|
Dzisiaj jest 29.03.2024 10:22
|
Posty bez odpowiedzi | Aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
milacek
|
: 25.07.2019 07:48 |
|
Rejestracja: 25.09.2013 14:41 Posty: 2161 Lokalizacja: mazowieckie
Pochwały: 13
|
eDorka pisze: A ja dzisiaj na obiad mam ziemniaczki z maselkiem, zsiadlym mlekiem i pomidorkiem. Tylko pomidorek moj, niestety.... ale będzie uczta, ze hej Dziekuję za inspirację Mówią, że potrzeba jest matką wynalazków. Takie "jadło działkowe" miewam z wygody, zawsze świeże i smaczne.
|
|
Na górę |
|
|
jaga51
|
: 25.07.2019 14:24 |
|
Rejestracja: 28.02.2013 21:23 Posty: 7857
Pochwały: 24
|
milacek pisze: eDorka pisze: A ja dzisiaj na obiad mam ziemniaczki z maselkiem, zsiadlym mlekiem i pomidorkiem. Tylko pomidorek moj, niestety.... ale będzie uczta, ze hej Dziekuję za inspirację Mówią, że potrzeba jest matką wynalazków. Takie "jadło działkowe" miewam z wygody, zawsze świeże i smaczne. Jak wróciłam z wakacji i zjadłam z własnej działeczki pomidora i ogórka, doceniłam na 100 procent różnicę. To są zupełnie inne smaki. Nawet jak do tego warzywnika dołożymy pieniędzy to i tak warto.
|
|
Na górę |
|
|
milacek
|
: 25.07.2019 21:55 |
|
Rejestracja: 25.09.2013 14:41 Posty: 2161 Lokalizacja: mazowieckie
Pochwały: 13
|
jaga51 pisze: Jak wróciłam z wakacji i zjadłam z własnej działeczki pomidora i ogórka, doceniłam na 100 procent różnicę. To są zupełnie inne smaki. Nawet jak do tego warzywnika dołożymy pieniędzy to i tak warto. Masz rację, a oto kolejny przysmak z warzywnika, fioletowa fasolka, po ugotowaniu jest ciemnozielona. Choć bardzo smaczna, to nieco barwi garnek na zielono . Dziś narwałam sporą michę, strąki są długie, będzie tego ok. 2 kg
Załączniki: |
fasolka szparag. pnąca.JPG [ 85.37 KiB | Przeglądany 316 razy ]
|
|
|
Na górę |
|
|
jaga51
|
: 25.07.2019 22:57 |
|
Rejestracja: 28.02.2013 21:23 Posty: 7857
Pochwały: 24
|
Miałam ją kiedyś i próbowałam wymyślić metodę gotowania bez utraty tego koloru, bezskutecznie. A tak ładnie by wyglądał zestaw trzech kolorów fasolek na talerzu.
|
|
Na górę |
|
|
BasiaK
|
: 26.07.2019 08:23 |
|
|
Mistrz ogrodniczy |
|
Rejestracja: 08.12.2013 10:47 Posty: 11310 Lokalizacja: Górny Śląsk
Pochwały: 43
|
A ocet/kwas cytrynowy? Ocet stosujemy przy gotowaniu czerwonej kapusty.
B.
|
|
Na górę |
|
|
jaga51
|
: 26.07.2019 09:43 |
|
Rejestracja: 28.02.2013 21:23 Posty: 7857
Pochwały: 24
|
BasiaK pisze: A ocet/kwas cytrynowy? Ocet stosujemy przy gotowaniu czerwonej kapusty.
B. Nie, nic nie pomogło, ani zakwaszanie, ani bardziej zasadowy odczyn. Uciekanie się do innej chemii mijało się już z celem. chyba po prostu ten barwnik rozkłada się pod wpływem wyższej temperatury.
|
|
Na górę |
|
|
elka
|
: 26.07.2019 18:27 |
|
Rejestracja: 24.03.2010 15:41 Posty: 33373 Lokalizacja: Wrocław
Pochwały: 61
|
Cytuj: kolejny przysmak z warzywnika, fioletowa fasolka, po ugotowaniu jest ciemnozielona. Nigdy jej nie miałam. Szkoda, że kolor się nie utrzymuje. Lilie śliczne
|
|
Na górę |
|
|
bZuzia
|
: 26.07.2019 19:05 |
|
Rejestracja: 16.06.2015 18:12 Posty: 1749
Pochwały: 6
|
Też się nabrałam na kolor tej fasolki... i moje rozczarowanie po ugotowaniu
|
|
Na górę |
|
|
milacek
|
: 26.07.2019 20:32 |
|
Rejestracja: 25.09.2013 14:41 Posty: 2161 Lokalizacja: mazowieckie
Pochwały: 13
|
bZuzia pisze: Też się nabrałam na kolor tej fasolki... i moje rozczarowanie po ugotowaniu To są właśnie "zady i walety" Dziś jadłam tę fasolkę na kolację. Jest b. mięsista, nawet grubsze strąki nie mają włókien, smak typowy dla fasolki, tylko ten kolor i garnek pociemniały . Pan, który dał mi nasiona, uprawia ją od wielu lat, jemu nie przeszkadzają "zady", a chwali za "walety"
|
|
Na górę |
|
|
bZuzia
|
: 26.07.2019 21:01 |
|
Rejestracja: 16.06.2015 18:12 Posty: 1749
Pochwały: 6
|
Ha ha ha Podzielam jego zdanie
|
|
Na górę |
|
|
Kto jest online |
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 70 gości |
|
Nie możesz tworzyć nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz dodawać załączników
|
|
|