Forum Ogrodnicze Świat Kwiatów https://forum.swiatkwiatow.pl/ |
|
Chleb na drożdżach i zakwasie https://forum.swiatkwiatow.pl/chleb-na-drozdzach-i-zakwasie-t13095.html |
Strona 1 z 6 |
Autor: | gregorius [ 21.07.2015 16:30 ] |
Tytuł: | Chleb na drożdżach i zakwasie |
Tak się złożyło, że dziś upiekłem chleb pszenny. Wydaje mi się, że nie poprzestanę na tym jednym |
Autor: | roh65 [ 24.07.2015 14:20 ] |
Tytuł: | Re: Chleb na drożdżach |
Taki to najlepszy na świecie! Jeżeli już piekę (najczęściej robi to moja matka) to żytni na zakwasie. 1 bochenek na 0,5-0,6 kg wychodzi 4-5zł. Pieczemy podwójnie lub jeszcze x2 wtedy jest ekonomiczniej. |
Autor: | boswell [ 25.07.2015 15:23 ] |
Tytuł: | Re: Chleb na drożdżach |
Ja od dawna piekę, choć raczej w okresie jesienno zimowym-teraz brak mi czasu. Ale nigdy nie przyszło mi do głowy przeliczyć je na złotówki Mnie chyba taniej wychodzą... Robię i na zakwasie i drożdżach, różnie, ze wzgl., na mamę częściej na drożdżach( bo są lżej strawne niż na zakwasie)-pełnoziarniste,pszenno-żytnie,pszenne,kukurydziane, bułki... Nie ma to jak domowy chlebek tylko....za szybko wychodzi co ...osadza się na boczkach Dwa cięższe-pszenny i żytni z dużą ilością ziaren. Tu na drożdżach Ziarenkowe Mam dużo wypróbowanych przepisów(i drugie tyle nie spróbowanych ) to w razie czego służę |
Autor: | aniula89 [ 25.07.2015 16:27 ] |
Tytuł: | Re: Chleb na drożdżach |
Ja chętnie na bułki !!:) Jak mogę i na chleb też jak możesz w wolnej chwili Bardzo proszę |
Autor: | gregorius [ 25.07.2015 16:40 ] |
Tytuł: | Re: Chleb na drożdżach |
Muszę dokupić keksówki, aby piec z cztery bochenki na raz, bo pieczenie po jednym każdego dnia to nie bardzo. Nocami przecież nie będę wyrabiał ciasta, tym bardziej, że upieczenie chleba z robocizną zajmuje mi około 2 godziny i 40 minut. W sumie mało to ekonomiczne, bo w piekarniku zmieści się więcej sztuk. Jak na razie piekę tylko chleb pszenny na drożdżach. Mam sprawdzony przepis z Internetu. Pół kilo mąki pszennej, 50 g oleju, 300 ml wody, 7 g suchych drożdży i daję łyżeczkę soli. Wyrobione ciasto rośnie godzinę, następnie zagniatam jeszcze raz i do keksówki i pół godziny na wyrośnięcie. Następnie do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, po 10 minutach temperaturę zmniejszam do 200 stopni i w takiej temperaturze piekę około 40 minut, przy czym ostatnie 10 minut chleb piecze się bez foremki. Z chlebem na zakwasie próbowałem, ale dwukrotnie porażka. Mam wrażenie, że zakwas nie jest taki jak powinien. Niby robiłem tak jak w różnych przepisach, ale było coś nie tak. Może zakwas miał za chłodno, nie mam pojęcia... Jak na razie chleb na drożdżach się sprawdza. Wczoraj nawet późnym wieczorem upiekłem ciasto drożdżowe i kolejny sukces |
Autor: | roh65 [ 25.07.2015 17:41 ] |
Tytuł: | Re: Chleb na drożdżach |
gregorius pisze: (...) Z chlebem na zakwasie próbowałem, ale dwukrotnie porażka. Mam wrażenie, że zakwas nie jest taki jak powinien. Niby robiłem tak jak w różnych przepisach, ale było coś nie tak. Może zakwas miał za chłodno, nie mam pojęcia... (...) Przypuszczam ,że zaczyn miał "za zimno" no i drożdże miałeś w proszku ,a może i mąka nie była odpowiednia? Najlepsza mąka to żarnowa a drożdże naturalne - "od babuni". |
Autor: | gregorius [ 25.07.2015 18:21 ] |
Tytuł: | Re: Chleb na drożdżach |
Także myślę, że zakwas mógł mieć za zimno. Ostatnio zakwas robiłem z mąki pszennej razowej. W sumie w zakwasie coś się działo, ale chyba za słabo. Po pięciu dniach upiekłem z niego chleb, który powędrował do kosza. Nie stosowałem drożdży. Chleb miał być na samym zakwasie (zakwas, woda, mąka pszenna, sól). W przepisie była mąka pszenna typ 550, a ja użyłem razowej. |
Autor: | roh65 [ 25.07.2015 19:37 ] |
Tytuł: | Re: Chleb na drożdżach |
gregorius pisze: Także myślę, że zakwas mógł mieć za zimno. Ostatnio zakwas robiłem z mąki pszennej razowej. W sumie w zakwasie coś się działo, ale chyba za słabo. Po pięciu dniach upiekłem z niego chleb, który powędrował do kosza. Nie stosowałem drożdży. Chleb miał być na samym zakwasie (zakwas, woda, mąka pszenna, sól). W przepisie była mąka pszenna typ 550, a ja użyłem razowej. Uważam ,że mąki razowe czyli żarnowe są zdrowsze i wygodniejsze przy wypieku. Co do nieudanego chleba to stosuje go np do siekanego ,natomiast nieudane piwo (ostatnio) na ...opuchlaki. |
Autor: | gregorius [ 27.07.2015 16:31 ] |
Tytuł: | Re: Chleb na drożdżach |
Tak, razowe mąki mają o wiele więcej dobroczynnych dla organizmu składników, a poza tym chleb z mąki razowej jest bardziej syty. U mnie wciąż chleb pszenny, ale mam zamiar przejrzeć inne przepisy, aby nie bazować tylko na chlebie pszennym. W sumie powinienem go ograniczyć, bo po chlebie mam uczulenie, ale kanapka to najszybszy sposób na zaspokojenie głodu W niedzielę, znów było pieczenie |
Strona 1 z 6 | Strefa czasowa UTC+1godz. |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |