Forum Ogrodnicze Świat Kwiatów
https://forum.swiatkwiatow.pl/

masło własnej produkcji
https://forum.swiatkwiatow.pl/maslo-wlasnej-produkcji-t14912-10.html
Strona 2 z 3

Autor:  jaga51 [ 18.10.2017 15:10 ]
Tytuł:  Re: masło własnej produkcji

wawik pisze:
Jaka powinna być optymalna temperatura śmietany? :sun:

Z tego co wiem to temperatura pokojowa. Za zimna- nie chce się masło zrobić. Za ciepła z kolei śmietana- masło się robi takie puchate i za bardzo przesączone maślanką, której trudno się pozbyć, "zarobione", jak to moja babcia mawiała. A tak w ogóle, to kiedy masło w "telepanej" śmietanie się wytrąci trzeba odlać maślankę, a grudki masła przełożyć do miski z lodowatą wodą i wyrobić drewnianą łyżką formując zgrabną osełkę. Czynność dobrze jest powtórzyć, z wodą usunie się resztki maślanki i masło jest lepsze.

Autor:  Lila25 [ 18.10.2017 20:18 ]
Tytuł:  Re: masło własnej produkcji

Jak wnuki były małe często robiłam masło ze śmietany kremowej 30%, którą można było kupić w butelce szklanej 1 litrowej w kiosku z produktami nabiałowymi przy zakładach mleczarskich .
Śmietanę (koniecznie) schłodzoną ubijałam mikserem. Najpierw zrobi się bita śmietana, a następnie pojawiają się grudki masła. Wówczas zmniejszałam obroty. Drewnianą łyżką łączyłam masło w całość. Gotową kulę masła przekładałam do zimnej wody, ugniatając i wypłukując resztę maślanki.

......Niezapomniany smak i zapach prawdziwego masła. Takie masło rozsmarowane na kromce świeżego chleba z własnego wypieku...... :thumbsup:

Autor:  elka [ 18.10.2017 20:39 ]
Tytuł:  Re: masło własnej produkcji

Ja robiłam, jak Jadzia, ze śmietany o pokojowej temperaturze, dawno temu...
Chyba znowu zrobię, chociaż mało używam.

Autor:  wawik [ 22.10.2017 14:43 ]
Tytuł:  Re: masło własnej produkcji

Lila25 pisze:


......Niezapomniany smak i zapach prawdziwego masła. Takie masło...

Takie masło zawitało dzisiaj i w moje progi.
Pierwsze podejście to 330 ml. 30-tki, a wynik końcowy finalnego produktu to 111g. gotoweg produktu.
:clapping2:

Autor:  elka [ 22.10.2017 15:33 ]
Tytuł:  Re: masło własnej produkcji

Smaczne?

Autor:  wawik [ 22.10.2017 15:42 ]
Tytuł:  Re: masło własnej produkcji

Super. :thumbsup:

Autor:  BasiaK [ 22.10.2017 17:45 ]
Tytuł:  Re: masło własnej produkcji

Wylicz cenę gotowego produktu, plizzz :)

B.

Autor:  jaga51 [ 22.10.2017 17:52 ]
Tytuł:  Re: masło własnej produkcji

Cytuj:
Najpierw zrobi się bita śmietana, a następnie pojawiają się grudki masła.

Tak właśnie wychodzi masło za bardzo przesączone maślanką, ale rzecz gustu co kto lubi. Dla mojej babci, specjalistki od dobrego masła, było nie do przyjęcia.
BasiaK pisze:
Wylicz cenę gotowego produktu, plizzz

Też jestem ciekawa. Przy dzisiejszych cenach masła chyba nieźle wyjdzie.

Autor:  wawik [ 22.10.2017 18:16 ]
Tytuł:  Re: masło własnej produkcji

Śmietanę akurat kupowałem kilka dni temu w B, ale ceny nie pamiętam. - chociaż przeglądając ceny w innym markecie np. w A to litr śmietany kosztuje 12 zł.
Z mojego wyliczenia wynika że na kilkogram własnego masła potrzeba 3 litry śmietany. Jak by na to nie patrzeć to i masło w cenie 35 zł/kg i śmietana na własne masło się równoważą. Ale frajda pozostaje. :rotfl2:

Autor:  jaga51 [ 22.10.2017 18:38 ]
Tytuł:  Re: masło własnej produkcji

I pozostaje jeszcze maślanka, która też smakuje wyśmienicie.

Strona 2 z 3 Strefa czasowa UTC+1godz.
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/