Dzisiaj jest 16.04.2024 05:36

Strefa czasowa UTC+1godz.





Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 316 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 32  Następna
Autor Wiadomość
Post: 09.01.2013 21:32 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10.10.2007 22:30
Posty: 17136
Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
To tak jak ja, a najbliżej mam do hipermarketu, a tam wędliny są ... Cóż napiję się wodny :lol:

_________________
"Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury"
Pozdrawiam :bye:


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 09.01.2013 21:49 

Pochwały: 0
wawik pisze:
Znaczy myślimy o dwóch różnych oczkach.
Jedno czko tłuszczu i drugie z niedopeklowania. :lol:


U nas mówi się na kiełbasę że jest z oczkiem, która w przekroju ma środek typowo ciemniejszy, jak by lekko sinawy a brzegi są jaśniejsze, jak typowa kiełbasa wieprzowa. Piszę tylko o cienkiej kiełbasie, gdzie mięsa się nie pekluje :) Grube wyroby to już inna bajka, jajeczko do sprawdzania solanki i te inne sprawy, ewentualnie jak nie ma czasu to strzykawa i szprycuje się mięsko :lol: :lol:


Na górę
  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 09.01.2013 21:58 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10.04.2011 17:17
Posty: 11248
Lokalizacja: Rybnik
Pochwały: 19
Jacku, na tematy wyrobów masarskich jest dużo literatury, od kilkunastu lat doszedł internet, dużo wiadomości jest przekazywanych z pokolenia na pokolenie, ale w rzeczywistości i tak każdy robi po swojemu.
Przykład - z jednego i tego samego farszu można zrobić kilka/kilkanaście różnych kiełbas. :P

_________________
Mój ogród cz. pierwsza,
druga i trzecia
aktualne burze
wacław pozdrawia


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 10.01.2013 10:46 
Offline
Super ogrodnik
Super ogrodnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29.11.2012 16:13
Posty: 1578
Lokalizacja: SW
Pochwały: 7
Mam pytanie....jakie nóżki lepsze są na galaretę - przednie czy tylne i dlaczego. Słyszałam, że na tylnych jest więcej mięsa, a przednie mają więcej żelatyny - więc które?

_________________
Przyroda nas przeżyje...
(Wszystkie moje zdjęcia powiększają się po kliknięciu)


Górskie cudeńka
Moja skromna kolekcja


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 10.01.2013 18:59 

Pochwały: 0
Zdecydowanie tylne :) żelatyny zawsze można dodać, chociaż patrząc na to inaczej to nikt nie wie czym te świnki obecnie pasą :lol: mięso niestety nie smakuje tak jak kiedyś.
A dlaczego tylne ? właśnie dlatego że mają więcej treści na sobie :lol: :lol:


Na górę
  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 10.01.2013 19:10 
Offline
Super ogrodnik
Super ogrodnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29.11.2012 16:13
Posty: 1578
Lokalizacja: SW
Pochwały: 7
Podzielam Twoje zdanie Jacusiu - bo kupuję tylne i dodaję żelatynę :D

_________________
Przyroda nas przeżyje...
(Wszystkie moje zdjęcia powiększają się po kliknięciu)


Górskie cudeńka
Moja skromna kolekcja


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 10.01.2013 19:28 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10.04.2011 17:17
Posty: 11248
Lokalizacja: Rybnik
Pochwały: 19
Ja przeważnie łączę i przednie i tylne i zawsze galareta wychodzi tak jak powinna. :lol:

_________________
Mój ogród cz. pierwsza,
druga i trzecia
aktualne burze
wacław pozdrawia


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 10.01.2013 23:05 

Pochwały: 0
No bo z 2 nóżek to szkoda pracy i czasu :lol: nawet przy małej rodzince to postoi w lodówce kilka dni. A jeszcze do gotowania dodać kilka lotek indyczych i sama się zsiada :lol:


Na górę
  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 11.01.2013 07:58 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10.04.2011 17:17
Posty: 11248
Lokalizacja: Rybnik
Pochwały: 19
Chociaż fotka archiwalna, ale u mnie na czasie, bo i obecnie dojadam już koncówke z wędlin długo-dojrzewających z ub. roku. :lol:


Załączniki:
wendzarka. 074.jpg
wendzarka. 074.jpg [ 56.4 KiB | Przeglądany 530 razy ]

_________________
Mój ogród cz. pierwsza,
druga i trzecia
aktualne burze
wacław pozdrawia
Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 13.01.2013 19:13 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28.11.2011 11:22
Posty: 5514
Lokalizacja: Pabianice
Pochwały: 5
wawik pisze:
Przykład - z jednego i tego samego farszu można zrobić kilka/kilkanaście różnych kiełbas. :P

Nigdy nie robiłem wędlin, ale z tym farszem to jest tak jak z szynkami. W marketach jest szynka taka,taka i jeszcze kilka innych, ale smak jest ten sam :lol: . Ile może być szynki w szynce za np. 13,99zł :?: :lol:

_________________
Pozdrawiam Bogdan


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 316 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 32  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Zdjęcia kwiatów | Powered by phpBB ® Forum Software © phpBB Group

Jaka to roślina


Bezpłatny biuletyn o kwiatach

Co to jest newsletter ?

Kontakt z redakcją serwisu

Copyright ® 2005-2012 SwiatKwiatow.pl