Forum Ogrodnicze Świat Kwiatów
https://forum.swiatkwiatow.pl/

Piernik
https://forum.swiatkwiatow.pl/piernik-t14237.html
Strona 1 z 6

Autor:  olcik5 [ 18.11.2016 14:03 ]
Tytuł:  Piernik

W tym roku wypróbowuję przepis na piernik dojrzewający. Przepis wzięłam z opakowania przyprawy do piernika.Zrobiłam wszystko jak napisane i wylądował na dwa dni do fermentacji obok kaloryferka. Macie jakieś sprawdzone przepisy? Ja zawsze idę na łatwiznę i kupuję taki w proszku, ale tym razem postanowiłam, że będzie tradycyjnie. Jest to oczywiście wielka próba przed świętami. Lubię mieć wtedy wypróbowane przepisy, bo wtedy już nie ma czasu na powtórki. Jak wszystko wyjdzie to dam znać. Piekę za 2 dni. Trzymajcie kciuki :thumbsup:

Autor:  Agnieszka [ 18.11.2016 15:01 ]
Tytuł:  Re: Piernik

Ja mam przepis na piernik dojrzewajacy ale on dojrzewa od polowy listopada do prawie swiat! :mysli:

Autor:  olcik5 [ 18.11.2016 17:45 ]
Tytuł:  Re: Piernik

Ooo czyli za późno się za to wzięłam :whistling: Ten dojrzewa dwa dni przed pieczeniem i 2-3 tygodnie po upieczeniu ma być zawinięty w folii. Ciekawe gdzie ja go schowam przed domownikami.

Autor:  Agnieszka [ 18.11.2016 17:49 ]
Tytuł:  Re: Piernik

Olcik, sa rozne przepisy ;-)

Autor:  elka [ 18.11.2016 18:28 ]
Tytuł:  Re: Piernik

Agnieszka pisze:
Ja mam przepis na piernik dojrzewajacy ale on dojrzewa od polowy listopada do prawie swiat! :mysli:

Czyli właściwa pora.
Dawaj przepis, może wreszcie spróbuję taki :rotfl2:

Autor:  eDorka [ 18.11.2016 19:04 ]
Tytuł:  Re: Piernik

Ja od lat piekę piernik z przepisu z książki pszczelarskiej mojego dziadka pszczelarza.
Nie jest to piernik dojrzewający, ale łatwy, szybki do zrobienia i można jeść albo od razu, albo jak poleży - zawsze smakuje :) .

Składniki:
1 szklanka miodu
1 szklanka cukru
1/2 kostki masła
3 szklanki mąki
1 szklanka śmietany
3 jajka
przyprawa do piernika
1 łyżeczka sody

Miód z cukrem rozpuścić nie dopuszczając do wrzenia i zalać tym masło. Dodać mąkę, śmietanę, jajka i przyprawę do piernika - dokładnie wymieszać. Na końcu dodać sodę i znowu wymieszać (tym razem mikserem). Piecze się około 1 godziny., 180 stopni.

Ja daję szklankę miodu i pół szklanki cukru, muscodavo albo trzcinowy. Do tego orzechy, migdały, rodzynki, żurawina, daktyle.... co mam, im więcej tym smaczniej. I na koniec - polewa czekoladowa :)

Czasami daję 2-3 łyżki powideł śliwkowych albo marmolady pomarańczowej... Dla urozmaicenia ;)

Autor:  ANTURIUM87 [ 18.11.2016 19:08 ]
Tytuł:  Re: Piernik

Super przepis, pora zrobić pyszne ciasto.

Autor:  elka [ 18.11.2016 20:38 ]
Tytuł:  Re: Piernik

Dorka, taki właśnie zawsze robię (troszkę mniej cukru daję), ale chciałam chociaż raz zrobić dojrzewający z jakiegoś sprawdzonego przepisu :rotfl2:
Podobno może dojrzewać surowe ciasto albo już upieczony piernik (pierniczki). Są różne przepisy... mam koleżanki (ze Śląska), które zawsze pieką w jednej z wersji i dostaje gotowce, a przepisu nie dają :rotfl:

Autor:  Agnieszka [ 18.11.2016 23:31 ]
Tytuł:  Re: Piernik

Elu prosze bardzo :-) chociaz uwazam, ze ten przepis Dorki super i na 100% wyprobuje :thumbsup:
PIERNIK DOJRZEWAJACY
Składniki
:
ok.750g miodu
2 szkl cukru
150g masła
100g smalcu
1200g mąki pszennej
3 łyżeczki sody
3 opakowania przyprawy do piernika (3łyżki)
3 duże jaja
1/2 szkl zimnego mleka

Etap I
5-6 tygodni przed Wigilią. Miód, cukier, masło i smalec podgrzewać w rondelku z grubym dnem az sie skladniki rospuszcza, połącza (nie gotować) Wystudzić do temp. pok. mieszając od czasu do czasu.
Mąkę przesiać i wymieszać z sodą + przypr do piernika.
Masę miodowo-maślaną zmiksować (końcówki-spiralki). Dodawać kolejno jajka, następnie po łyżce mąkę, mleko i znów resztę mąki. Ciasto po wyrobieniu jest dość luźne. Po 6 tygodniach robi się plastyczne i daje się wałkować. Gotowe ciasto przelać do szklanej lub kamionkowej misy,przykryć ściereczką, zawiązać dokładnie sznurkiem lub gumką i włożyć do reklamówki. Nie zawiązywać jej szczelnie by ciasto oddychało. Odstawić do lodówki na 5-6 tygodni.

Etap II
5-7 dni przed Wigilią wyjmujemy ciasto z lodówki. Wykładamy na oprószoną mąką stolnicę, dzielimy na 3 części (każda ok 1 kg), i rozwałkowujemy na prostokąty o wymiarach ok 30x33cm (grubość ok 7-10mm). Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 15-20 minut w temp 170 stopni. Po upieczeniu piernik jest bardzo miękki więc odkładamy go na ok 20-30 minut. Po tym czasie delikatnie zdejmujemy papier i studzimy. Tak należy upiec każdy z 3 placków.

Warstwa powideł:
ok 900g powideł śliwkowych
Powidła przekładamy do rondelka z grubym dnem i gotujemy do momentu zgęstnienia. Mieszamy cały czas co by nie przypalić.
Powidła rozsmarowujemy na pierwszym placku i od razu przykrywamy go drugim plackiem ciasta i dociskamy

Warstwa orzechowa:
450g mielonych orzechów włoskich (mogą być też mieszane lub laskowe)
300g masła
350g cukru
5 łyżek śmietany kremówki
2 łyżki spirytusu
W rondelku rozpuszczamy masło, cukier i śmietankę. Następnie dodajemy orzechy i szybko mieszamy. Masę odstawiamy do lodówki na ok. 3-4 godziny by stężała. Gdy nabierze już odpowiedniej konsystencji dodajemy spirytus i mieszamy dokładnie energicznie. Masę rozsmarowujemy na drugim placku i natychmiast przykrywamy trzecim plackiem, przykrywany dociążoną blachą i odstawiamy do stężenia na ok. 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto dzielimy na trzy równe pasy o takiej samej szerokości (obcinamy równo wszystkie krawędzie). Każdy pas zawijamy w ściereczkę, zawiązujemy i odstawiamy do Wigilii w temp. pokojowej. W wigilię rano piernik polewamy polewą.

Składniki na polewę:
200g gorzkiej czekolady
200g mlecznej czekolady
7 pełnych łyżek masła

Czekolady i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Gdy polewa całkowicie się rozpuści i jest gładka wówczas smarujemy nią wierzchy i boki pierników.

Smacznego

Autor:  ANTURIUM87 [ 19.11.2016 09:45 ]
Tytuł:  Re: Piernik

Zabieram i ten przepis :whistling:

Strona 1 z 6 Strefa czasowa UTC+1godz.
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/