Forum Ogrodnicze Świat Kwiatów
https://forum.swiatkwiatow.pl/

W moim ogrodzie.
https://forum.swiatkwiatow.pl/w-moim-ogrodzie-t12943-510.html
Strona 52 z 100

Autor:  milacek [ 25.07.2019 07:48 ]
Tytuł:  Re: W moim ogrodzie.

eDorka pisze:
A ja dzisiaj na obiad mam ziemniaczki z maselkiem, zsiadlym mlekiem i pomidorkiem. Tylko pomidorek moj, niestety.... ale będzie uczta, ze hej :yahoo:Dziekuję za inspirację :rotfl2:
Mówią, że potrzeba jest matką wynalazków. Takie "jadło działkowe" miewam z wygody, zawsze świeże i smaczne. :yahoo:

Autor:  jaga51 [ 25.07.2019 14:24 ]
Tytuł:  Re: W moim ogrodzie.

milacek pisze:
eDorka pisze:
A ja dzisiaj na obiad mam ziemniaczki z maselkiem, zsiadlym mlekiem i pomidorkiem. Tylko pomidorek moj, niestety.... ale będzie uczta, ze hej :yahoo:Dziekuję za inspirację :rotfl2:
Mówią, że potrzeba jest matką wynalazków. Takie "jadło działkowe" miewam z wygody, zawsze świeże i smaczne. :yahoo:

Jak wróciłam z wakacji i zjadłam z własnej działeczki pomidora i ogórka, doceniłam na 100 procent różnicę. To są zupełnie inne smaki. Nawet jak do tego warzywnika dołożymy pieniędzy to i tak warto.

Autor:  milacek [ 25.07.2019 21:55 ]
Tytuł:  Re: W moim ogrodzie.

jaga51 pisze:
Jak wróciłam z wakacji i zjadłam z własnej działeczki pomidora i ogórka, doceniłam na 100 procent różnicę. To są zupełnie inne smaki. Nawet jak do tego warzywnika dołożymy pieniędzy to i tak warto.
Masz rację, a oto kolejny przysmak z warzywnika, fioletowa fasolka, po ugotowaniu jest ciemnozielona. Choć bardzo smaczna, to nieco barwi garnek na zielono :rotfl2:.
Dziś narwałam sporą michę, strąki są długie, będzie tego ok. 2 kg :whistling:

Załączniki:
fasolka szparag. pnąca.JPG
fasolka szparag. pnąca.JPG [ 85.37 KiB | Przeglądany 322 razy ]

Autor:  jaga51 [ 25.07.2019 22:57 ]
Tytuł:  Re: W moim ogrodzie.

Miałam ją kiedyś i próbowałam wymyślić metodę gotowania bez utraty tego koloru, bezskutecznie. A tak ładnie by wyglądał zestaw trzech kolorów fasolek na talerzu.

Autor:  BasiaK [ 26.07.2019 08:23 ]
Tytuł:  Re: W moim ogrodzie.

A ocet/kwas cytrynowy? Ocet stosujemy przy gotowaniu czerwonej kapusty.

B.

Autor:  jaga51 [ 26.07.2019 09:43 ]
Tytuł:  Re: W moim ogrodzie.

BasiaK pisze:
A ocet/kwas cytrynowy? Ocet stosujemy przy gotowaniu czerwonej kapusty.

B.

Nie, nic nie pomogło, ani zakwaszanie, ani bardziej zasadowy odczyn. Uciekanie się do innej chemii mijało się już z celem. chyba po prostu ten barwnik rozkłada się pod wpływem wyższej temperatury.

Autor:  elka [ 26.07.2019 18:27 ]
Tytuł:  Re: W moim ogrodzie.

Cytuj:
kolejny przysmak z warzywnika, fioletowa fasolka, po ugotowaniu jest ciemnozielona.

Nigdy jej nie miałam. Szkoda, że kolor się nie utrzymuje.
Lilie śliczne :clapping2:

Autor:  bZuzia [ 26.07.2019 19:05 ]
Tytuł:  Re: W moim ogrodzie.

Też się nabrałam na kolor tej fasolki... i moje rozczarowanie po ugotowaniu :)

Autor:  milacek [ 26.07.2019 20:32 ]
Tytuł:  Re: W moim ogrodzie.

bZuzia pisze:
Też się nabrałam na kolor tej fasolki... i moje rozczarowanie po ugotowaniu :)
To są właśnie "zady i walety" :rotfl2:
Dziś jadłam tę fasolkę na kolację. Jest b. mięsista, nawet grubsze strąki nie mają włókien, smak typowy dla fasolki, tylko ten kolor i garnek pociemniały :wallbash: . Pan, który dał mi nasiona, uprawia ją od wielu lat, jemu nie przeszkadzają "zady", a chwali za "walety" :rotfl:

Autor:  bZuzia [ 26.07.2019 21:01 ]
Tytuł:  Re: W moim ogrodzie.

Ha ha ha
Podzielam jego zdanie :rotfl2:

Strona 52 z 100 Strefa czasowa UTC+1godz.
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/