|
Dzisiaj jest 28.03.2024 16:34
|
Posty bez odpowiedzi | Aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
jaga51
|
: 18.10.2017 15:10 |
|
Rejestracja: 28.02.2013 21:23 Posty: 7857
Pochwały: 24
|
wawik pisze: Jaka powinna być optymalna temperatura śmietany? Z tego co wiem to temperatura pokojowa. Za zimna- nie chce się masło zrobić. Za ciepła z kolei śmietana- masło się robi takie puchate i za bardzo przesączone maślanką, której trudno się pozbyć, "zarobione", jak to moja babcia mawiała. A tak w ogóle, to kiedy masło w "telepanej" śmietanie się wytrąci trzeba odlać maślankę, a grudki masła przełożyć do miski z lodowatą wodą i wyrobić drewnianą łyżką formując zgrabną osełkę. Czynność dobrze jest powtórzyć, z wodą usunie się resztki maślanki i masło jest lepsze.
|
|
Na górę |
|
|
Lila25
|
: 18.10.2017 20:18 |
|
Rejestracja: 15.06.2010 16:48 Posty: 1745 Lokalizacja: Gliwice
Pochwały: 6
|
Jak wnuki były małe często robiłam masło ze śmietany kremowej 30%, którą można było kupić w butelce szklanej 1 litrowej w kiosku z produktami nabiałowymi przy zakładach mleczarskich . Śmietanę (koniecznie) schłodzoną ubijałam mikserem. Najpierw zrobi się bita śmietana, a następnie pojawiają się grudki masła. Wówczas zmniejszałam obroty. Drewnianą łyżką łączyłam masło w całość. Gotową kulę masła przekładałam do zimnej wody, ugniatając i wypłukując resztę maślanki. ......Niezapomniany smak i zapach prawdziwego masła. Takie masło rozsmarowane na kromce świeżego chleba z własnego wypieku......
|
|
Na górę |
|
|
elka
|
: 18.10.2017 20:39 |
|
Rejestracja: 24.03.2010 15:41 Posty: 33373 Lokalizacja: Wrocław
Pochwały: 61
|
Ja robiłam, jak Jadzia, ze śmietany o pokojowej temperaturze, dawno temu... Chyba znowu zrobię, chociaż mało używam.
|
|
Na górę |
|
|
wawik
|
: 22.10.2017 14:43 |
|
Rejestracja: 10.04.2011 17:17 Posty: 11248 Lokalizacja: Rybnik
Pochwały: 19
|
Lila25 pisze:
......Niezapomniany smak i zapach prawdziwego masła. Takie masło... Takie masło zawitało dzisiaj i w moje progi. Pierwsze podejście to 330 ml. 30-tki, a wynik końcowy finalnego produktu to 111g. gotoweg produktu.
|
|
Na górę |
|
|
elka
|
: 22.10.2017 15:33 |
|
Rejestracja: 24.03.2010 15:41 Posty: 33373 Lokalizacja: Wrocław
Pochwały: 61
|
|
Na górę |
|
|
wawik
|
: 22.10.2017 15:42 |
|
Rejestracja: 10.04.2011 17:17 Posty: 11248 Lokalizacja: Rybnik
Pochwały: 19
|
Super.
|
|
Na górę |
|
|
jaga51
|
: 22.10.2017 17:52 |
|
Rejestracja: 28.02.2013 21:23 Posty: 7857
Pochwały: 24
|
Cytuj: Najpierw zrobi się bita śmietana, a następnie pojawiają się grudki masła. Tak właśnie wychodzi masło za bardzo przesączone maślanką, ale rzecz gustu co kto lubi. Dla mojej babci, specjalistki od dobrego masła, było nie do przyjęcia. BasiaK pisze: Wylicz cenę gotowego produktu, plizzz Też jestem ciekawa. Przy dzisiejszych cenach masła chyba nieźle wyjdzie.
|
|
Na górę |
|
|
wawik
|
: 22.10.2017 18:16 |
|
Rejestracja: 10.04.2011 17:17 Posty: 11248 Lokalizacja: Rybnik
Pochwały: 19
|
Śmietanę akurat kupowałem kilka dni temu w B, ale ceny nie pamiętam. - chociaż przeglądając ceny w innym markecie np. w A to litr śmietany kosztuje 12 zł. Z mojego wyliczenia wynika że na kilkogram własnego masła potrzeba 3 litry śmietany. Jak by na to nie patrzeć to i masło w cenie 35 zł/kg i śmietana na własne masło się równoważą. Ale frajda pozostaje.
|
|
Na górę |
|
|
jaga51
|
: 22.10.2017 18:38 |
|
Rejestracja: 28.02.2013 21:23 Posty: 7857
Pochwały: 24
|
I pozostaje jeszcze maślanka, która też smakuje wyśmienicie.
|
|
Na górę |
|
|
Kto jest online |
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości |
|
Nie możesz tworzyć nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz dodawać załączników
|
|
|