Dzisiaj jest 28.03.2024 16:34

Strefa czasowa UTC+1godz.





Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
Post: 18.10.2017 15:10 
Offline
Super ogrodnik
Super ogrodnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28.02.2013 21:23
Posty: 7857
Pochwały: 24
wawik pisze:
Jaka powinna być optymalna temperatura śmietany? :sun:

Z tego co wiem to temperatura pokojowa. Za zimna- nie chce się masło zrobić. Za ciepła z kolei śmietana- masło się robi takie puchate i za bardzo przesączone maślanką, której trudno się pozbyć, "zarobione", jak to moja babcia mawiała. A tak w ogóle, to kiedy masło w "telepanej" śmietanie się wytrąci trzeba odlać maślankę, a grudki masła przełożyć do miski z lodowatą wodą i wyrobić drewnianą łyżką formując zgrabną osełkę. Czynność dobrze jest powtórzyć, z wodą usunie się resztki maślanki i masło jest lepsze.

_________________
:flower4:
Pozdrawiam
Parapety Jagi cz.II
Ogród Jagi cz.I,Ogród Jagi cz.II, Ogród Jagi cz.III,Ogród Jagi cz. IV


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 18.10.2017 20:18 
Offline
Super ogrodnik
Super ogrodnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15.06.2010 16:48
Posty: 1745
Lokalizacja: Gliwice
Pochwały: 6
Jak wnuki były małe często robiłam masło ze śmietany kremowej 30%, którą można było kupić w butelce szklanej 1 litrowej w kiosku z produktami nabiałowymi przy zakładach mleczarskich .
Śmietanę (koniecznie) schłodzoną ubijałam mikserem. Najpierw zrobi się bita śmietana, a następnie pojawiają się grudki masła. Wówczas zmniejszałam obroty. Drewnianą łyżką łączyłam masło w całość. Gotową kulę masła przekładałam do zimnej wody, ugniatając i wypłukując resztę maślanki.

......Niezapomniany smak i zapach prawdziwego masła. Takie masło rozsmarowane na kromce świeżego chleba z własnego wypieku...... :thumbsup:


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 18.10.2017 20:39 
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24.03.2010 15:41
Posty: 33373
Lokalizacja: Wrocław
Pochwały: 61
Ja robiłam, jak Jadzia, ze śmietany o pokojowej temperaturze, dawno temu...
Chyba znowu zrobię, chociaż mało używam.

_________________
Pozdrawiam
elka
:bye:



Wrocławska przyroda
moje kolczaste cz. 3.
trochę egzotyki cz.III
w moim ogródeczku - cz. VI
kwiatuszki elki III




Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 22.10.2017 14:43 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10.04.2011 17:17
Posty: 11248
Lokalizacja: Rybnik
Pochwały: 19
Lila25 pisze:


......Niezapomniany smak i zapach prawdziwego masła. Takie masło...

Takie masło zawitało dzisiaj i w moje progi.
Pierwsze podejście to 330 ml. 30-tki, a wynik końcowy finalnego produktu to 111g. gotoweg produktu.
:clapping2:

_________________
Mój ogród cz. pierwsza,
druga i trzecia
aktualne burze
wacław pozdrawia


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 22.10.2017 15:33 
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24.03.2010 15:41
Posty: 33373
Lokalizacja: Wrocław
Pochwały: 61
Smaczne?

_________________
Pozdrawiam
elka
:bye:



Wrocławska przyroda
moje kolczaste cz. 3.
trochę egzotyki cz.III
w moim ogródeczku - cz. VI
kwiatuszki elki III




Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 22.10.2017 15:42 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10.04.2011 17:17
Posty: 11248
Lokalizacja: Rybnik
Pochwały: 19
Super. :thumbsup:

_________________
Mój ogród cz. pierwsza,
druga i trzecia
aktualne burze
wacław pozdrawia


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 22.10.2017 17:45 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy

Rejestracja: 08.12.2013 10:47
Posty: 11310
Lokalizacja: Górny Śląsk
Pochwały: 43
Wylicz cenę gotowego produktu, plizzz :)

B.

_________________
Moje domowe rośliny cz.1 , cz.2 i cz.3


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 22.10.2017 17:52 
Offline
Super ogrodnik
Super ogrodnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28.02.2013 21:23
Posty: 7857
Pochwały: 24
Cytuj:
Najpierw zrobi się bita śmietana, a następnie pojawiają się grudki masła.

Tak właśnie wychodzi masło za bardzo przesączone maślanką, ale rzecz gustu co kto lubi. Dla mojej babci, specjalistki od dobrego masła, było nie do przyjęcia.
BasiaK pisze:
Wylicz cenę gotowego produktu, plizzz

Też jestem ciekawa. Przy dzisiejszych cenach masła chyba nieźle wyjdzie.

_________________
:flower4:
Pozdrawiam
Parapety Jagi cz.II
Ogród Jagi cz.I,Ogród Jagi cz.II, Ogród Jagi cz.III,Ogród Jagi cz. IV


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 22.10.2017 18:16 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10.04.2011 17:17
Posty: 11248
Lokalizacja: Rybnik
Pochwały: 19
Śmietanę akurat kupowałem kilka dni temu w B, ale ceny nie pamiętam. - chociaż przeglądając ceny w innym markecie np. w A to litr śmietany kosztuje 12 zł.
Z mojego wyliczenia wynika że na kilkogram własnego masła potrzeba 3 litry śmietany. Jak by na to nie patrzeć to i masło w cenie 35 zł/kg i śmietana na własne masło się równoważą. Ale frajda pozostaje. :rotfl2:

_________________
Mój ogród cz. pierwsza,
druga i trzecia
aktualne burze
wacław pozdrawia


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 22.10.2017 18:38 
Offline
Super ogrodnik
Super ogrodnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28.02.2013 21:23
Posty: 7857
Pochwały: 24
I pozostaje jeszcze maślanka, która też smakuje wyśmienicie.

_________________
:flower4:
Pozdrawiam
Parapety Jagi cz.II
Ogród Jagi cz.I,Ogród Jagi cz.II, Ogród Jagi cz.III,Ogród Jagi cz. IV


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Zdjęcia kwiatów | Powered by phpBB ® Forum Software © phpBB Group

Jaka to roślina


Bezpłatny biuletyn o kwiatach

Co to jest newsletter ?

Kontakt z redakcją serwisu

Copyright ® 2005-2012 SwiatKwiatow.pl