|
Dzisiaj jest 26.04.2024 23:39
|
Posty bez odpowiedzi | Aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
aniula89
|
: 06.01.2016 17:43 |
|
Rejestracja: 09.02.2014 19:14 Posty: 10873 Lokalizacja: Anglia
Pochwały: 10
|
Temat poświęcony różnego rodzaju plackom na ostro na słodko, jak kto chce i lubi:) Nie do ziemniaczanych, one mają swój osobny temat:)
AJERKUCHY (przynajmniej u mnie tak były nazywane) składniki: kefir ok 400ml mąka jajko łyżeczka sody oczyszczonej ulubiony dżem
Do kefiru dodajemy jajko, mieszamy. Dodajmy mąkę (tak żeby ciasto było dość gęste)na końcu dodajemy sodę. Smażymy na oleju na złoty kolor podajemy z ulubionym dżemem czy konfiturą
Smacznego
Załączniki: |
ajerkuchy.jpg [ 126.05 KiB | Przeglądany 558 razy ]
|
|
|
Na górę |
|
|
aniula89
|
: 06.01.2016 17:52 |
|
Rejestracja: 09.02.2014 19:14 Posty: 10873 Lokalizacja: Anglia
Pochwały: 10
|
Ciekawe też wypróbuje kiedyś
|
|
Na górę |
|
|
gregorius
|
: 07.01.2016 00:05 |
|
Rejestracja: 10.10.2007 22:30 Posty: 17136 Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
|
U mnie w domu rodzinnym były robione racuchy. Dlatego jak słyszę placki to od razu przypominają mi się racuchy, a poza nimi placki ziemniaczane i placki do których dodawało się sodę. Te ostatnie moja babcia robiła pyszne. Bardzo mi smakowały, ale nie znam nazwy, a z chęcią bym zjadł
_________________ "Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury" Pozdrawiam
|
|
Na górę |
|
|
wawik
|
: 07.01.2016 08:28 |
|
Rejestracja: 10.04.2011 17:17 Posty: 11248 Lokalizacja: Rybnik
Pochwały: 19
|
Grzesiu, z sodą to są właśnie racuchy.
|
|
Na górę |
|
|
BasiaK
|
: 07.01.2016 11:13 |
|
|
Mistrz ogrodniczy |
|
Rejestracja: 08.12.2013 10:47 Posty: 11310 Lokalizacja: Górny Śląsk
Pochwały: 43
|
wawik pisze: Grzesiu, z sodą to właśnie racuchy. A u mnie racuchy na drożdżach. Będą dzisiaj B.
|
|
Na górę |
|
|
maagda13
|
: 07.01.2016 14:24 |
|
|
Ogrodnik |
|
Rejestracja: 03.03.2015 14:10 Posty: 178
Pochwały: 0
|
aniula89 pisze: Temat poświęcony różnego rodzaju plackom na ostro na słodko, jak kto chce i lubi:) Nie do ziemniaczanych, one mają swój osobny temat:)
AJERKUCHY (przynajmniej u mnie tak były nazywane) składniki: kefir ok 400ml mąka jajko łyżeczka sody oczyszczonej ulubiony dżem
Do kefiru dodajemy jajko, mieszamy. Dodajmy mąkę (tak żeby ciasto było dość gęste)na końcu dodajemy sodę. Smażymy na oleju na złoty kolor podajemy z ulubionym dżemem czy konfiturą
Smacznego Znam, często piekę Pyyyszne są U mnie babcia robiła, ale zamiast sody - proszek do pieczenia. Stosuję proporcje 2 szkl mąki, dwa jajka, 1 szkl kefiru, łyżeczka proszku do pieczenia i cukier do smaku. Czasem dodaję plasterki banana, albo mus jabłkowy.
|
|
Na górę |
|
|
roh65
|
: 07.01.2016 15:49 |
|
Pochwały: 0
|
"Ajerkuchy" uwielbiam aczkolwiek na bazie jaj kurzych to sam cholesterol! Zdaje się zauważyć ,że Świat Kwiatów zaczyna się przeradzać w portal kulinarny!?
|
|
Na górę |
|
|
wawik
|
: 07.01.2016 16:33 |
|
Rejestracja: 10.04.2011 17:17 Posty: 11248 Lokalizacja: Rybnik
Pochwały: 19
|
Z pustym żołądkiem nie da się nic zrobić, nawet przy kwiatkach.
|
|
Na górę |
|
|
gregorius
|
: 08.01.2016 00:33 |
|
Rejestracja: 10.10.2007 22:30 Posty: 17136 Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
|
wawik pisze: Grzesiu, z sodą to są właśnie racuchy. Te drugie to nie racuchy. Racuchy jak już napisałem też znam Muszę poszperać, popytać i się wywiedzieć co to były za placki U mnie czasem się robi placki z bananów, ale nie znam przepisu, choć składników w nich niewiele Odnośnie cholesterolu, to ja na niego nie zwracam uwagi Kulinaria to zaledwie jeden dział na forum, a że każdy lubi dobrze zjeść, to nie ma co się dziwić, że trochę się tutaj dzieje
_________________ "Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury" Pozdrawiam
|
|
Na górę |
|
|
Kto jest online |
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości |
|
Nie możesz tworzyć nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz dodawać załączników
|
|
|