Grzegorz, ja polecam tak:
Jesli masz cala (podwojna) razem ze skora, moze byc tez bez
powiedzmy ok. 500g natrzc sola albo przyprawa do kuraka
Patelnie mocno rozgrzac, troche oleju,opiec ze wszystkich stron tak zeby kolor zlapalo, to nie ma trwac dlugo-duzy ogien
polecam ze dwa zabki czosnku nawet z "lupinka" ewentualnie galazke ziol jak ktos lubi (rozmaryn albo tymianek) dla lepszego smaku jak juz bedzie sie ostatnia strona opiekac dodac lyzeczke masla (m.jest nosnikiem smaku)
Wczesniej wlacz piekarnik na 150 stopni
Opieczone mieso zawin szybko w folie aluminiowa i do rozgrzanego piekarnika na 15 min po czym wyjac ale nie rozwijac tylko zostawic do "lezakowania" 5 min !
w tym czasie jak mieso siedzi w piekarniku
w patelni na reszcie tluszczu (skrecic na mylym ogniu) lyk wina bialego, ok pol szkl. bulionu doprawic pieprzem.. przez pare minut niech sie powoli gotuje na koniec ok. 2 lyzek smietany 30%
mieso rozwinac kroic na plastry polewac sosikiem podawac z ziemniakami albo jakies kluski
Polecam bardzo !!
w ten sposob mozna tez przyzadzic poledwice wieprzowa w calosci
trzymam kciuki, uda ci sie na 100 !!!
_________________
Moja klawiatura nie posiada polskich znakow.
Moje roślinkiW moim ogrodzie