Dzisiaj jest 27.04.2024 14:39

Strefa czasowa UTC+1godz.





Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
Post: 30.10.2015 21:21 
Offline
Ogrodnik
Ogrodnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22.12.2014 21:02
Posty: 461
Lokalizacja: lubelskie
Pochwały: 8
:rotfl2: Tylko żeby nie było znów że to za pracochłonne ;)

Drożdżowe prababci Reginy
(tak lekko licząc z okresu pierwszej wojny światowej najdalej okresu międzywojennego-bo moja babcia w trakcie drugiej wojny była już dorosła z dzieckiem-a przepis miała od swojej matki-czyli mojej prababci)
4kg najlepszej mąki przesianej przez sitko
30 dużych żółtek
50-60 dkg drożdży (surowych)
1,5 kg cukru
2 kostki masła (ew margaryny)
mleko ciepłe- ile potrzeba
Laska wanilii, skórka z pomarańczy kandyzowana, rodzynki.

Żółtka utrzeć z cukrem (dawniej to tłuczkiem w kamionkowej makutrze..... ;) )
W przesianej mące w dołku zrobić zaczyn z drożdży i mleka, jak ruszą dodać utarte żółtka z cukrem i wyrabiać rękami około godziny(jeśli jest kilka porcji-np. z 8kg mąki-to czas wyrabiania tak samo wzrastał- te dłonie są ważne ze wzgl na ciepło.. nawet jak były miksery dalej robiło się ręcznie)...
Potem dodać stopione lekko ciepłe masło i wyrobić aż się ono wchłonie w ciasto, potem dodać bakalie, ew, aromaty (np. arakowy i rumowy- kiedyś odrobinę rumu).Postawić w cieple przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Zrobić z nich strucle(z makiem, z powidłami) dać im podrosnąć w blaszkach i upiec. Świeżo wyjęte z piekarnika posmarować masłem.

A to moje drożdżowe na makowiec-samego nie próbowałam-uwielbiam makowiec i musi być bezwzględnie ten-soczysty, taki jak lubię...
mak najpierw przygotowuje- 200g maku zalane wodą(zimną) gotuję 5 minut,studzę w wodzie, odsączam na sitku, zmielę na maszynce z drobnym sitkiem.Dodać 100g stopionej margaryny lekko ostudzonej, 150g cukru,cukier waniliowy,2 jajka, jak ktoś lubi to aromat migdałowy i rodzynki.Taki mak jest soczysty i baaardzo dobry w cieście-dowolnym.
Ciasto- trochę ponad 300g mąki (sorki-ale nieco na oko czasami robię-jak dawniej- tyle ile potrzeba ;) żeby się dobrze zagniotło) przesiać do miski, do tego 2 łyżeczki od herbaty płaskie drożdży instant, 50g cukru, 150ml letniego mleka, 1 jajko-wszystko wyrobić dobrze, dodać 75g stopionego lekko ciepłego masła,wyrobić aż ciasto będzie gładkie i błyszczące(jak to się za czasów babci próbowało-ściskając w pięści ciasto pomiędzy kciukiem i palcem wskazującym z pięści miała się wycisnąć gładziutka piękna kulka, dobrze wyrobione ciasto ma bardzo malutkie dziurki po upieczeniu, równomiernej wielkości-bez różnych bąbli)
Ciasto zostawić pod ściereczką aż podwoi objętość. Rozwałkować prostokąt, posmarować makiem, zwinąć struclę, ułożyć w blaszce wyłożonej papierem, jak trochę wyrośnie posmarować żółtkiem z mlekiem i upiec w 180C :)

Powiedzmy że z powodu ilości żółtek dawne ciasto to tak raczej na święta.. to moje może być na niedzielę ;)

Przy okazji- a piwo jałowcowe znacie? To też nasz rodzinny przepis ze strony dziadka. Kiedyś dawno temu sprzedałam go do jakiejś książeczki kulinarnej, ciekawa jestem czy w ogóle jakoś się wśród czytelników zagnieździł?.....
Ja bardzo je lubiłam kiedyś, dawno nie robiłam, chyba z braku czasu, ale w dzieciństwie ten napój był u nas zawsze robiony i lubiany.

_________________
Pozdrawiam roślinoholików- Dag

Zielony wątek http://forum.swiatkwiatow.pl/post136678.html#p136678
nadwyżka zielonych,hoje http://tiny.pl/xhgb7
pomagam psom http://tiny.pl/xhgbm
mój blog http://hoya-succulents.blogspot.com/


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 30.10.2015 21:33 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy

Rejestracja: 08.12.2013 10:47
Posty: 11310
Lokalizacja: Górny Śląsk
Pochwały: 43
boswell pisze:


Powiedzmy że z powodu ilości żółtek dawne ciasto to tak raczej na święta.. to moje może być na niedzielę ;)


Czyli na ćwierć kg mąki wychodzą dwa żółtka, a takie proporcje to są normalne na moją mini-blaszkę. Całkiem zwykłe ciasto...Prababcia pewnie miała liczną rodzinę?

B.

_________________
Moje domowe rośliny cz.1 , cz.2 i cz.3


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 30.10.2015 21:59 
Offline
Starszy ogrodnik
Starszy ogrodnik

Rejestracja: 28.10.2014 19:29
Posty: 803
Lokalizacja: okolice Torunia
Pochwały: 6
:hi: Jak czytam boswell Twój przepis ,to uśmiecham się pod nosem ,nie ważne czy południe Polski czy Północ - ciasto drożdżowe b.b podobne do mojego ,które jadłem prosto z pieca ( prawie) gdy byłem dzieckiem.
Ile ja się nakręciłem tym wałkiem z łakomstwa ,to tylko ja wiem.
Ale wracając do przepisów - są super ,właśnie takich starych przepisów używam:clapping2: pozdrawiam janek.

Ps.Co roczne świąteczne makowce to moja przyjemność- to mój wkład w zapach domu !!!

_________________
http://ogrodtygrzyka.pl/ Blog ogrodniczy faceta z pasją


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 31.10.2015 00:35 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10.10.2007 22:30
Posty: 17136
Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
Drożdżowe babci Reginy zrobię może za kilka lat jak nabiorę doświadczenia :rotfl2: Jak kupię mak, to będę próbował zrobić makowiec według twojego przepisu :dance:

_________________
"Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury"
Pozdrawiam :bye:


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 31.10.2015 11:22 
Offline
Ogrodnik
Ogrodnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22.12.2014 21:02
Posty: 461
Lokalizacja: lubelskie
Pochwały: 8
Usiłuję sobie przypomnieć drzewo genealogiczne ale chyba tak-prababcia miała rodzinę liczną-ciasto z tego co wiem robili z 3-4 porcji-do tego sama żyła 103 lata. Dopiero wojny wybiły rodzinę lub rozrzuciły tak że ślad zaginął...

Hmm, no tak, rzeczywiście-jak to przeliczyć na pół kilo mąki to już nie tak wiele tych jajek-nawet biorąc po dwa za tamto jedno- bo tak bym to przeliczała!
Teraz jajka są naprawdę malutkie-nawet te XL nie mówiąc o L i mniejszych- pamiętam jakie wielkie jaka wiejskie były jeszcze w czasach mojej podstawówki! Teraz inne odmiany kur są wszędzie-nawet na wsi (bo przecież kurczęta kupują na targu-z tych samych farm, te same rasy które teraz się hoduje a nie kiedyś....)

_________________
Pozdrawiam roślinoholików- Dag

Zielony wątek http://forum.swiatkwiatow.pl/post136678.html#p136678
nadwyżka zielonych,hoje http://tiny.pl/xhgb7
pomagam psom http://tiny.pl/xhgbm
mój blog http://hoya-succulents.blogspot.com/


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 07.11.2015 13:56 
Offline
Super ogrodnik
Super ogrodnik

Rejestracja: 26.12.2011 10:30
Posty: 3847
Pochwały: 8
Ciekawy przepis.

_________________
Pozdrawiam serdecznie Ola :)

Rośliny domowe u anturium87

Rośliny domowe u anturium87 cz. 2


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Zdjęcia kwiatów | Powered by phpBB ® Forum Software © phpBB Group

Jaka to roślina


Bezpłatny biuletyn o kwiatach

Co to jest newsletter ?

Kontakt z redakcją serwisu

Copyright ® 2005-2012 SwiatKwiatow.pl