Forum Ogrodnicze Świat Kwiatów
https://forum.swiatkwiatow.pl/

Kiszenie kapusty- przepisy
https://forum.swiatkwiatow.pl/kiszenie-kapusty-przepisy-t10878-100.html
Strona 11 z 14

Autor:  wawik [ 12.12.2014 03:56 ]
Tytuł:  Re: Kiszenie kapusty- przepisy

Grzesiu, zapowiada się obiecująco.
Teraz pozostaje już tylko uchwycić moment obniżenia temperatury. Próba organoleptyczna jak najbardziej wskazana.
Myślę że do 48 godzin powinno w ciepłym wystarczyć.
Powodzenia.
:sun: :sun:

Autor:  roh65 [ 12.12.2014 08:55 ]
Tytuł:  Re: Kiszenie kapusty- przepisy

gregorius pisze:
(...)
Tak jak Ola, zrobiłem dziury w kapuście i teraz chyba powinienem przenieść słoik w chłodniejsze miejsce? Jak już wspominałem w tym wątku nie mam piwnicy, chłodnego korytarza, balkonu itp. Czyli zostaje mi lodówka :whistling:

Moim zdaniem ten słój - weka nie jest najlepszy do kiszenia kapusty bo powinieneś go zamknąć (jeśli zamkniesz to przy próbie otwarcia może nastąpić ..."wybuch") lub górę kapusty obciążyć tak aby była zanurzona w soku - wtedy nie będzie się psuła.

Tak więc do szybkiego kiszenia niezastąpione jest raczej wiaderko z deklem.
Wtedy tylko od czasu do czasu "wietrzysz zawartość" ,kisząc z początku przy temp. 20-24*C przez ok.2-3 dni ,później do zimnego jak pisałem wcześniej.

Autor:  gregorius [ 12.12.2014 23:20 ]
Tytuł:  Re: Kiszenie kapusty- przepisy

Dzięki za rady :)

Kapusta powędrowała do lodówki. Słój nie jest szczelnie zamknięty, bo usunąłem uszczelkę, a kapusta jest w soku. Dodatkowo teraz ją obciążyłem. Jak coś pójdzie nie tak, to i tak dzisiaj kupiłem 5 kg kapusty, niestety kwaszonej, bo nie było innej, mimo że sporo jej było od różnych producentów. Tak więc wiaderko już mam :dance:

Tak na marginesie, udało mi się kupić kiszone ogórki, nie kwaszone :clap:

Autor:  roh65 [ 14.12.2014 09:48 ]
Tytuł:  Re: Kiszenie kapusty- przepisy

gregorius pisze:
(...)Jak coś pójdzie nie tak, to i tak dzisiaj kupiłem 5 kg kapusty, niestety kwaszonej, bo nie było innej, mimo że sporo jej było od różnych producentów. Tak więc wiaderko już mam(...)

No to teraz zaszalejesz - smacznego!
Jej większość możesz obmyć i zasmażyć lub zrobić z niej bigos ,też będzie smacznie.

A tak na marginesie to polska Wikipedia ujednolica pojęcie "kwaszona" i "kiszona" ale generalnie pierwszy termin dotyczy technologi opartej na kwasie octowym (wymuszonej ,dodając ocet) ,natomiast drugi na kwasie mlekowym (proces naturalny). Co ciekawe ,u nas na G.Śląsku zawsze mówiło się o kiszeniu ,natomiast w Polsce centralnej o kwaszeniu ale teraz wiadomo o co chodzi ,że ta kwaszona jest najczęściej sklepowa a ta kiszona bardziej swojska (targowiska i bazary, domowa) i oczywiście zdrowsza - najzdrowsza.

Moja kapusta z 3-go bm nie jest jeszcze gotowa - nadal twarda i mało aromatyczna.

Autor:  roh65 [ 16.12.2014 08:22 ]
Tytuł:  Re: Kiszenie kapusty- przepisy

roh65 pisze:
(...)
Moja kapusta z 3-go bm nie jest jeszcze gotowa - nadal twarda i mało aromatyczna.

Ogłaszam wszem i wobec ,że po kolejnych dniach kapusta ....doszła!
Jest aromatyczna (klasycznie użyto tylko sól!) a zarazem twardawa...na święta w sam raz.

Nie wgłębiając się w szczegóły to śmiem twierdzić ,że przyczyną "opóźnionej fermentacji" był jej nadmiar w wiaderku pod sam dekiel oraz za wczesne przeniesienie w niższe temperatury.

Taka kapusta to powinna kosztować nawet 6zł/kg. :lol:
A tak poważnie to u nas kapusta kiszona od 2 - 6 zł/kg.
Nie wiem skąd taka kolosalna różnica ale tak jest.

Autor:  roh65 [ 01.01.2015 19:20 ]
Tytuł:  Re: Kiszenie kapusty- przepisy

Jeszcze trochę mam tej grudniowej ale na Święta kapusta z grzybami wyszła wyśmienicie ,podobnie jak kapuśniak "na kaca"!

Autor:  wawik [ 01.01.2015 20:15 ]
Tytuł:  Re: Kiszenie kapusty- przepisy

Całe szczęście, że ja nie muszę walczyć z kacem, ale za to podgoniłem na święta z bigosem. Bigos już tydzień jemy codziennie, a w zamrażarce jest jest jeszcze zamrożone 6 litrów.
:sun:

Autor:  gregorius [ 01.01.2015 21:06 ]
Tytuł:  Re: Kiszenie kapusty- przepisy

U mnie były pierogi z kapustą i bigos. Pod dwóch dniach bigosu już nie było, a pierogów z 20 jest jeszcze zamrożonych. Same pyszności :sun:

Autor:  roh65 [ 01.01.2015 22:34 ]
Tytuł:  Re: Kiszenie kapusty- przepisy

Czyli w końcu coś się ukisiło?

Autor:  gregorius [ 02.01.2015 00:33 ]
Tytuł:  Re: Kiszenie kapusty- przepisy

Tak ukisiło się :sun: Mojej było mało, bo z dwa litry, ale dokupiłem 5 l wiaderko, więc kapusty tyle, że cały styczeń będziemy jedli. Jako że mam wiaderko, myślę, że do wiosny z jedno wiaderko jeszcze się ukisi :)

Strona 11 z 14 Strefa czasowa UTC+1godz.
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/