Dzisiaj jest 27.04.2024 14:37

Strefa czasowa UTC+1godz.





Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: 15.11.2013 12:19 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10.10.2007 22:30
Posty: 17136
Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
Czy może ktoś mi napisać, jak smażyć pierś z kurczaka, aby nie była sucharem. Jakoś nie mogę sobie z tym poradzić. Pewnie to bajecznie proste, no ale nie wiem ile czasu się smaży takie mięsko, aby było wiadome, że jest usmażone :whistling:

_________________
"Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury"
Pozdrawiam :bye:


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 16.11.2013 17:02 
Offline
Super ogrodnik
Super ogrodnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29.03.2012 20:54
Posty: 1954
Pochwały: 9
Grzegorzu, jeżeli smażysz w całości, to potem musisz dusić pod przykryciem 20-30 min. Można z piersi kurczaka zrobić kotlety i wtedy wystarczy tylko usmażyć jak schabowe.
Zdrowsza i smaczniejsza jest natomiast pierś kurczaka upieczona. Najprostszy sposób to pieczenie w specjalnej torebce do pieczenia (dostępna w sprzedaży wszędzie). Wystarczy posypać mięso przyprawami, skropić olejem, w torebce zrobić kilka otworów. Piecze się w temperaturze 200 st. 50-60 minut.

_________________
Pozdrawiam
Mira
Ogrod na balkonie: sezon 2015 i nastepne
Ogrod na balkonie 2014
Moj zielony kacik


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 16.11.2013 17:06 
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24.03.2010 15:41
Posty: 33395
Lokalizacja: Wrocław
Pochwały: 61
Może jak smażysz, trzymasz za długo na ogniu?

_________________
Pozdrawiam
elka
:bye:



Wrocławska przyroda
moje kolczaste cz. 3.
trochę egzotyki cz.III
w moim ogródeczku - cz. VI
kwiatuszki elki III




Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 16.11.2013 21:38 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10.10.2007 22:30
Posty: 17136
Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
Dziękuję Mira, teraz to moja wiedza jest o wiele zasobniejsza pod tym względem :sun:

Elu no dość długo trzymam na ogniu, bo nie wiem kiedy są usmażone. Żona dziś zrobiła, fajne soczyste, a ja wciąż nie wiem ile czasu smażyć taki kawałek mięsa jak na schabowy, ale nie bity tłuczkiem, tylko od razu smażony i bez panierki :whistling:

Ryba jakoś mi wychodzi, no ale kurczak jakoś nie :wallbash:

_________________
"Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury"
Pozdrawiam :bye:


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 16.11.2013 21:44 
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24.03.2010 15:41
Posty: 33395
Lokalizacja: Wrocław
Pochwały: 61
Ok. 5 min z jednej strony, tak myślę, nigdy się nie zastanawiałam :rotfl2:

_________________
Pozdrawiam
elka
:bye:



Wrocławska przyroda
moje kolczaste cz. 3.
trochę egzotyki cz.III
w moim ogródeczku - cz. VI
kwiatuszki elki III




Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 16.11.2013 21:50 
Offline
Super ogrodnik
Super ogrodnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06.09.2011 08:21
Posty: 1844
Lokalizacja: Austria
Pochwały: 4
Grzegorz, ja polecam tak:
Jesli masz cala (podwojna) razem ze skora, moze byc tez bez ;) powiedzmy ok. 500g natrzc sola albo przyprawa do kuraka
Patelnie mocno rozgrzac, troche oleju,opiec ze wszystkich stron tak zeby kolor zlapalo, to nie ma trwac dlugo-duzy ogien
polecam ze dwa zabki czosnku nawet z "lupinka" ewentualnie galazke ziol jak ktos lubi (rozmaryn albo tymianek) dla lepszego smaku jak juz bedzie sie ostatnia strona opiekac dodac lyzeczke masla (m.jest nosnikiem smaku)
Wczesniej wlacz piekarnik na 150 stopni
Opieczone mieso zawin szybko w folie aluminiowa i do rozgrzanego piekarnika na 15 min po czym wyjac ale nie rozwijac tylko zostawic do "lezakowania" 5 min ! :)
w tym czasie jak mieso siedzi w piekarniku
w patelni na reszcie tluszczu (skrecic na mylym ogniu) lyk wina bialego, ok pol szkl. bulionu doprawic pieprzem.. przez pare minut niech sie powoli gotuje na koniec ok. 2 lyzek smietany 30%
mieso rozwinac kroic na plastry polewac sosikiem podawac z ziemniakami albo jakies kluski ;) Polecam bardzo !!
w ten sposob mozna tez przyzadzic poledwice wieprzowa w calosci
:thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:
trzymam kciuki, uda ci sie na 100 !!!

_________________
Moja klawiatura nie posiada polskich znakow.
Moje roślinki
W moim ogrodzie


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 17.11.2013 00:31 

Pochwały: 0
Grzesiu polecam udka z kurczaka, najlepiej wytrybowane z kości /całkiem inny smak niż z kośćmi/ patelnia z pokrywką, trochę warzyw /paski/ przyprawy wedle uznania + zioła prowansalskie. Układasz na patelni podlewasz trochę wodą, przyprawy, warzywa, zakładasz pokrywkę i podpalasz gaz :rotfl2: Góra 20 min i gotowe. Można też wcześniej trochę zrumienić na tłuszczu i później dopiero podlać trochę wody i dodatki, czas przygotowania taki sam. Po zagotowaniu wody gaz na minimum, no i jakaś płytka pod patelnię .
Do tego ziemniaczki z koperkiem i surówka z dyni z jabłkiem /dynia i jabłko na tarce jarzynówce, troszkę soli, cukru, kwasku cytrynowego i oleju/ Mniam mniam :majesty:


Na górę
  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 17.11.2013 09:49 
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24.03.2010 15:41
Posty: 33395
Lokalizacja: Wrocław
Pochwały: 61
Jacku, a pokrojone w paseczki z ostrym curry, mlekiem kokosowym i warzywkami chrupącymi...
Chyba jeszcze szybciej, tylko dla Adasia pewnie by było za ostre.
Potem może być z ryżem czy bagietką

_________________
Pozdrawiam
elka
:bye:



Wrocławska przyroda
moje kolczaste cz. 3.
trochę egzotyki cz.III
w moim ogródeczku - cz. VI
kwiatuszki elki III




Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 17.11.2013 12:44 

Pochwały: 0
Elu a tzw. frytki z piersi kurczaka to mniód w gębie zresztą co ja będę pisał :rotfl2: Ale można w samej mące lub bułce tartej obtoczyć i na gorący tłuszcz :thumbsup: Całe życie mam do czynienia z gastronomią więc ludkom nie ma co smaku przy niedzieli robić :rotfl2: Syn natomiast sushi master, więc gdyby jakiejś porady potrzeba to dopytam :majesty:


Na górę
  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 18.11.2013 14:31 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10.10.2007 22:30
Posty: 17136
Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
Ile tutaj porad i przepisów :shock: Czy ja z moimi wątpliwymi zdolnościami kulinarnymi będę w stanie odnaleźć się w tym wszystkim :rotfl2: Spróbuję :sun: Oczywiście, najpierw muszę ogarnąć te smażenie, a następnie pokuszę się o coś więcej :whistling:

Ponieważ mięsko z kurczaka i ryby to podstawa mojej diety, staram się co nie co podszkolić z tej dziedziny, bo spontan w tym wypadku się nie sprawdził :rotfl:

_________________
"Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury"
Pozdrawiam :bye:


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Zdjęcia kwiatów | Powered by phpBB ® Forum Software © phpBB Group

Jaka to roślina


Bezpłatny biuletyn o kwiatach

Co to jest newsletter ?

Kontakt z redakcją serwisu

Copyright ® 2005-2012 SwiatKwiatow.pl