Forum Ogrodnicze Świat Kwiatów https://forum.swiatkwiatow.pl/ |
|
Wyroby mięsne https://forum.swiatkwiatow.pl/wyroby-miesne-t9431-10.html |
Strona 2 z 32 |
Autor: | gregorius [ 09.01.2013 21:32 ] |
Tytuł: | Re: Wyroby mięsne |
To tak jak ja, a najbliżej mam do hipermarketu, a tam wędliny są ... Cóż napiję się wodny |
Autor: | floks [ 09.01.2013 21:49 ] |
Tytuł: | Re: Wyroby mięsne |
wawik pisze: Znaczy myślimy o dwóch różnych oczkach. Jedno czko tłuszczu i drugie z niedopeklowania. U nas mówi się na kiełbasę że jest z oczkiem, która w przekroju ma środek typowo ciemniejszy, jak by lekko sinawy a brzegi są jaśniejsze, jak typowa kiełbasa wieprzowa. Piszę tylko o cienkiej kiełbasie, gdzie mięsa się nie pekluje Grube wyroby to już inna bajka, jajeczko do sprawdzania solanki i te inne sprawy, ewentualnie jak nie ma czasu to strzykawa i szprycuje się mięsko |
Autor: | wawik [ 09.01.2013 21:58 ] |
Tytuł: | Re: Wyroby mięsne |
Jacku, na tematy wyrobów masarskich jest dużo literatury, od kilkunastu lat doszedł internet, dużo wiadomości jest przekazywanych z pokolenia na pokolenie, ale w rzeczywistości i tak każdy robi po swojemu. Przykład - z jednego i tego samego farszu można zrobić kilka/kilkanaście różnych kiełbas. |
Autor: | wiera [ 10.01.2013 10:46 ] |
Tytuł: | Re: Wyroby mięsne |
Mam pytanie....jakie nóżki lepsze są na galaretę - przednie czy tylne i dlaczego. Słyszałam, że na tylnych jest więcej mięsa, a przednie mają więcej żelatyny - więc które? |
Autor: | floks [ 10.01.2013 18:59 ] |
Tytuł: | Re: Wyroby mięsne |
Zdecydowanie tylne żelatyny zawsze można dodać, chociaż patrząc na to inaczej to nikt nie wie czym te świnki obecnie pasą mięso niestety nie smakuje tak jak kiedyś. A dlaczego tylne ? właśnie dlatego że mają więcej treści na sobie |
Autor: | wiera [ 10.01.2013 19:10 ] |
Tytuł: | Re: Wyroby mięsne |
Podzielam Twoje zdanie Jacusiu - bo kupuję tylne i dodaję żelatynę |
Autor: | wawik [ 10.01.2013 19:28 ] |
Tytuł: | Re: Wyroby mięsne |
Ja przeważnie łączę i przednie i tylne i zawsze galareta wychodzi tak jak powinna. |
Autor: | floks [ 10.01.2013 23:05 ] |
Tytuł: | Re: Wyroby mięsne |
No bo z 2 nóżek to szkoda pracy i czasu nawet przy małej rodzince to postoi w lodówce kilka dni. A jeszcze do gotowania dodać kilka lotek indyczych i sama się zsiada |
Autor: | karlor [ 13.01.2013 19:13 ] |
Tytuł: | Re: Wyroby mięsne |
wawik pisze: Przykład - z jednego i tego samego farszu można zrobić kilka/kilkanaście różnych kiełbas. Nigdy nie robiłem wędlin, ale z tym farszem to jest tak jak z szynkami. W marketach jest szynka taka,taka i jeszcze kilka innych, ale smak jest ten sam . Ile może być szynki w szynce za np. 13,99zł |
Strona 2 z 32 | Strefa czasowa UTC+1godz. |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |