Forum Ogrodnicze Świat Kwiatów
https://forum.swiatkwiatow.pl/

Chleb na drożdżach i zakwasie
https://forum.swiatkwiatow.pl/chleb-na-drozdzach-i-zakwasie-t13095.html
Strona 1 z 6

Autor:  gregorius [ 21.07.2015 16:30 ]
Tytuł:  Chleb na drożdżach i zakwasie

Tak się złożyło, że dziś upiekłem chleb pszenny. Wydaje mi się, że nie poprzestanę na tym jednym :rotfl2:

Obrazek

Obrazek

Autor:  roh65 [ 24.07.2015 14:20 ]
Tytuł:  Re: Chleb na drożdżach

Taki to najlepszy na świecie!

Jeżeli już piekę (najczęściej robi to moja matka) to żytni na zakwasie.
1 bochenek na 0,5-0,6 kg wychodzi 4-5zł.
Pieczemy podwójnie lub jeszcze x2 wtedy jest ekonomiczniej.

Autor:  boswell [ 25.07.2015 15:23 ]
Tytuł:  Re: Chleb na drożdżach

Ja od dawna piekę, choć raczej w okresie jesienno zimowym-teraz brak mi czasu. Ale nigdy nie przyszło mi do głowy przeliczyć je na złotówki ;) Mnie chyba taniej wychodzą...

Robię i na zakwasie i drożdżach, różnie, ze wzgl., na mamę częściej na drożdżach( bo są lżej strawne niż na zakwasie)-pełnoziarniste,pszenno-żytnie,pszenne,kukurydziane, bułki... Nie ma to jak domowy chlebek tylko....za szybko wychodzi co ...osadza się na boczkach ;)
Dwa cięższe-pszenny i żytni z dużą ilością ziaren.
Obrazek

Tu na drożdżach
Obrazek

Ziarenkowe
Obrazek


Mam dużo wypróbowanych przepisów(i drugie tyle nie spróbowanych ;) ) to w razie czego służę :hi:

Autor:  aniula89 [ 25.07.2015 16:27 ]
Tytuł:  Re: Chleb na drożdżach

Ja chętnie na bułki !!:) Jak mogę i na chleb też jak możesz w wolnej chwili :flower5:
Bardzo proszę :) :flower3:

Autor:  gregorius [ 25.07.2015 16:40 ]
Tytuł:  Re: Chleb na drożdżach

Muszę dokupić keksówki, aby piec z cztery bochenki na raz, bo pieczenie po jednym każdego dnia to nie bardzo. Nocami przecież nie będę wyrabiał ciasta, tym bardziej, że upieczenie chleba z robocizną zajmuje mi około 2 godziny i 40 minut. W sumie mało to ekonomiczne, bo w piekarniku zmieści się więcej sztuk.

Jak na razie piekę tylko chleb pszenny na drożdżach. Mam sprawdzony przepis z Internetu. Pół kilo mąki pszennej, 50 g oleju, 300 ml wody, 7 g suchych drożdży i daję łyżeczkę soli.

Wyrobione ciasto rośnie godzinę, następnie zagniatam jeszcze raz i do keksówki i pół godziny na wyrośnięcie. Następnie do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, po 10 minutach temperaturę zmniejszam do 200 stopni i w takiej temperaturze piekę około 40 minut, przy czym ostatnie 10 minut chleb piecze się bez foremki.

Z chlebem na zakwasie próbowałem, ale dwukrotnie porażka. Mam wrażenie, że zakwas nie jest taki jak powinien. Niby robiłem tak jak w różnych przepisach, ale było coś nie tak. Może zakwas miał za chłodno, nie mam pojęcia... Jak na razie chleb na drożdżach się sprawdza. Wczoraj nawet późnym wieczorem upiekłem ciasto drożdżowe i kolejny sukces :D

Autor:  roh65 [ 25.07.2015 17:41 ]
Tytuł:  Re: Chleb na drożdżach

gregorius pisze:
(...)
Z chlebem na zakwasie próbowałem, ale dwukrotnie porażka. Mam wrażenie, że zakwas nie jest taki jak powinien. Niby robiłem tak jak w różnych przepisach, ale było coś nie tak. Może zakwas miał za chłodno, nie mam pojęcia... (...)

Przypuszczam ,że zaczyn miał "za zimno" no i drożdże miałeś w proszku ,a może i mąka nie była odpowiednia?
Najlepsza mąka to żarnowa a drożdże naturalne - "od babuni". :sun:

Autor:  gregorius [ 25.07.2015 18:21 ]
Tytuł:  Re: Chleb na drożdżach

Także myślę, że zakwas mógł mieć za zimno. Ostatnio zakwas robiłem z mąki pszennej razowej. W sumie w zakwasie coś się działo, ale chyba za słabo. Po pięciu dniach upiekłem z niego chleb, który powędrował do kosza. Nie stosowałem drożdży. Chleb miał być na samym zakwasie (zakwas, woda, mąka pszenna, sól). W przepisie była mąka pszenna typ 550, a ja użyłem razowej.

Autor:  roh65 [ 25.07.2015 19:37 ]
Tytuł:  Re: Chleb na drożdżach

gregorius pisze:
Także myślę, że zakwas mógł mieć za zimno. Ostatnio zakwas robiłem z mąki pszennej razowej. W sumie w zakwasie coś się działo, ale chyba za słabo. Po pięciu dniach upiekłem z niego chleb, który powędrował do kosza. Nie stosowałem drożdży. Chleb miał być na samym zakwasie (zakwas, woda, mąka pszenna, sól). W przepisie była mąka pszenna typ 550, a ja użyłem razowej.

Uważam ,że mąki razowe czyli żarnowe są zdrowsze i wygodniejsze przy wypieku.
Co do nieudanego chleba to stosuje go np do siekanego ,natomiast nieudane piwo (ostatnio) na ...opuchlaki.

Autor:  gregorius [ 27.07.2015 16:31 ]
Tytuł:  Re: Chleb na drożdżach

Tak, razowe mąki mają o wiele więcej dobroczynnych dla organizmu składników, a poza tym chleb z mąki razowej jest bardziej syty.

U mnie wciąż chleb pszenny, ale mam zamiar przejrzeć inne przepisy, aby nie bazować tylko na chlebie pszennym. W sumie powinienem go ograniczyć, bo po chlebie mam uczulenie, ale kanapka to najszybszy sposób na zaspokojenie głodu :whistling:

W niedzielę, znów było pieczenie :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Autor:  gregorius [ 03.08.2015 16:55 ]
Tytuł:  Re: Chleb na drożdżach

Wczoraj było u mnie pieczenie chleba na cały tydzień, tak więc upiekłem cztery bochenki. Wszystkie z mąki pszennej, choć jeden z mąki pszennej razowej. Muszę przyznać, że chleb z mąki pszennej razowej smakuje mi o wiele bardziej :)

Załączniki:
20150802_174342.jpg
20150802_174342.jpg [ 146.23 KiB | Przeglądany 752 razy ]

Strona 1 z 6 Strefa czasowa UTC+1godz.
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/