeczki sody olejek migdałowy gotowy lukier lub biała polewa czekoladowa rodzynki niekoniecznie.
Ucieram żółtka z cukrem, dodaję pozostałe składniki, mieszam i na końcu i dodaję pianę ubitą z białek. Sernik piecze się ok. 50 min w temp. 180 st. Do pieczenia używam tortownicę wyłożoną papierem.
Przy okazji podaję przepis na lody bananowe.
250 ml mleka 150 ml śmietany kremówki 100-120 g cukru 3 jajka 2 banany
Jajka roztrzepuję w rondlu z mlekiem, dodaję cukier i podgrzewam ciągle mieszając aż masa zgęstnieje. Trzeba uważać, żeby mieszanka nie zagotowała się. Po wystudzeniu masy dodaję ubitą śmietanę i wlewam do maszynki wraz ze zmiksowanymi bananami. Polecam.
|
|
Na górę |
|
|
Agnieszka
|
: 10.01.2013 10:04 |
|
Rejestracja: 06.09.2011 08:21 Posty: 1844 Lokalizacja: Austria
Pochwały: 4
|
Słodkie bułeczki z nadzieniem (jagodzianki) 550g mąki pszennej 250ml letniego mleka 100g masła 2 kopiate łyżki serka maskarpone (ostatnio zastąpiłam śmietaną 30) 2 jaja 7 łyżek cukru 25g świeżych drożdży lub 14g suszonych 1 szczypta soli ponadto: ok.750ml jagód+2 łyżki cukru pudru (robiłam też z mrożonych malin albo z własnej konfitury) Lukier: 1szkl c.pudru i 1-2łyżek cieplej wody 1roztrzepane jajo do posmarowania Drożdże rozmieszać z cukrem i połową mleka, odstawić na 15 min. Masło rozpuścić i połączyć z resztą mleka+serek. Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wyrobić. Jesli ciasto będzie się kleiło można podsypać mąką ale nie za wiele by nie bylo twarde. Im luźniejsze ciasto tym delikatniejsze bułeczki Ciasto przełożyć do naoliwionej miski,przykryć sciereczką do podwojenia objętości. Np. jagody wymieszać z cukrem pudrem. Wyrośnięte ciasto podzielić na ok. 12 części. Każdą z nich rozpłaszczyć na placuszek. Na środek nałożyć ok 1,5 łyżki jagod i bardzo dokładnie skleić. Uformować bułeczki,odstawić na pare min. do napuszenia. Posmarować każdą roztrzpanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20min. w tem. 190-200 stopni. Wystudzone polukrować. Smacznego
Załączniki: |
SL270849.JPG [ 98.16 KiB | Przeglądany 420 razy ]
|
_________________ Moja klawiatura nie posiada polskich znakow. Moje roślinkiW moim ogrodzie
|
|
Na górę |
|
|
wawik
|
: 22.01.2013 09:49 |
|
Rejestracja: 10.04.2011 17:17 Posty: 11248 Lokalizacja: Rybnik
Pochwały: 19
|
Ciasto kokosowe z owocami "wawika" składniki 1, 14 białek 2. 0.5 kg cukru 3. 0.5 kg kokosu 4. puszka brzoskwiń i ananasu 5. 20 dkg. rodzynek 6. 6 łyżeczek żelatyny 7. ciemny biszkopt z 6-ciu jaj wykonanie: mocno ubite białka + cukier + kokos gotować na parze 40 min.(często mieszać) 5 min. przed końcem gotowania dodać rodzynki i wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie i ananas (syropy wypić) i mieszając dodawać rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę. Całość wyłożyć na biszkopt, wyrównać i posypać startą gorzką czekoladą.
|
|
Na górę |
|
|
aniula89
|
: 09.07.2014 17:21 |
|
Rejestracja: 09.02.2014 19:14 Posty: 10873 Lokalizacja: Anglia
Pochwały: 10
|
ze sezon na truskawki, jagody i rabarbar to CIASTO Z OWOCAMI SKŁADNIKI: 0,75 kg owoców 1 kostka masła lub margaryny 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 torebka budyniu waniliowego 4 jajka 2 łyżki proszku do pieczenia WYKONANIE: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie dodawać po jajku. Gdy masa będzie gładka wsypać budyń (z torebki) mąkę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki połączyć i wyłożyć na blachę. Ułożyć owoce lekko dociskając Piec około 45 min. w temperaturze 160 stopni C SMACZNEGO
|
|
Na górę |
|
|
Kto jest online |
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości |
|
Nie możesz tworzyć nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz dodawać załączników
|
|
|