Forum Ogrodnicze Świat Kwiatów
https://forum.swiatkwiatow.pl/

Wyroby mięsne
https://forum.swiatkwiatow.pl/wyroby-miesne-t9431-10.html
Strona 2 z 32

Autor:  gregorius [ 09.01.2013 21:32 ]
Tytuł:  Re: Wyroby mięsne

To tak jak ja, a najbliżej mam do hipermarketu, a tam wędliny są ... Cóż napiję się wodny :lol:

Autor:  floks [ 09.01.2013 21:49 ]
Tytuł:  Re: Wyroby mięsne

wawik pisze:
Znaczy myślimy o dwóch różnych oczkach.
Jedno czko tłuszczu i drugie z niedopeklowania. :lol:


U nas mówi się na kiełbasę że jest z oczkiem, która w przekroju ma środek typowo ciemniejszy, jak by lekko sinawy a brzegi są jaśniejsze, jak typowa kiełbasa wieprzowa. Piszę tylko o cienkiej kiełbasie, gdzie mięsa się nie pekluje :) Grube wyroby to już inna bajka, jajeczko do sprawdzania solanki i te inne sprawy, ewentualnie jak nie ma czasu to strzykawa i szprycuje się mięsko :lol: :lol:

Autor:  wawik [ 09.01.2013 21:58 ]
Tytuł:  Re: Wyroby mięsne

Jacku, na tematy wyrobów masarskich jest dużo literatury, od kilkunastu lat doszedł internet, dużo wiadomości jest przekazywanych z pokolenia na pokolenie, ale w rzeczywistości i tak każdy robi po swojemu.
Przykład - z jednego i tego samego farszu można zrobić kilka/kilkanaście różnych kiełbas. :P

Autor:  wiera [ 10.01.2013 10:46 ]
Tytuł:  Re: Wyroby mięsne

Mam pytanie....jakie nóżki lepsze są na galaretę - przednie czy tylne i dlaczego. Słyszałam, że na tylnych jest więcej mięsa, a przednie mają więcej żelatyny - więc które?

Autor:  floks [ 10.01.2013 18:59 ]
Tytuł:  Re: Wyroby mięsne

Zdecydowanie tylne :) żelatyny zawsze można dodać, chociaż patrząc na to inaczej to nikt nie wie czym te świnki obecnie pasą :lol: mięso niestety nie smakuje tak jak kiedyś.
A dlaczego tylne ? właśnie dlatego że mają więcej treści na sobie :lol: :lol:

Autor:  wiera [ 10.01.2013 19:10 ]
Tytuł:  Re: Wyroby mięsne

Podzielam Twoje zdanie Jacusiu - bo kupuję tylne i dodaję żelatynę :D

Autor:  wawik [ 10.01.2013 19:28 ]
Tytuł:  Re: Wyroby mięsne

Ja przeważnie łączę i przednie i tylne i zawsze galareta wychodzi tak jak powinna. :lol:

Autor:  floks [ 10.01.2013 23:05 ]
Tytuł:  Re: Wyroby mięsne

No bo z 2 nóżek to szkoda pracy i czasu :lol: nawet przy małej rodzince to postoi w lodówce kilka dni. A jeszcze do gotowania dodać kilka lotek indyczych i sama się zsiada :lol:

Autor:  wawik [ 11.01.2013 07:58 ]
Tytuł:  Re: Wyroby mięsne

Chociaż fotka archiwalna, ale u mnie na czasie, bo i obecnie dojadam już koncówke z wędlin długo-dojrzewających z ub. roku. :lol:

Załączniki:
wendzarka. 074.jpg
wendzarka. 074.jpg [ 56.4 KiB | Przeglądany 535 razy ]

Autor:  karlor [ 13.01.2013 19:13 ]
Tytuł:  Re: Wyroby mięsne

wawik pisze:
Przykład - z jednego i tego samego farszu można zrobić kilka/kilkanaście różnych kiełbas. :P

Nigdy nie robiłem wędlin, ale z tym farszem to jest tak jak z szynkami. W marketach jest szynka taka,taka i jeszcze kilka innych, ale smak jest ten sam :lol: . Ile może być szynki w szynce za np. 13,99zł :?: :lol:

Strona 2 z 32 Strefa czasowa UTC+1godz.
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/